20 yaş dişi nedir ve çekilmesi gereken durumlar

yirmilik-dis-nedir

yirmilik-dis-nedirAğız sağlığı çok önemli. Fazla dikkat edildiğini sanmıyorum, ben dahil olmak üzere. Fakat bilinen bazı sorunlar var ki: düşman başına… Bunlardan biri de 20 yaş dişi problemi. Yirmi yaş dişleri, ağızda en son çıkan ve en fazla soruna neden olan dişlerdir. 20 yaş dişi, dişlerin en arka bölümünde genellikle diğer dişlerden ayrı olarak zaman içerisinde çıkmaktadır. Bazı kişide hemen çıkarken, bazı kişilerde şişmeler oluşarak birkaç seneyi bulmaktadır. Bu yüzden bilinenin aksine 20 yaş dişleri 20 li yıllarda değil de daha çok 16 – 25 yaş aralığında çıkmakla beraber bazı insanlarda çok daha sonralarda da çıkmaktadır. 20 yaş dişleri çenenin iki tarafının sonunda olmak üzere toplamda 4 adet çıkan üçüncü büyük azı dişidir ve eğer çenede yeterli alan bulamazsa ağız sağlığını aşırı derecede bozabilir. Bu yüzden 20 yaş dişlerinin çekilmesi gereken durumlar olmakla beraber bazı doktorlar eğer ağız sağlığında sorun oluşturmuyorsa çekilmemesi taraftarıdır. 20 yaş dişleri çenede yeterli alan bulamadığında yüzeye çıkamadığı için kişiye rahatsızlık verir, kimi durumlarda yüzde ani şişliklere veya çenelerin kilitlenmesine yol açar. Şiddetli ağrılar, görülür. Bu sebeplerle sorun yaratan 20’lik dişlerin mutlaka kontrol edilmesi ve diş hekiminin uygun görmesi halinde çekilmesi önemlidir. 20 yaş dişi için genç yaşlarda yapılan operasyonlar teknik bakımdan daha kolay olurken, iyileşme de daha kısa sürede olur.

20 yaş dişleri aslında sağlıklı birer diştir. Sağlamdır. Ağrısız ve düzgün çıkan hiç bir 20 yaş dişi kesinlikle çekilmemelidir. Fakat hem beslenme alışkanlıkları nedeniyle hem de zamanla insanların çene yapıları daha dar bir hal aldığı için dişler ağızda yeterli alan bulamamaktadırlar. Bu da 20 yaş dişlerini çözülmesi gereken bir sorun haline getiriyor.

20 yaş dişleri belirtileri:

20 yaş dişleri ilk başta şişerek ortaya çıkar. Çenenin arka tarafında ağrı oluşur. Şişkinlik bir süre sonra geçer ama birden tekrar şişkinlik olur. Bu yüzden sıkıntılı ve sancılı bir süreç işler. Eğer beklenirse kesinlikle 20 yaş dişleri zaman içerisinde dışarı doğru çıkar. Bu çıkan diş diğerlerinden ayrı bir şekilde hareket ettiğinden dolayı birçok sıkıntısı bulunmaktadır. Bu yüzden erken tedavisi önemlidir.

20 yaş diş ağrısının sebepleri nedir:

Aslında yazımızın içeriğinde buna kısmen cevap verdik. Bunun en önemli sebebi ağızda dişlerin yeteri kadar hareket edememesidir. Kendisine yer bulmak isteyen sağlam dişler, çenede sancılı bir sürecin başlamasına neden olmaktadır. Dayanılmaz hal alan acıların tedavi edilmediğinde daha vahim sonuçlar doğurduğunu söylemek gerek. 20 yaş dişinin kendisini engelleyen kemiği delmek için fizyolojik olarak iltihaplanma başlatacaktır ve başarılı olursa diğer dişlerinize çok ciddi bir baskı uygulayarak yerlerinin değişmesine yani çapraşıklık sorununa sebep olacaktır ki bu da sağlam bir ağrıya sebep olur. Bir diğer önemli sorun ise gömülü 20 yaş dişlerinin zamanla Kist ve Tümör oluşumuna sebebiyet vermesi olasılığıdır.

20 yaş dişleri çekilmesi gereken durumlar:

20 yaş dişleri ameliyatı veya tedavisi normal durumlarda fazla uzun sürmemektedir. Yaklaşık yarım saatte 20 yaş dişi çekim işlemi yapılabilir. 20 yaş dişlerinin aşağıdaki sorunlarla karşılaşıldığında mutlaka çekilmesi ve gereken tedavilerin yapılması gerekmektedir:

  • Çürük,
  • diş eti enfeksiyonu,
  • basınç ağrısı,
  • ortodonti,
  • protez,
  • kist oluşumu

20’lik dişler cerrahi müdahale sırasında:

  • Diş bölgesi lokal anestezi ile uyuşturularak kısa bir süre içinde dişi çıkartmaya başlanır.
  • Bu diş diğer diş çekimlerinden daha zor ve çok daha uzun süre içerisinde gerçekleşir. Bir nevi ameliyat şeklidir.
  • Dişi almadan önce size belirli evraklar imzalatırlar. Çünkü ciddi anlamda birkaç defa diş bölgesini uyuştururlar.
  • Oluşabilecek ufak bir durum karşısında prosedür gereği evrakları imzalatmak durumundadırlar.

20’lik dişlere yapılan cerrahi müdahale sonrası çok iyi bir bakım yapılması gerekmektedir. Çoğu insan diş doktorundan korkar; buna ben de dahilim: fakat 20 yaş dişleri sorunu eğer gereken önem verilmezse ağrıların daha da arttığı ve çekilmez bir hal aldığı duruma gelebilir. O yüzden korkuyu yenmeli ve doktorunuza güvenmelisiniz. Cerrahi müdahale sonrası ağız sağlığınız daha rahat bir hal alacak ve ağrılarınız geçecektir. Fakat müdahale sonrası doktorun vermiş olduğu reçeteye uymanız, ilk 24 saatte yemek yememeye, çiğnememeye dikkat etmeniz ve sigara gibi zararlı şeylerden uzak durmanız gerekmektedir.

Geçmiş olsun.

Kaynak: Yazı için bir çok diş doktorunun blog sayfalarından derleme yaptım. Her ihtimale karşılık diş doktorunuza görünüp ondan bilgiler almanızı ve ona göre hareket etmenizi öneririm. Buradaki 20 yaş dişi nedir ve çekilmesi gereken durumlar başlıklı yazım bilgilendirme amaçlıdır.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık