Karadeniz’ bölgesinde tanınmış bir sanatçı ile sohbet ederken, geçmişte müzik konusunda yaşadığı sıkıntıları merak ettiğimi kendisine ilettim; kaset yapımı, reklam, tanıtım konusunda yaşadığı sıkıntıları bana bir bir anlatırken bir yandan aklımda bu gibi kaliteli ve yetenekli sanatçıların günümüz teknolojisinden uzak, resmen ” toprağı elleriyle kazarak ” kazandıkları başarıya imreniyordum… Fakat film şeridi şeklinde geçen düşüncelerimi hızla ileri sarıp günümüze geldiğimde müzik ile uğraşanların kaset/cd yapımı, reklam ve tanıtım konusunda neler yapacaklarını düşünmeye başladım…
Müzik sektörünün içinde olmamama rağmen bu sanatçı abim dışında bir çok sanatçı tanıyorum, ayrıca amatör olarak veya hobi olarak müzik sektöründe adını duyurmak isteyen arkadaşlarımda var. Kendileri ile konuştuğumuzda hep benzer sorunlar dile getiriliyor, genellikle çözüm önerileri de benzer oluyor.
Öncelikle, müzik sektöründe bir yerlere gelmiş sanatçı tanıdıklarımdan bahsedecek olursam; kendileri müzik eğitimi almalarına ve yeterli müzik arşivleri olmalarına rağmen adlarını duyuramıyorlardı: önlerine klip masrafları, kaset masrafları, ulusal kanallara çıkmak için istenen bir çok istek gibi sorunlar çıkıyordu. Burada araya teknoloji giriyordu: sanal alem! Bunu keşfeden herkes benzer yolları kullansa da, ön plana genellikle kaliteli işler yapanlar ile bu işe çok iyi yatırım yapanlar çıkıyor: ve bir de tabii moda olan açık seçik klipler! :) Yine karadenizli bir sanatçı için yaptığımız sanal alemde tanıtım çalışması neticesinde videoları toplamda 3 milyondan fazla izlendi sadece youtube’de, bundan sonra 2.kaset teklifi alması ve bir çok programa çıkması da peşi sıra geldi…
Amatör olarak müzik ile ilgilenenler ise kaset yapma, sponsor bulma, tanıtım yapma gibi masraflı işlerle uğraşmak yerine kolay yolu kullanarak kendilerinin tanıtımlarını ücretsiz olarak gerçekleştiriyorlar: Nasıl olduğunu tahmin ediyorsunuzdur: yine sanal alem. :) Youtube, myspace, izlesene, facebook gibi video ve sosyal paylaşım platformlarında videoları binlerce kişi tarafından izlenen amatör olarak müzikle uğraşan kişiler var; sosyal medyanın önemini iyi idrak ederek tanıtımlarını yapan bu arkadaşlar gelecek adına adımlarını daha sağlam atma ve bir çok ek masraftan kurtulma şansına erişmiş oluyor.
Sosyal medyanın farkına varanlar, blog-forum-multimedia siteleri vasıtasıyla dinleyici sayılarını artırmanın yanında, dolaylı yönden reklam/tanıtım masraflarından da kurtulmuş oluyorlar. Sosyal medya, en basit anlamıyla toplulukları birbirine bağlayan bir çevrim içi iletişim kanallarıdır; insanlar bu sosyal medya platformlarında hem paylaşımda bulunurlar hem de yeni şeyler öğrenirler: sistem tarafından sürekli olarak paylaşıma zorlanan topluluklar böylece üretilen ürünün daha fazla kişiye ulaşmasına neden olurlar. Sosyal medya platformlarında herkes birbirine istemese de bağlıdır. Örneğin; en önemli sosyal medya sitelerinden olan twitterde yayınlanan bir mesaj birbirlerini tanımayan binlerce kişi tarafından retweet edilerek binlerce kişiye ulaştırılabilir… Ya da konumuza uygun bir örnek vermek gerekirse, amatör olarak oluşturulmuş bir müzik ve videosu facebookta yayınlandıktan sonra ” paylaş ” butonu yardımıyla birbirini tanımayan binlerce kişinin izlenimine sunulabilir.
Yazdıklarıma canlı örnek olarak daha önce blogumda da yazdığım Anıl AYTAR ile Fatih REYHAN ismini verebilirim; facebook sayesinde yayınladıkları videolar binlerce kişi tarafından izlendi. Bu işi amatör olarak yaptıklarının kendileri de farkında, bu sosyal medya platformları olmasaydı şuan ki tanıtımları ceplerindeki para ile yapmalarına bile imkan yoktu belki de: fakat en son bildiğim kadarıyla Fatih Ankara’da bir konser verecek: bir video yayınladı, nerden nereye geldi!
Sosyal Medya günden güne gelişen bir oluşum, tabii ki kötü olan bir şeyi zorla iyi gösterme gücü yok: üretilen bir ürünün yayılması, tanınması ürünün kalitesine ve beğenirliğine bağlı. Örneğin Star Wars taksimde videosunu milyonlar izlerken, kendi odasında elinde gitarı ile bir müzik söyleyen kişinin videosu belki de 100 kez ancak izlenebilir!. Zaten devir değiştikçe, yaptığınız ürünü pazarlamak konusundaki stratejiler değişmeye başladı: eskiden kaset satışları yaparken milletin gözüne gözüne sokarak reklamlar yapılıyordu belki de; ama şuan bu strateji tutmayacaktır. Önemli olan sosyal medyada yer almak… Anlamsız reklamlar ve kampanyalar ile müşteriye ulaşmak yerine kendini sürekli göz önünde tutan bir sosyal medya daha akıllıca bir tanıtım çabası olacaktır.
Sosyal medya örnekleri ise: Bloglar, arkadaş siteleri olarak da nitelendirilen “Sosyal Ağ”lar ( facebook, myspace, orkut ), Paylaşım Toplulukları, ansiklopedi ve sözlük olarak nitelendirilen web siteleri “Viki”ler (Wikipedia), müzik ve ses paylaşımını sağlayan “PodCast”ler ( Flizy ) , video paylaşım siteleri ( Dailymotion, youtube, izlesene, metacafe ) ve elbette “Forum” ( forumtr, forumla, kadimdostlar ) lardır.
Not: Bu konuda bir kaç yazı daha yazmayı düşünüyorum, bu ilk olsun.
Güzel bir yazı olmuş. Devamını getirecekseniz eğer http://www.insidefacebook.com/2010/03/01/options-continue-to-grow-for-musicians-on-facebook/ linkte olan şeyler işinize yarayabilir.
Saygılar.
Teşekkürler cemil, sınavlarım bitsin ilgileneceğim. Verdiğin linkteki içerik de tam istediğim türden, konuya uygun. Tekrar teşekkürler.