Askere Giderken Alınması Gerekenler

asker

Askere gitmeden önce herkeste bir telaş başlar: yanıma ne alsam, askere giderken neleri yanımda götürsem, askerde neler lazım olur, askere giderken alınması gerekenler nedir gibi onlarca soruya cevap arar, durur. Acemidir çünkü; adı üstünde. : ) Daha önce askere gidip gelenlere sorulur, herkes farklı cevaplar verir, bir türlü net konuşan genelde olmaz. Hani bana sorsalar en başta direkt olarak “hiç bir şey alma kardeşim” der geçerim. Fakat acemi asker kardeşlerimize yardımcı olmak adına böyle bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

“Askere giderken neler götürmeliyim”, “Askere giderken alınması gerekenler nelerdir” sorusunu soruyorsanız, cevabı yazımda sizlerle olacak. Aslında fazla uzatmadan sizlere “hiç bir şey almayın” demek isterim çünkü katılacağınız birlikte genellikle size lazım olan HER ŞEY veriliyor. Yani devletimiz her türlü ayrıntıyı düşünmüş, ona uygun olarak size malzemeyi temin etmiş zaten. Burada ben size genel olarak bu malzemelerin yanında sizlerin mutlaka yanınıza almanızı önereceğim şeyleri yazacağım. İyi not edin.

ASKERİYE HANGİ MALZEMELERİ VERİYOR?

Öncelikle sizlere askeriyeye girdiğiniz an size verilecek olan malzemelerin tam listesini paylaşayım:

  • Parka (1 adet)
  • Elbise – Apoletsiz (1 adet)
  • Gömlek – Apoletsiz (1 adet)
  • Yazlık ve kışlık şapka (1 adet)
  • Eşofman Takımı (1 adet)
  • Pijama takımı (1 adet)
  • Kışlık ya da yazlık bot (1 adet)
  • Spor ayakkabısı (1 adet)
  • Terlik (1 adet)
  • Kışlık ya da yazlık çorap (2 adet)
  • Spor çorap (1 adet)
  • Don (2 adet)
  • Yün içlik (1 adet)
  • Fanila (2 adet)
  • Atlet (1 adet)
  • Eldiven (1 adet)
  • Palaska (1 adet)
  • Çanta (1 adet)
  • Spor şortu (1 adet)
  • Banyo şortu (1 adet)
  • Banyo havlusu (1 adet)
  • Yüz havlusu (1 adet)
  • Diş macunu (1 adet)
  • Diş fırçası (1 adet)
  • Şampuan (Aylık 200 ml.)
  • Traş Köpüğü (Aylık bir tüp)
  • Permatik (Aylık 4 adet)
  • Kulak tıkacı (1 adet)
  • Nefte (1 adet)
  • Künye levhası (2 adet)
  • Künye zinciri (1 adet)

Yani kabaca şu şekilde:

ASKERE GİDERKEN NELER ALMALIYIM?

Yukarıda gördüğünüz gibi devletimiz bir çok malzemeyi bizlere veriyor. Askerlik süreciniz boyunca (kısa veya uzun dönem fark etmez) özellikle temizlik ve bakım ürünlerinden yine sizlere ara ara temin ediyor: örneğin sakal traşı için malzemeler, banyo için malzemeler yine sizlere veriliyor. Peki siz askere giderken bu malzemelere ek olarak yanınıza ne almanız gerekiyor? işte bu kısım sizler için çok önemli. (Not: burada yazdıklarımızın bir çoğu askeri birlik içerisinde yer alan kantinlerde sivildekinden daha uygun fiyatlara satılsa da bulunmama ihtimali ile birlikte sıra beklememeniz için almanızı öneriyoruz)

  1. Haki rengi iç çamaşırı : Devletimiz size 2-3 adet iç çamaşırı zaten verecek. Fakat bunları temiz tutma ve yıkama konusunda sorun yaşayabilirsiniz; bir çoğumuz ana kuzusu yetiştik. Bulaşık/Çamaşır yıkamayan yüzlerce insan vardır. Bu kardeşlerimiz zorlanabilir. Bu yüzden yanınıza bir kaç adet daha haki renk iç çamaşırı alabilirsiniz. Bulunduğunuz birlikteki kantinlerde bu çamaşırlardan çok uygun fiyatlara da satılıyor. Kendimden örnek vereyim: Ben çarşı iznim olana kadar devletin verdiği ve ek olarak benim götürdüklerim dışında 1 kez kantinde de aldım. Çarşı izni gelene kadar bana yetti. Sonra zaten çarşıda yıkattırdım parayla. Burada şunu bilmeniz lazım: haki renk dışında iç çamaşırı giymeniz yasak. Yani kafanıza göre iç çamaşırı peşinize yük etmeyin.
  2. Kişisel Bakım ve Banyo Malzemeleri : Askeriyeye giriş yaptığınızda banyo ve traş için size gereken malzemeler veriliyor. Fakat bunların hem kalitesi düşük hem de tercih ettiğiniz markalar değil. Bu yüzden şampuan, lif, sabun, kulak temizleme çubuğu gibi kişisel temizleme malzemelerini sizin almanızı öneririm. Bunu da size en az 1 ay yetecek şekilde alın. Asker kantininde bu tür ürünler satılıyor fakat koca birlikte kantin sayısı sınırlı ve uzun kuyruklar beklemek istemezsiniz değil mi? : ) Askeriye de sizlere yüz ve banyo havlusu veriliyor; fakat ben büyük banyo havlusu almadığım için pişman olmuştum. Çünkü devletin verdiği banyo havlusu çok küçük. Yanınıza almak isteyebilirsiniz. Bunun yanında sabun, duş jeli, şampuan gibi 3 ayrı malzeme almak yerine 3 ü 1 arada olan şampuanlardan alırsanız rahat edersiniz. Çünkü dolabınız o kadar geniş değil. : )
  3. Uyku sorununuz varsa kulak tıkacı : Askeriye de herkese özel oda yok maalesef; bu durumda kalabalık koğuşlarda kalırken gürültüden sıkıntı çekebilirsiniz. Bazen nöbetler olduğunda gece bile çok ses olabiliyor; gececi iseniz gündüz uyumaya çalışırken sesten dolayı uyuyamayabilirsiniz. Bunun için yanınıza eczaneden alabileceğiniz bir kulak tıkacı ile çözüm bulabilirsiniz. Askeriyeye girerken devlet bir adet kulak tıkacı veriyor fakat bu silah atışları için ve uzun süre takıldığında tahriş edebilir. Daha rahat bir kulak tıkacı alabilirsiniz. Bunun yanında isteyen gözlük bandı da alabilir.
  4. Pudra : Ayaklarınız narinse ve/veya kokuyorsa pudra hayatınızı kurtarabilir! Yanınıza pudra alırsanız, ayaklarınızda oluşabilecek sorunlara çözüm bulabilirsiniz. Alacağınız ilaçlı pudra oluşabilecek pişiklere karşı size merhem olacaktır. Ayrıca ilaçlı olmasından ötürü de mantara karşı sizi koruyacaktır. Her banyodan sonra ya da ayaklarınızı yıkadıktan sonra pudralamanızda fayda vardır.
  5. Silikon Taban ve Vatka : Askeriyenin verdiği ayakkabılar çok sağlam ama bunun yanında ayak sağlığınızı bozabilir. Bu yüzden askeriye de ayakkabı alırken sivilde giydiğinizden 1-2 numara büyüğünü isteyin ve ayak tabanlarına silikon taban koyun. Bunun yanında ayakkabıları ilk giymeden önce iyice üstüne binin. Ezin yani… Hatta bazıları kamyon altına atmayı bile denedi. Eğer ayakkabı ayağınızı vurursa vatka da işinize yarayabilir. Askeri malzeme satan yerlerde bu malzemeler bulunuyor.
  6. Boyuna asılabilen ipli cüzdan ve kilit : Askerdeyken sizin en önemli eşyanız paralarınız olacak. Askeriyede dolaplar bazı yerlerde kilitli bazı yerlerde kilitsiz oluyor. Fakat her halükarda çalınma riski maalesef var. Binlerce türde insan var sonuçta. Siz yine de önleminizi alın ve boyuna asılabilen ipli cüzdan içerisinde saklayın. Askerde cüzdanını 10 saniye bile olsa boş bir yere bırakmayacaksın. Cüzdanını yatağına bırakıp dolaptan elbise alıp dönmesi 20 saniye süren arkadaşın cüzdanının çalındığına şahit oldum. Bu yüzden mutlaka ipli cüzdan alın. Sadece banyoda iken çıkartıyorsunuz. Yanınıza her ihtimale karşı 3 asma kilit de almayı unutmayın. Bunlardan bir tanesi ile botlarınızı kitleyin. Diğeri ile eğer komutanlar izin veriyorsa dolabınızı kitlemeyi unutmayın. Bir tanesini de yanınızda getirdiğiniz valizi kitlemek için kullanabilirsiniz. Hırsızlık olayları çok fazla olmasa da şampuan, traş köpüğü, parfüm gibi ürünlerin başka dolaplardan alınıp kullanılması çok sık oluyor askeriye de: burada hırsızlıktan çok, ast-üst ilişkisi nedeniyle olduğunu düşünüyorum hep. Siz yine de önleminizi alın.
  7. Kişisel Bakım Çantası : Diş fırçası, diş macunu, tırnak makası gibi ufak tefek malzemelerinizi taşıyabileceğiniz kişisel bakım çantanız mutlaka olsun.
  8. Kontörlü Telefon Kartı : Askeriye de telefon kullanmak yasak, kullananlar ise kaçak kullanıyor. Cezası birliklere göre de değişiyor. Bu yüzden birlik içerisinde kantin önünde sıra beklemek istemiyorsanız yanınıza bir kaç adet telefon konuşma kartı almayı unutmayın: Türk Telekom kontör kartları ile bir süre idare edersiniz. Bu arada 2015 ile hizmete giren Askercell hizmetini de kullanabilirsiniz. Turkcell faturasız hattınız ile kamerasız olmayan bir telefona Askercell hizmeti tanımlatıp bu telefon ile gidebilirsiniz. Bu telefonları askeriyeye giriş yaparken sizden alıyorlar ve belirli saatler içerisinde size teslim ediyorlar. Uzun sarjı giden tuşlu herhangi bir telefonu alabilirsiniz. Kamera olmayacak ama…
  9. El ve Yüz İçin Vücut Kremi : Cildiniz narinse ve iklim tipi olarak sivilden çok farklı bir yere gidiyorsanız yanınıza mutlaka bir krem almayı unutmayın. Soğuk/sıcak havalarda cildiniz için yardımcı olacaktır.
  10. Fermuarlı çamaşır filesi : Askeriyede sizlere bağcıklı çamaşır fileleri veriliyor fakat bunlar işe yaramıyor. Yaramama nedeni ise şu; eğer çamaşırlarınızı askeri birlik içerisinde yıkatırsanız, çamaşırlar yüksek devirli makinelerde yıkandığından bağcık bir işe yaramıyor ve çamaşırlarınız başkalarının çamaşırları ile karışıyor. Bu yüzden sorun oluyor. Eğer çarşı izninde yıkatırım diyorsanız bu maddeyi es geçebilirsiniz.
  11. İçlik ve yara bandı : Acemi eğitimizin soğuk bir bölgede ise yanınıza almanız da fayda var. Fakat genel olarak askeri eğitiminiz sırasında soğuktan müzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız askeri malzeme satan yerlerde termal içlikler var. Acaip sıcak tutuyorlar. Size en uygun bedeninden olanı alın. Yara bandı ise her türlü ihtimale karşılık yanınıza almanız gereken bir malzeme. Dursun kenarda…
  12. Traş Malzemeleri : Askeriye de size verilen çok kalitesiz o yüzden benim tavsiyem Gillette Mach 3 setini alın, 2 kutuda traş başlığı alın. Size yeter. Ben 6 ayı bu şekilde bitirdim. Yanınıza koltuk altı ve genital bölgedeki kılları almak için 2-3 adet banyo traş bıçağı kesinlikle alın. Askeriye içerisine kolonya sokulması yasak. Elektrikli traş makineleri de normalde yasak ama kaçak kullanan da gördüm. Tavsiyem kaçak işlerle uğraşmayın.
  13. Saat : Askeriye de size en çok lazım olan malzemelerden biri. Nöbetlerinizi tutarken falan size yardımcı olacaktır. Pahalı bir şey almanıza gerek yok. Askeri malzeme satan yerlerde Casio’nun 5 liralık saatleri ve veya I/O Second markasının şafak sayar saatleri mevcut.
  14. Tuvalet Kağıdı : Askeriyede en çok problem çekilen konu bu. Tuvalet kağıdı bulmak imkansız gibi özellikle acemilikte: askeri kantinde de bulamazsınız. Devlet belirli zamanlarda veriyor ama komutanın insafına kalmışsınız demektir; ya dağıtmayı unutursa? : ) O yüzden askeriyeye gitmeden önce piyasada bulunan 10 lu selpak mendillerden yanınıza 1-2 paket alabilirsiniz. Ara ara askeriyedeyken tuvalet kağıdı dağıtıldığında veya depocu görevlisi kimse o arkadaş ile aranızı iyi tutun, ondan alıp stok yapabilirsiniz.
  15. Yastık Kılıfı : Askeriye çok temiz bir ortam değil ne yazık ki. Temiz olması için elinden gelen yapılıyor ama o kadar insanın olduğu bir yerde bu tabii ki zor. İlk kez yatacağınız yatakta muhtemelen daha önce biri yatmıştır ve daha temizlik işlemi yapılmamıştır. O yüzden 1 adet yastık kılıfı alabilirsiniz tabii size kalmış bir durum bu. Ben almadım, sorun olmadı.
  16. Siyah Asetat Kalem ve Siyah ve Mavi Tükenmez Kalem : Bunlar neden gerekli diye sorabilirsiniz. Bu kalemleri kullanarak askeriyeye girdiğiniz ilk gün askeri malzemelerinizi aldıktan sonra bavuluna, elbisene, eşofmanına, terliğine, spor ayakkabına, askeri kamuflaj ve şapkana ismini yazarak önlem almış olursunuz. Tedbir amaçlı da olsa çok önemli.
  17. Terlik : Askeriyenin verdiği terlik, herkesle aynı. Bu da bir süre sonra karışmasını, istemeden başkasının giymesini vs sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden fazla yer kaplamayan basit bir terlik alabilirsiniz. Piyasa da Gezer’in güzel, ucuz terlikleri var: hem banyoda hem tuvalette hem de normalde giyebileceğiniz terliklerden alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şu: terliğiniz siyah renk olsun (çünkü askeri terlikler o renkte) fakat desenleri farklı olsun. Siz tanıyın sadece…
  18. Ufak Not defteri, Cep Feneri ve Okuma Lambası : Bunlar biraz kişiye özel tercihi olacak malzemeler. Kitap okumayı seviyorsanız ve boş vaktinizde okumak istiyorsanız, okuma lambası veya cep feneri işinize yarayabilir. Bir de geceleri nöbet tutacağınız için cep feneri önemli. Askeri malzeme satan yerlerde bunları bulabilirsiniz. Not defteri ise hani arkadaşınızın numarasını kaydetmek istersiniz, bazı askeri bilgileri sonrasında ezberlemek için yazabilirsiniz, kafanıza takılan bir şeyi yazabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.
  19. Askılık : 2 tane alın peşinize derim yine de ama çok da önemli değil.
  20. Bere, Boyunluk ve Eldiven : Gideceğiniz bölge soğuk bir bölge ise yanınıza almanızda fayda var. Fakat renginin haki renk olmasına dikkat edin yoksa komutanlar izin vermez, boşa taşımız olursunuz!
  21. Seccade : Namaz kılıyorsanız yanınıza almanız gerekebilir. Askeriye içerisinde artık mescidler var ama bazı askerler koğuşta vs. kılmak istiyor. Askeriye de artık namaz kılmak problem değil. Korkunuz olmasın. Tabii önce askeri iş sonra namaz… Bazen askerlerden bazıları nöbet yerine namaz kılmaya gidiyor; bu tip şeyler yapmayın. Göze batmayın.

Askeriye içerisinde fotoğraf makinası, cep telefonu, çağrı cihazı, radyo, kaydedici cihazlar, wolkman gibi her türlü elektronik cihazın kullanılması ve birlik içerisine sokulması kesinlikle yasaktır. Bunu unutmayın. Bunun yanında ilaçları içeri sokarken sizden alabilirler, kremleri falan sokmanıza izin vermeyebilirler: panik yapmayın, güzelce bavulunuzun içerisinde saklayın çanta içerisinde…

Askeri içerisinde sivil hayatta olduğunuz gibi rahat olma şansınız yok. Kendinize ait sivil pijamaları giymeniz için usta askerlik döneminizi beklemeniz gerekiyor.

Buraya kadar önerilerim genellikle kişisel bakım ve temizlik konusunda oldu. Bunu sizde fark etmişsinizdir. O yüzden bu 21 maddeden size uygun olanları seçip, yanınıza alın. 21 maddenin hepsini yanınıza almanıza gerek yok. Dolaplarınız çok büyük değil zaten; size verilecek dolapta sivil eşya bulundurmanıza da izin vermeyecekler. Sivil eşyalarınız sivil eşya deposuna kaldırılacak. Bu yüzden zaten genelde temizlik konusundaki malzemeleri yazdım bende. Hasta olma ihtimaline karşı geçici olarak tedavinizi yapabileceğiniz boğaz pastili, burun açısı sprey, vitamin, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlarınızı yanınızda bulundurmanızda da fayda olduğunu düşünüyorum. Tabii burada yazılanların kimi işinize yarar kimi yaramaz: olasılıklar üzerinden hareket ediyoruz.

Burada yazılan liste genellikle acemilik öncesi asker adaylarımıza yarayacak bir liste. Zaten acemilik sonrası bu yazının bir benzerini askerin kendisi de birliğine göre yazabilecek duruma geliyor: usta asker oluyor yani… : ) Elimden geldiğince askeri malzeme listesini yazmaya çalıştım, askere gitmeden önce ben de araştırma yapmıştım ve bunun sonucunda iki birlik gören biri olarak bu yazıyı yazıyorum. Çevremdeki tertiplerden de duyduğum, gördüğüm kadarıyla eklemeler yaptım. Umarım faydalı olur.

Hepinize hayırlı tezkereler asker!

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık