Her bilgisayarda olması gereken bedava programlar

box_rm_icon

box_rm_iconBilgisayarınız için en iyi programları seçmek, performans açısından olduğu kadar güvenliğinizi ve bilgisayarınızı aktif olarak en iyi şekilde kullanmanızı da sağlayacaktır. Tabii ki insan yapımı bilgisayarlar, zamanla ‘fabrika ayarlarına’ dönme ihtiyacını hissedebilir: bunun sebepleri de bilgisayarın artık kasması, yavaşlaması veya virüs bulaşması gibi şeyler olabilir. Tabii ki burada büyük bir sorun ortaya çıkıyor: format attım, peki şimdi hangi programları kurmam gerekecek? İşte ” Her bilgisayarda olması gereken bedava programlar ” yazım ile sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.

Daha önce Alet Çantam başlığı altında, bilgisayar için gereken programların listesini farklı alternatifleri ile beraber vermiştir fakat bu sefer kullanım amacına göre tek program örneği vereceğim ve bu programlarda yazımı yazdığım an ücretsiz olan programlar olacak. Bu programların her bilgisayarda olması gerektiğini düşünüyorum, ayrıca kendi bilgisayarımda da kullandığımı söylemem gerek. Programlar için iki ana kriter belirledim: ücretsiz olması ve en iyi kaliteyi sunması. Programları indirmek için program ismini google de aratıp resmi sitesinden indirmenizi öneriyorum; indirme linkleri değişme ihtimaline karşı yazıda yayınlanmadı: bunu da belirteyim. Format sonrası bu programları bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Her bilgisayarda olması gereken bedava programlar

  1. Bedava Ofis Programı : Ofis denince akla Microsoft firmasının Office yazılımı gelir; fakat bu program ücretli ve kaçak yani yasal olmayan versiyonlarını da sizlere önermiyorum. 60 veya 90 günlük deneme sürümleri olsa da aslında çok kaliteli ve ücretsiz bir rakibi var: Open Office. İçerisinde office programının sağladığı tüm olanaklar var; word, excel vs. Hiçbir ücret ödemeden indirip, kullanmaya başlayabilirsiniz.
  2. Bedava Tarayıcı : Windows işletim sistemli bilgisayarlarda maalesef İnternet Explorer kurulu olarak geliyor fakat kullanmak zorunda değilsiniz. Çok önemli rakipleri var ama ben Google Chrome‘yi sizlere öneriyorum. Eklenti desteği ile beraber işinizi görecektir. Zaten son dönemlerde yapılan testlerden en hızlı tarayıcı olarak çıkmış bir browser Google Chrome.
  3. Bedava Pdf Okuyucu : Adobe’den mümkün olduğu kadar uzak durmanızı öneririm! Bilgisayarınızı gereksiz yere kastırmaya gerek yok! PDF uzantılı dosyalarını açmak için Foxit Reader programı yeterli! Dosyaları açmakla kalmıyor eklentileri yardımıyla tarayıcılarda bile pdf dökümanları görüntülemenizi sağlıyor. Belki de tek eksiği İngilizce olması.
  4. Bedava Sıkıştırma Programı : Her bilgisayarda mutlaka olması gereken programlardan biri de sıkıştırma programı olan Winrar. aslında ücretli bir program olan winrarı, 40 gün sonunda yine kullanmaya devam edebileceksiniz sadece ufak bir uyarı gelecek. Sıkıştırma işlemini kaliteli bir şekilde yapan bu program mutlaka bilgisayarınızda olmalı.
  5. Bedava Codec Paketi : Tüm video formatlarını bilgisayarınızda izlemek istiyorsanız neredeyse hepsini içerisinde barındıran KLite Codec paketini indirip kurmanız yeterli! Full versiyonunu kurmanızı öneriyorum.
  6. Bedava Müzik Dinleme Programı : Winamp uzun yıllar ön planda oldu, rekor satış yaptı ama artık geliştirilmiyor. Yani bundan sonra yerinde sayacak… O yüzden artık AIMP programını öneriyorum. Çok güzel bir tasarımı var, ayrıca çok da anlaşılır. Türkçe desteği de var. Yazılımı yazanların geneli Rus olsa da çok kaliteli bir program ortaya çıkarmışlar. Müzik dinlemek istiyorsanız, bu program tam size göre.
  7. Bedava  Cd Kopyalama Programı : CD yazma programı denince akla Nero gelir ama Türkçe desteği olan kaliteli ve ilginçtir bilgisayarda yer kaplamayan bir program var: CDBurnerXP. Adında XP olmasına bakmayın tüm windows işletim sistemlerinde çalışıyor ve kullanması gayet basit.
  8. Bedava Antivirüs Programı : Antivirüs programlarının sayısı çok fazla ve içlerinde hangisi daha iyi yarışı da had safhada. Hepsinin öne çıkan farklı özellikleri var. Ama bence iş kullanıcı da bitiyor: bilmediğin sitelere, güvenilmeyen sitelere girmedikten sonra bilgisayarına virüs bulaşması çok zor zaten. Ama siz internette sörf yaparken yanınızda güvenilir bir antivirüs programı olsun istiyorsanız sizlere önerim: COMODO. Tamamen ücretsiz ve türkçe.
  9. Bedava Sistem Bakım/Onarım Programı: Tabii ki CCleaner! Tarayıcılarınızın gereksiz dosyalarını siler, sistemin gereksiz şişen dosyaları ile kayıt defterindeki hataları düzenler/siler. Yani bilgisayarınızda bakım/onarım yapar!

Bunların dışında tabii ki oyun oynamak için veya bazı oyun sitelerinde (okey vs) oyun oynamak için Java, Flash Player, directx gibi programları listeye eklemedim.

Umarım bu liste işinize yarar; isterseniz bilgisayarınıza bir format atın ve deneyin. :) Burada iki not daha ekleyeyim:

  1. si programları mutlaka resmi sitelerinden indirip, kurun.
  2. si bu programlar windows’un tüm sürümlerinde kullanılabilir.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık