BİOS pili ise, BİOS’un aktif olarak çalışmasını ve ömrünün devam etmesini sağlayan güç kaynağıdır. Bilgisayar açılışında yaşanan bir çok hatanın sebebi de bu BİOS pilinin çalışmamasından kaynaklanır. O yüzden önemlidir; en bilinen sorunu ise sistem saatinin artık çalışmaması durumudur. Mesela böyle bir durumda internet sitelerine giremezsiniz ve sistem saatiniz sıfırlanmış olur.
Fazla sözü uzatmadan, BİOS pilini değiştirme olayına gelelim. Yandaki resimde örnek bir BİOS pili görüyorsunuz. ( Unutmadan bu anlatımı kasa bilgisayarlar için yapıyorum. )
Bazı pillerin değiştirilmesi, sadece bir soket içerisinde bulundukları için çok kolaydır. Geri kalan piller ise sabitlenmişlerdir. Bunlar sökülemezler, anakart üzerindeki varlıkları sürdürmeye devam ederler. Bu pillerin akmaları mümkün olmadığı için ileride anakarta zarar vermeleri mümkün değildir. Yeni harici pil ise, anakart üzerinde kendisi için hazırlanmış bir yuvaya yerleştirilir. Ama çoğunlukla BİOS pilini değiştirmek çok zor işlemler gerektirmeden halledilebilecek türdendir.
- Bilgisayarın fişini takılı bırakın. Böylece CMOS RAM’deki bilgiler silinmeyecek ve elektrostatik yüklemeden zarar görme tehlikesi de olmayacaktır.
NOT: Bazıları bu yöntemin zararlı olduğunu düşünür. Ben de bunu düşünenlerdenim. BİOS pili değiştireceğiniz vakit zaten BİOS da bir çok ayar sıfırlanmış vaziyettedir muhtemelen. O yüzden bilgisayarınızın fişini tamamen çıkartın. Elektrik bağlantılarını kesin. Sonra diğer işlemlere devam edin derim.
- Bilgisayarın kasasını açın ( bilgisayar tabii ki kapalı vaziyette. )
- a) Eğer anakartınızdaki pil özel bir yuvada bulunuyorsa, şimdi bunu rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Sivri uçlu bir alet ile kolayca çıkartıp yerine yenisini takabilirsiniz.
b) Ancak pil sabitlenmiş ise ( Jumper tarzı sabitleme deniyor buna ) ilk olarak eski pili bir Jumper yardımıyla devre dışı bırakmalısınız. ( Şuana kadar onlarca bilgisayar ile karşılaştım ama hiç birinde böyle bir kullanım görmedim. Ama yine de olasılık dahilinde olduğu için yazıma ekledim. )
[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””]BU YAZIYI DA OKUMALISINIZ: Hafıza Kartından Silinen Dosyaları Kurtarma[/box]
İşlemler bu kadar.
Şimdi birazcık bilgisayar bilgisi gerektiren işlemler de var.
Çünkü artık muhtemelen BİOS ayarlarınız sıfırlanmıştır.
Bunun için BİOS ayarlarına girip tarih ve saati güncellemeniz gerekmekte…
Sonrasında her şey sorunsuz bir şekilde devam edecektir. :)
Teknoloji gelişiyor, her şeyi değiştiriyor. Bu kadar işlevsel bir yazılımın, 25 yıllık tarihin yerini yakın zamanlarda yeni bir yazılım yer alacak. Onun adı da Extensible Firmware Interface, kısaca EFI (Türkçesi: Genişletilebilir Firmware Arayüzü)
Bu arada unutmadan; bir bios pili yaklaşık olarak 2-3 TL civarında satılmakta, pahalı bir şey değildir yani.
BİOS PİLİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR VİDEOLU ANLATIM