Aşağıdaki listeyi ben hazırlamadım; yabancı bir blogda yayınlanmış. [ Ben sadece listeyi türkçeleştirdim, fragman linklerini değiştirdim, afişleri küçülttüm, türkçe bilgiler koydum, bazen kendimden de notlar ekledim. ] Kişinin kendi ürünü bir yazı mı yoksa ankete dayalı bir sonuç mu bilmiyorum fakat bana kalırsa bu liste – bir kaç izlemediğim film dışında – doğruya yakın; sıralama konusunda her hangi bir fikrim yok: fakat bu listeye başka film girer miydi diye düşündüğümde aklıma gelen bir film yok açıkcası…
İçeriklerde fragmanlarını veya filmden bir kaç karenin yer aldığı bölümlerin videolarını vereceğim; göreceksiniz ki başrolde oynayan oyuncular zaten dönemin en iyi oyuncuları… Filmlerin çıkış tarihleri ise; çok rastlantısal aslında ya da başlığa uygun olarak: dönemin şartları – olayları düşünülürse, komplo teorilerine uygun zamanlarda çıkan filmler…
Tabii ki bu liste gayri resmi bir liste; önerileriniz olursa lütfen yorumlarınızı söyleyin. :)
En iyi komplo teorisi konulu 11 adet film hakkında bilgiler, afişler, fragmanlar…
FİLM LİSTESİNİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SAYFA NUMARALARINI TIKLAYINIZ…
- JFK (1991)
Başkan Kennedy’nin 1963’teki suikasti, arkasında suçu tek başına işlediğini söyleyen sanığı Lee Harvey Oswald’dan başka bir sürü komplo teorisi ve adalet duygusu sarsılmış bir ülke bırakmıştır.
Mahkeme ve soruşturma komisyonlarının ulaştığı neticelerle tatmin olmayan New Orleans’lı Bölge Savcısı Jim Garrison esrar perdesini kaldırmayı kendisine iş edinir ve araştırmaya başlar. Bir süre sonra şöyle bir şey farkeder: nedense Kennedy’nin ölmesinden en çok çıkarı olan kişi ya da gruplar, ya Oswald’ın katil olarak öne çıkmasına yardım etmiş gibidir ya da tek başına mahkum olmasına en çok sevinenlerdir.
Oliver Stone’un bu iki Oscar’lı ve bol starlı filmi ne komplo teorisi sevenleri ne de tarihçileri tatmin edememiş gibi görünüyor. Film daha çekilirken başlayan eleştiriler, vizyona girdikten sonra daha da keskinleşmiş olabilir ama biz Amerikalı olmayanlar için, yakın tarihin en önemli olaylarından birini anlamak adına yine de iyi bir egzersiz teşkil ediyor.
http://www.youtube.com/watch?v=LwfI93JFyUY
- The Manchurian Candidate ( mançuryalı aday ) – 1962
Harvey Kore savaşından bir kahraman olarak döndüğünde birliğinin diğer askerleri onun niye bir madalya aldığını bile hatırlamamaktadır. Kısa bir süre sonra askerlerden ikisi kabuslar görmeye başlarlar. Bir diğeri Harvey’i araştırmaya karar verir. Hükümet ve Ordu, hangi karanlık sırları gizlemektedir ?
1963 yılında en iyi yardımcı kadıncı oyunu ve en iyi kurgu dallarında Oscar’a aday olan film, sinema tarihinin en önemli yapımları arasında listeleniyor.
- not: bu film sonrasında denzel washington’un başrolunda oynadığı yeni haliyle vizyonda yerini alıyor…
- All the president’s men ( Başkanın Tüm Adamları ) – 1976
Başkan Nixon, Amerikan tarihinde istifaya zorlanmış ilk ve -şimdilik- tek başkandır. Her şey, Washington Post gazetesi muhabiri iki gözüpek gazetecinin, Carl Bernstein ve Bob Woodward’ın, bir dedektif kalitesinde yaptıkları takip sonucu tarihe Watergate Skandalı olarak geçecek vaka ortaya çıkar:
17 Haziran 1972 günü, Nixon’ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti’den bir kaç kişi, seçimi kazanması muhtemel olan Demokratların merkezine sızıp dinleme cihazı yerleştirmiştir. İki gazetecinin yakın takibi, olayın sorumlusunun, Cumhuriyetçi Parti’nin en tepesinde bulunduğunu gözler önüne serer.
4 Oscar’lı filmin merkezindeki gazetecileri Dustin Hoffman ve Robert Redford canlandırıyor. Alan J. Pakula’nın filmi aradan geçen yıllara rağmen gücünü fazlasıyla koruyor. Medyanın gücünü olumlu yönde kullandığında nelere kadir olduğunu gösteren çarpıcı bir yapım.
- The Conversation (1974)
İşinin ehli bir gözetleme uzmanı olan Harry’ye esrarengiz ve güçlü bir işveren tarafından, genç bir çifti takip edip casusluk yapma görevi verilir. Konuşmaları teybe alan Harry, çiftin bir cinayete kurban gideceğinden şüphelenmeye başlar. Bir yandan kendi karmaşık iç dünyası ve münzevi hayatının hastalıklı yönleri; bir yandan geçmişinde yaşadığı kötü deneyimler, Harry’nin elindeki bu işle obsesif bir şekilde içli dışlı olmasına yol açar. Yaptığı işi sorgulamaya başlarken, paranoya onu ele geçirmeye başlar.
Coppolla’nın Baba 1 ve 2 arasında yaptığı bu film, kimilerine göre giderek yönetmenin filmografisindeki en çarpıcı ve değerli yapıt olarak öne çıktı. Gene Hackman’ın döktürüyor olması bir yana, ses montajı da ayrıca “kulak” dolduran bu 1974 yapımı usta işi filmin barındırdığı kimi temalar, sonradan aralarında Devlet Düşmanı’nın da bulunduğu bir çok başka filme ilham verdi.
- not: bu film hakkında Türkçe sitelerde bilgi bulmak zormuş…
http://www.youtube.com/watch?v=maBQXZvovlo
- Chinatown (1974)
Hollis Mulwray 1930’larda Los Angeles belediyesinin su dağıtım departmanında baş mühendistir. Ida Sessions, polis kökenli özel dedektif J.J. “Jake” Gittes’e kendisini Mulwray’in eşi Evelyn olarak tanıtır ve onun bir başka kadınla birlikte olduğundan şüphelendiğini söyleyerek onu takip ettirir. Gittes, Mulwray’in çekici bir kadınla birlikte fotoğraflarını çeker ve dava kapanır. Bir süre sonra Mulwray öldürülür.
Bunun üzerine Gittes vakanın üzerine gitmeye karar verir. Fakat beklediğinden çok daha karmaşık bir senaryoyla karşılaşır: kendisini kiralayanın gerçek Evelyn Mulwray olmadığını anlar. Araştırmaları sonucunda olup bitenlerin sudan uzak olduğu için değeri çok düşük olan tarım arazilerini ucuza satın alıp suya kavuşturduktan sonra milyonlarca dolara satma planının bir parçası olduğunu anlayacaktır.
- Parallax View – Parallax Esrarı (1974)
1968 yılındaki Robert F. Kennedy suikastine çok benzeyen bir açılış ile başlayan film yönetmen Alan J. Pakula’nın 70’li yıllarda yaptığı ünlü paranoya üçlemesinin ikinci filmi. Kennedy suikastlerinin yarattığı tramva üzerine kurulu bu filmi diğer benzerlerinden ayıran ise gerçekten karamsar oluşu. Joe Frady, sürekli çalışmalarını meslektaşlarına karşı savunmak zorunda kalan azimli bir muhabirdir. Seçkin bir Amerikan senatörüne düzenlenen suikasttan sonra, Fred, suikast sırasında orada bulunan muhabirlerin esrarengiz bir şekilde ölüyor olduklarını anlar. Bu olayı araştırdıkça bu suikastın, esrarengiz bir terapi enstitüsü olan Parallax Şirketi’nin düzenlediği tezgahın bir parçası olduğunu farkeder. Gerçeği keşfetmek için Parallax terapiye üye olmaya karar verir.
- Bourne Ultimatum – Son Ültimatom (2007)
Karanlık geçmişi yüzünden kendisine bir gelecek de kuramayan bir adam, Jason Bourne… Hafızasını ve sevdiği tek insanı kaybetmiş biri olarak hayatta tek bir amacı kalmıştır. Gerçek kimliğini ve geçmişini yeniden bulabilmek…
Fakat bunu yapmak hiç de kolay olmayacaktır. Jason, geçmişini araştırabilmek için tamamıyla ortadan kaybolmak ister fakat artık çok geç kalmıştır. Çünkü kendisini yaratanlar izini bulmuşlardır. Moskova’dan Paris’e, Londra’dan Fas’a gerçek kimliğinin izini sürerken bir taraftan da peşindeki yeni nesil iyi eğitilmiş federal ve interpol ajanlarını saf dışı etmek zorundadır.
Robert Ludlum’un aynı adlı casusluk-gerilim kitapları serisinden beyazperdeye uyarlanan Bourne serisinin üçüncü filmi olan Son Ültimatom’un yönetmenlik koltuğunda, ikinci filmde büyük beğeni toplayan usta yönetmen Paul Greengrass oturuyor.
- North by Northwest – Gizli Teşkilat (1959)
Yanlışlıkla George Kaplan isminde bir casusla karıştırılan Roger O. Thornhill (Cary Grant) üçkağıtçı bir işadamıdır. Vandamm (James Mason) ve Leonard (Martin Landau) isimli yabancı casuslar tarafından kaçırılır. Vandamm’ı masum olduğuna defalarca ikna etmeye çalışsa da başarısız olan Roger nihayetinde tam öldürülecekken kaçmayı başarır. Çileden çıkan Vandamm, Roger’ı, bir Birleşmiş Milletler memurunun ölümden sorumluymuş gibi göstermeyi başarır.
Şimdi Roger hem Vandamm ve işbirlikçilerinden, hem de yerel polisten kaçmaktadır. Kaçak Roger, Eve (Eva Marie Saint) isminde çok hoş bir kadınla tanışır ve aşk yaşamaya başlar. Oysa Eve göründüğünden daha farklı bir insandır.
Roger kaçışı boyunca Vandamm’ın ve Amerikan hükümetinin operasyonları hakkında giderek daha fazla şey öğrenir. Şimdi hem masum olduğunu kanıtlamak hem de Vandamm ve adamlarının yürüttükleri operasyonun esrarını çözmek zorundadır.
Kimilerine göre Hitchcock’un en iyi filmi olan “North by Northwest”in, büyük ustanın en başarılı “casus/masum adam” temalı filmi olduğu kuşku götürmez. Yönetmenin belki de en kişisel filmi olan “Vertigo”dan bir yıl sonra çektiği 1959 yapımı film, hem romantizmi hem de içerdiği neşeli mizah dozuyla gözalıyor. Hitchcock, çekimi sırasında yaşanan zorlukların üzerine üstelik çok da iyi eleştiriler almayan Vertigo’dan sonra yaptığı bu filmiyle, ticari başarı da dahil olmak üzere tam bir tatmin yaşamıştır.
http://www.youtube.com/watch?v=c1MofksTJhg
- Capricorn One – Hükmedenler (1978)
Stüdyo ortamına aktarılan uzay mekiği, hazırlanmış resimler ve görüntüler eşliğinde, kitleleri görevin başarıyla gerçekleştirildiğine inandırmaya çalışır. Fakat, Nasa’nın açıklamalarındaki boşlukları sezen bir gazeteci olayın üzerine gidecektir…
Uzay teknolojilerine ve Nasa’ya dair üretilen komplo teorilerinin en çarpıcısından yola çıkılarak gerçekleştirilen yapım, son derece dikkat çekici bir klasik olarak kabul ediliyor. Günümüzde de küçük bir grup tarafından savunulan, aslında uzaya gidilmedi teorisi üzerine sıradışı bir uzay filmi!
- not: capricorn ismi size tanıdık gelmiş olabilir; tüyo vermiyorum : ) Amerikan yapımı bir film olması, konu itibariyle ilginç..
http://www.youtube.com/watch?v=PQeD0aWo-00
- The Game – Oyun (1997)
Nicholas Von Orton, bütün yatırımlarının kontrolünü ve ilişkilerini elinde tutmaya alışık, zeki, kurnaz ve başarılı bir iş adamıdır.
Ancak Orton’un bu düzenli yaşamı, sorumsuz fakat etkileyici küçük kardeşi Conrad’ın ona verdiği beklenmedik bir doğum günü hediyesiyle köklü değişikliklere uğrar. Nicholas oyuna başlarken ortada çok büyük bir ödül olduğunu farkeder ancak bu esrarengiz oyunun kuralları ve amacı hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Ayrıca Nicholas karşılaştığı olaylardan hangisinin gerçek, hangisinin oyunun bir parçası olduğunu da anlayamaz. Kendi evinde esrarengiz kişiler tarafından izlendiğini farkeder. Bu kişiler onu ortadan kaldırmak istemektedir. Bu oyun hayatını sonsuza dek değiştirecek bir ölüm kalım savaşı haline gelmiştir.
- The Pelican Brief – Pelikan Dosyası (1993)
İki yüksek mahkeme yargıcı suikaste kurban giderler ve yalnız bir hukuk öğrencisi (Julia Roberts) bu ölümlerle ilgili şüphelerini bir dosyada toplar ve bu dosya hükümetin üst düzeyine şok dalgaları yayar. O ve iddalı bir araştırmacı gazeteci (Denzel Washington) tüm dünyadan gizlenen şeyleri söylemek istiyorlar. Eğer yaşayabilirlerse…