Erzurum, hayatta kalma temalı Türk yapımı oyunun ismi. Popüler oyunlar arasında Türk oyunların eksikliği göze çarpsa da bu konuda çabaların olduğunu görmek güzel ancak yetersiz olduğunu görmek de biraz umut kırıcı oldu. Proximity Games tarafından piyasaya sunulan Erzurum oyunu hakkında bir inceleme yazısı bloğuma eklemek istedim. Bunun sebebi kesinlikle oyunun kalitesi değil; Steam üzerindeki şaşırtıcı satış rakamları ile Türk yapımlarına olan desteğim nedeniyledir.
Türk yapımları denince aklıma ilk olarak bir dönem oldukça korkutucu hikayesi ile dikkat çeken Kabus 22 oyunu geliyor. Bir daha onun gibi oyun gelir mi beklemedeyiz ancak Erzurum adlı oyunu Steam platformu üzerinde bir dönem en çok satan oyunlar arasında görmem koleksiyonuma eklemem için yeterli oldu. Türk yapımlarını desteklemek lazım: hali hazırda 10.50 TL gibi bir fiyata satılan oyunu indirimlerde 1.5 TL gibi bir fiyata satın almak mümkün.
Sayfa İçerikleri
Erzurum Adlı Oyun Hakkında İnceleme
Hayatta kalma oyunları son dönemde oldukça popüler. Türk oyun yapımcısı Proximity Games tarafından piyasaya sürülen Erzurum adlı oyun bazı oyuncular tarafından bir bakıma The Long Dark gibi görülse de aslında çok farklı konseptlere sahip olduğunu hikaye, reaksiyon ve tepkiler açısından gösteriyor. Özellikle Erzurum coğrafyasının oyun üzerinde etkisi büyük. Aslında bu oyunu başka oyunlarla karşılaştırmak ne kadar doğru olur bilemiyorum; arkasında büyük bir yazılım / program desteği yok, ekip yok, bir firma da yok; elma ile armutu karıştırmamak gerekiyor. Bütçe sıkıntısını da eklediğimizde zaten daha net gözüküyor her şey.
Erzurum ilini soğuk iklimi ile biliyoruz; oyunda yer alan haritada yazdığı üzere kurgu Aşkale ilçesinde meydana geliyor. Oyunun Türkçe olması ve içerisinde Türk bayrağının yer yer dalgalanması, oyunda cami olması, ölmüşler için dua ediliyor olması, bizden – geçmişten esintilerin olması güzel yanları. Oyun hakkındaki yorumları okuduktan sonra zaten beklentim de oldukça yüksek değildi. Eksik yönleri oldukça fazla. Tüm bunlara rağmen yine de fikir aşaması bile bana göre yeterli bir başlangıç.
Oyunun artıları ve eksileri neler?
Oyun hakkında kapsamlı bir rehberin olmaması ise büyük handikap. Örneğin bir kurt veya ayı tarafından saldırıya uğradığınızda sargı bezinin nasıl yapıldığını bilemezseniz (işçilik ekranından yapılıyor ve malzemeler gerekli) kan kaybından ölebilirsiniz. Buna rağmen silah kullanımı, yiyecek ve içecek kısmı çok basit ve zorlanmıyorsunuz. Sol altta yer alan enerji, doygunluk, susuzluk ve can kısmını sürekli en üst seviyede tutmalı ve Erzurum’un soğuğunda üşümemelisiniz.
Oyunun çok kısa bir hikayesi var. Karmaşık bir hikayesi yok. Diyaloglar çok acemi olsa da yaklaşık 7 saatlik bir oyun sonucunda – ki bu sürenin çoğu haritanın bir ucundan diğerine gitmeye harcanıyor – oyunu bitiriyorsunuz ancak oyun sonunca “Devam edecek” ibaresi ile karşılaşıyorsunuz. Silah kullanımı çok basit ama kullanışlı değil; özellikle yere eğildiğinizde veya dik yamaçtan geri geri giderken -birinci şahıs modunda- nişan almak aşırı zorlaşıyor. Bunun yanında göktaşlarını bulmak gerçekten zor, bununla ilgili bir rehber de geç olsa bile yapılmış ancak bazılarını bulmak gerçekten sıkıntı. Burada bir ipucu vereyim: göktaşlarına yaklaştığınızda garip bir ses çıkıyor. Düşman karakterlerin örneğin ayıların yaklaştığı sırada çıkan seslerin tam olarak nereden geldiği belli olmuyor, sanki ses takılmış gibi bir his oluyor. Bunun yanında her ev veya kule gördüğünüzde Erzurum yöresine ait türkülerin çalması, sazın eşlik etmesi güzel.
Oyun içerisinde serbest / sonsuz modun yanında hikayenin yer aldığı hikaye modu da yer alıyor. Bunun dışında çekişme yapabileceğiniz bölümlerde var. Elle kayıt ve otomatik kayıt şeklinde iki özelliği varken bunlardan elle kayıt özelliğini çok beğendiğimi ancak tam anlamıyla çalışmadığını gördüm.
Fikir güzel ancak devamı gelmeli, bu şekilde değil.
Erzurum adlı oyun, bağımsız bir oyun olsa da oyunda yer alan sistemsel hataları ve bugları çözmeden Çince ve Rusça gibi dilleri hazırlamakla uğraşması büyük bir hata oldu. Yapımcının oyunu uzun bir süre daha erken erişim safhasında tutması daha doğru olabilirdi. Sevilecek yanları genelde bizden olan kısımları, bizi anlatan kısımları… Bunun dışında eksiklikleri oldukça fazla; yine de oyundaki çevre sıcaklığı, yöresel mimariyi ve motifleri doğru ve yerinde aktarması, Türkülerin varlığı, ilaç ve içeceklerin parodi isimleri, susuzluk – yorgunluk – açlık – sıcaklık değerlerinin gerçeğe yakın olması, Anadolu ağzıyla yapılan diyaloglar, Göktaşı parçaları bulunarak karaktere bazı kazanımlar vermesi gibi özellikler oyunda gördüğüm artılar ancak bunlar bütüne bakıldığında çok da katkısı olan şeyler değil gibi duruyor.
Oyunun eksilerine gelince; oyunun oynanış mekaniği çok iyi değil, yapımcının sosyal medya üzerinden gelen linçlere karşı tepkisi aşırı amatör ve duygusal. Bunun yanında bazı oyun mekaniklerini başka oyunlardan arakladığı (ayı sesinin Metin 2’den alınması gibi) yönünde benim iddiaları kontrol edemediğim cümleler de ne yazık ki hala sosyal medyada duruyor. Her ne kadar bazı arkadaşlar oyun içerisinde yer alan Kuzey Işıklarının olmaması gerektiğini söylese de oyunu oynarken fark etmediklerinden olacak ki bunun cevabı zaten oyunda verildi.
Sonuç olarak şunları söylemek mümkün: Unreal Engine 4 motoru ile oyun yapmak ve piyasaya sürmek, başlamak ve bitirmek gerçekten tebriki hak ediyor. Oyunun Steam üzerindeki satışları – çıkışının birinci yıldönümünde – 100 bini geçmiş durumda ve bu oldukça ciddi bir rakam. Oyun çıktığında Twitch yayıncıları arasında da tartışma konusu olmuştu. Ben bağımsız Türk yapımcıları desteklemek adına aşırı sert eleştirileri doğru bulmuyorum ancak yapımcının da eleştirilere daha sakin bir şekilde cevap vermesini ve yoluna bu eleştirilerden ders alarak devam etmesini, böylelikle serinin devamı olan oyunu piyasaya sürmesini öneriyorum.
NOT: Oyunda optimizasyon problemi de var: yüksek ayarlarda bile yaklaşık 60 FPS değeri alabildim. Bunu da merak edenler için eklemek istedim.
Erzurum oyunu için sistem gereksinimleri *
- MİNİMUM GEREKSİNİMLER:
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: 64 bits Windows
- İşlemci: Intel Core i5-2500K@3.3GHz or AMD FX 6300@3.5GHz
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 780 or AMD Radeon R9 290
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 6 GB kullanılabilir alan
- * Veriler Steam Erzurum mağaza sayfasından alınmıştır.
Her ne kadar minimum özellikler bu şekilde olsa da daha iyi bir sistem ile oynadığınızda yeterli verimi alamıyor, optimizasyon sıkıntısından mustarip oluyorsunuz.
Oyun hakkında oyunu oynarken çektiğim ekran görüntülerini (.webp uzantılı olmaları nedeniyle görüntü kalitesi biraz düşük olabilir, tırsmayın) de sizlerle paylaşmak istiyorum fikir vermesi açısından:
Oyun hakkında oyunu oynarken çektiğim bazı görüntüleri de sizlerle paylaşmak istiyorum, oyun hakkında fikir vermesi için:
Oyun hakkında oyunu ti’ye alan bir video var:
Oyun yapımcısının gelen eleştirilere verdiği cevap (sonrası gelmedi):
Oyuna puanım 10/4. 10 TL KESİNLİKLE verilmemesini düşüyorum. Denemek isteyen indirimleri bekleyebilir. Bu arada dikiş setinin bu kadar önemli olacağını hiç düşünmezdim. İyi oyunlar.
Türk bir yapımı gelecek adına desteklemek için değerlendirilebilir, indirimde iken alınabilir ancak fazla bir beklenti içine girmeden oyunu oynamanızı öneriyorum.
- Kendini Geliştirmesi Gerek 4