Format öncesi yapılması gerekenler

Format öncesi yapılması gerekenler

Merhaba, herkes format nasıl atılır konusunu anlamıştır, onlarca video ve resimli anlatım var ama peki formatta önce yapılması gerekenler sizce neler? hiç düşündünüz mü? Bunu neden söylüyorum: bilgisayarı aylar, yıllarca kullanıyorsunuz ve “hadi format atayım” diyorsunuz, takıyorsunuz CD’yi veya USB üzerinden formatı çakıyorsunuz, tamam mı? İşte öyle değil, bazı düzenlemeler yaparsanız formattan önce, daha sağlıklı olabilir. Peki, bunlar neler?

Format atmak bazen zorunluluk, bazen yeni bir başlangıç yapma isteği nedeniyle karşınıza çıkabilir. Öncelikle şunu belirteyim: eğer bilgisayarınız sıfır ise – yani, yeniyse – burada yazdıklarımı yapmanıza gerek yok. Zaten ya işletim sistemi vardır, açarsınız, kullanırsınız ya da freedos gelmiştir, sıfırdan kurulum yaparsınız, burada yazılanlara ihtiyaç yoktur. Kurulu Windows işletim sistemini beğenmezseniz bile format atma işlemini yine siz bildiğiniz gibi yapın. Benim söyleyeceklerim kurulu işletim sistemi bulunan ve bilgisayarı uzun süredir kullanan format atmak isteyenlere…

Format öncesi yapılması gerekenler

Bilgisayarınıza format atmadan önce yapmanız gereken ilk şey: yedeklerinizi almaktır. Bunu aslında söylemeye gerek bile yok. Genel olarak C: klasörü işletim sisteminin olduğu bölümdür ve format işlemini bu bölüme yapmayız sizde tüm sillinmesini istemediğiniz dosyaları D bölümüne atarsınız ancak ya tüm bölümleri silecekseniz? İşte bu durumda, harici bir hard diske yedeklerini alın. Sonra “ah gitti yedekler” diye ağlamayın.

Format atmadan önce neler yapılmalı konusunda ikinci yapmanız gereken: hangi işletim sistemini kuracağınız ve bilgisayarınızın özelliği ne, BİOS özellikleri ne. Aslında format atmanın en ince noktası, işlem yapacağınız bilgisayarı iyi tanımaktan geçer. BİOS ayarlarını bilmediğiniz bir bilgisayara format atmaya kalktınız, UEFI çıktı, sizdeki sürüm ama UEFI uyumlu değil. Hayda… Şimdi çık, işin içinden. BİOS’u sürüme uydurmaya çalış derken falan tüm her şeyi sildiniz. Ne olacak? İşte bu yüzden öncelikle bilgisayarınızın özelliklerini iyi bilin. UEFI destekliyor ve BİOS’ta bu durum aktifse, buna uygun bir Windows sürümü bulun.

Format atmadan önce bilgisayarınızı cCleaner benzeri bir programla temizleyin. Sonrasında disk birleştirici ile diskinizi birleştirin. Bilgisayarım > C: diskine sağ tıklayıp Özellikler kısmında bulunan Diski Temizle ve Araçlar kısmında yer alan En İyi Duruma Getir özelliklerini kullanarak diskin sağlığını bir kontrol edin.

Format atmadan önce yapılması gerekenler aslında çok basit: dikkatli olun, bilgisayarınızı tanıyın, yedeklerinizi alın.

Format öncesi nelere dikkat etmeli?

Bilgisayarınız başlat menüsünde bulunan arama kısmına cmd yazın ve yönetici olarak başlat diyerek açın. Açılan siyah pencere de chkdsk C: /r komutunu yazıp, enterleyin. Eğer sizden Y/N isterse, Y seçeneğini yazıp, enterleyin. Sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Buraya kadar olan işlemleri neden anlattım? Format işlemine başlamadan önce sürücünüzde bulunan bozuk disk hatalarını en aza indirgeyin ki, format daha anlamlı olsun.

En başta söylediğimiz gibi tüm yedeklerini mutlaka almadan bu işlemlere başlamamanız, doğru Windows işletim sistemini seçmeniz, Bilgisayarınızı iyi tanımanız ve buna uygun format işlemini yapmanız önemli konular.

format atmadan bilgisayarda yapılması gereken konular belli başlı olarak bunları sayabiliriz.

format öncesi yapılması gerekenler hakkında sizde fikrinizi yorum olarak ekleyebilirsiniz. Format sonrası yapılacak ya da indirmeniz gereken programlar konusunda alet çantam adlı bir yazı yazmıştım (her ne kadar eski olsa da) onu da inceleyebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık