Sıkı bir Google Reader kullanıcısı olarak , Google’nin Google Reader servisini kapatacağını ilk duyduğumda alternatiflerini bulabilecek miyim? sorusu aklıma gelmişti ve bu konuda ufak da olsa araştırma yapmıştım. Google bu ay başından itibaren Google Reader’i kapatacağını artık reader sayfasından da duyurmaya başladı, resimde gördüğünüz gibi… Kapatılacağı dedikodusu ise aylar önce teknoloji bloglarında konuşuluyordu.
Peki, 1 Temmuz’dan itibaren yayın hayatına son verecek Google Reader‘in yerine hangi alternatifleri kullanmamız gerek? Bunun cevabını bulabileceğiniz bir makale ile sizlerleyim:
RSS web siteleri için abone olma işlevi gören, web sitelerinin içeriklerini okuma imkanı veren bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın da yardımıyla Google Reader ve benzeri sitelerde istediğiniz kadar web sayfasını tek bir yerden takip etmek mümkündü. Artık Google Reader kapanacağına göre yerine bir alternatif bulmak gerek. Genel olarak ikiye ayrılan seçenekleri inceleyelim:
1. SEÇENEK: BULUT TABANLI OKUYUCULAR:
Birden fazla yerde rss beslemelerini okumak isterseniz ( özellikle bilgisayar üzerinden internete bağlananlar için ) bu seçenekte vereceğim siteleri incelemenizi öneririm.
Newsblur: Google Reader’in biraz daha cilalanmış hali diyebileceğimiz bu site yardımıyla rss beslemelerinizi takip edebileceksiniz. Android ve İpad/İphone seçeneklerinin de olduğu siteye üye olmak ücretsiz fakat google reader kapanması sırasında ücretli hale geçirileceği söylentileri de gerçek oldu!. Siteye üyelik ben bu yazıyı yazdığım sırada ücretli haldeydi. O yüzden pek önermiyorum. Siteye giriş yapmak için: www.newsblur.com
Feedly: Google Reader kadar olmasa da popüler bir rss okuyucularından biri olan feedly daha gelenekselci ve daha basit bir arayüze sahip. Fakat kullanmanız için Chrome web tarayıcısına sahip olmanız gerekmekte. Kuracağınız eklenti yardımıyla anında bilgisayarınıza kuruluyor ve sonrasında kullanmaya başlıyorsunuz. Google Reader bilgilerinizi de sorunsuz bir şekilde feedly’e aktarabiliyorsunuz. Özellikle yabancı forumlarda yapılan anketlerde en çok oyu alan rss sistemi olarak göze çarpan feedly’nin pek bir dezavantajı da görünmüyor. Gazete okur gibi rss beslemelerinizi takip etmenizi sağlıyor. İşte sitesi: www.feedly.com
The Old Reader: Google Reader’i çok seviyorum, ondan vazgeçemem diyorsanız tanıdık bir arayüz kullanan bu siteyi takip etmenizi ve incelemenizi öneriyorum. Kendim de google reader’e benzediği için bu siteyi online olarak takip ediyorum, google reader bilgilerimi de yükledim! Hiç sorun çıkarmadan resimde gördüğünüz gibi yine takip etmeye devam ediyorum. Bunun dışında sitenin türkçe olduğunu da söylemek te fayda var. Sitede ayrıca diğer hesap açmış kullanıcıları takip etme veya sizleri başkalarının takip etmesi gibi bir kaç farklı özellik de mevcut. Basit ama iyi iş çıkaran bir site. işte sitenin linki: www.theoldreader.com
2. SEÇENEK: MASAÜSTÜ ve TELEFON UYGULAMALARI:
Masaüstü ve telefon uygulamalarının web tabanlı uygulamalara nazaran daha fazla özellik sunduğu bir gerçek. Fakat bunun yanında bu uygulamaların en büyük sorunu şuanda google reader ile senkronize şekilde çalışıyor olmaları! Bu yüzden google reader kapandıktan sonra uygulamalarında ömrünü dolduracağı bir gerçek: burada, bu uygulamaların kendilerini yeni duruma entegre etmeleri gerekiyor. Yine de android işletim sistemleri için NewsRob adlı uygulamayı ( ücretsizdir, pro yani ücretli sürümü de vardır, google play üzerinden indirilebilir ) ve İOS işletim sistemi için ( iphone ve ipad için ) de Reeder adlı ücretli uygulamalayı sizlere önerebilirim.
Unutmayın:
Temmuz’un 1 ine kadar Google Reader hesabınızdaki verileri saklamak, aktarmak için çok az vaktiniz kaldı. Hemen kendinize farklı bir site veya uygulama bulun ve takip ettiğiniz siteleri takip etmeye devam edin!
Teşekkürler.