James Dashner ve Labirent serisi… Açlık oyunları ile başlayan dispotik türü romanlar tüm dünyada satış rekorları kırmış, daha sonrasında sinema uyarlamaları ile beyaz perde de boy göstermelerine şahit olmuştuk. İşte labirent serisi de bu dispotik bir dünyada geçen romanlar arasında öne çıkan, bestseller arasına adını yazdıran ve filmleri çekilen bir roman. Labirent – Virüs Kodu adlı roman ise serinin doğuş hikâyesini anlatan, akılda kalan sorulara cevaplar bulabileceğimiz bir roman olmuş. Tabii ki her kitapta olduğu gibi Virüs Kodu adlı kitapta yeni sorulara gebe olsa da yine de serinin tamamını düşündüğümüzde bazı ayrıntıların netleştiğini görmek, serinin okuyucusu açısından güzel.
Labirent – Virüs Kodu Kitabı
İSYAN… Yani İnsanlığı Sonu, Yok Etme Araştırma Merkezi… Aslen üçleme ile başlayan fakat zamanla çoğu “tutan” kitap gibi beşe çıkarılan serinin son kitabı, labirentin doğuş hikayesi sloganıyla piyasaya sürüldü. Amerika’da 27 Eylül 2016’da yayınlanan Labirent: Virüs Kodu, Türkçe’ye yine Pegasus etiketiyle 22 Kasım 2016’da yayınlandı. Virüs kodu, hikayeyi toparlamak için piyasaya sürülmüş, yine de “gereksiz” bir yayın olmuş.
Serinin hali hazırda The Maze Runner ve serinin devamı olan Maze Runner: The Scorch Trials isimli iki adet filmi olduğunu biliyoruz. İlk filmde kendisini amansız bir labirentte bulan ve oradan kurtulmaya çalışan Thomas (Dylan O’Brien) ve arkadaşlarını izlemiştik ve ikinci film tamamen birinci filmin kaldığı yerden bayrağı devralarak devam etmişti. En başından bu yana heyecanla okunan serinin dördüncü kitabı “Ölüm Emri” ile serinin tamamı hakkında akılda kalan ayrıntılar daha netleşmiş ve sorulara cevap bulmuştuk. Bu açıdan bakıldığında Virüs Kodu kitabının sadece ve sadece serinin en başını anlatması dışında başka bir esprisi olmadığını söyleyebiliriz. Tek düze ve sığ olmuş, heyecansız… Gereksiz yani. Okunduğu ve sevildiği için çıkarılmış bir kitap olduğu o kadar belli ki. Umarım devamı çıkmaz! : )
Virüs kodu hakkında ufak bir araştırma yaptığımda, serinin en beğenilmeyen kitabı olduğunu görüyorum ki buna bende katılıyorum. Yine de özellikle kitap karakterleriyle aynı yaşta olanlar açısından sevilecektir diye de düşünüyorum. Çünkü Thomas, Newt, Minho, Alby, Chuck ve diğerlerinin Kayran’dan önceki, o ilk tanıştıkları çocukluk hallerini okumak onlar açısından iyi bir deneyim olacaktır. Ayrıca serinin ilk 4 kitabında herkes bir aradaydı; bu kitapta ise labirentin doğuşuna ve yapımına şahit oluyoruz.
Kitaptan altını çizdiğim güzel sözler
“Sorunun çözümden daha iyi bilinmesi gerekir, aksi takdirde çözüm sorun halini alır.” (s.26)
“Ayrıca sabırlı olup gözlerini ve kulaklarını kullanırsa bir şeyler öğrenmenin başka yolları olduğunu da öğrenmişti.” (s.28)
SONUÇ: THE MAZE RUNNER SERİSİNİ TAMAMLAMAK İÇİN OKUNMALI
Labirent serisi ülkemizde de oldukça sevildi ve iyi bir hayran kitlesine ulaştı. Özellikle gençlere hitap etmesinin yanında onların ilgisini çok çektiğini görüyoruz. Bu tarz dispotik romanlar zaten son zamanlarda aşırı çoğaldı; yine de Labirent serisinin yeri ayrı… Filmlerinin de devamı gelecektir ama bu beşinci kitabı sinemaya aktaracaklarını pek düşünmüyorum. Herhangi bir esprisi yok yani… Yine de seriyi okuyan herkesin, seriyi tamamlamak adına bu kitabı da okumalarını, akılda kalan bazı sorulara cevap bulmalarını öneririm. İyi okumalar.
Serinin diğer kitapları hakkında yazdığım yazılar:
Kitap Yorum: Labirent Son İsyan
Kitap Yorum: Labirent – Ölümcül Kaçış
Kitap Yorum: Labirent Alev Deneyleri
Serinin filmleri hakkında yazdığım yazılar: