Kitap Yorum: Osmanlı’nın Şifreleri

osmanlinin-sifreleri

Osmanlı’yı hala “tam anlamıyla” tanıdığımıza inanmıyorum. Her gün yeni bir bilgi öğreniyoruz. Tarihimizi genelde hep Avrupa’lıların elinden çıkan kitaplardan öğrendik; bu bizim en büyük eksiğimizdi. Fakat son yıllarda Osmanlı tarihi konusunda hatırı sayılır eserler ortaya çıkıyor; kalite de günden güne artıyor. Sinan Meydan tarzı tarihçiliğin gün be gün kaybettiğini görmek, mutluluk verici. Osmanlı’yı anlamak için iyi bir tarihçiden olayları dinlemek, tarafsız bakmak ve sürekli farklı sorular sorarak anlamaya çalışmak en doğrusu bana göre. İşte bunu gerçekleştirdiğine inandığım bir kitap daha piyasaya çıkmış, 1 günde okudum: Osmanlı’nın Şifreleri.

TV ekranlarında iki bayan arkadaşımız çok büyük işler ortaya çıkartıyor. Biri Pelin Çift, diğeri ise Cansu Canan Özgen. Öteki Gündem adlı programıyla iyi bir reyting yakalayan Cansu Canan Özgen, programının da konuklarından biri olan tarihi günümüze taşıyan üslubuyla göz dolduran Talha Uğurluel ile birlikte soru – cevap yani sanki program sunarmış gibi kaleme aldıkları, resimlerle de destekledikleri eserleri ile iyi bir iş çıkardılar doğrusu.

Kitapta Osmanlı tarihini merak edenlerin sıkça sorduğu soruları Cansu Canan Özgen soruyor, yediden yetmişe herkesin anlayacağı bir dille Talha Uğurluel cevaplıyor. Bu sırada her sayfanın renkli resimlerle dolu olması da ayrı bir tebriği hak ediyor. Bence kitaplar resimli de olmalı. Bu resimlerden bir çoğunu ilk defa gördüğümü de aktarayım.

Tarih okumak zordur; çoğu insan sıkılabilir. Bu yüzden tarihi anlatmak da zordur; çevrende çok kişi bulamayabilirsin. Fakat Cansu Canan özgen ve Talha Uğurluel zaten programlarında bu sorunun üstesinden gelmişlerdi. Kitabı da kendi tarzlarına uygun bir şekilde olmuş. Saray yaşamından Hareme, devşirme sisteminden devlet yönetimine ve daha bir çok konuda hiç bilinmeyen detayları içeren, görsel resim ve minyatürler ile zenginleştirilen güzel bir çalışma olmuş.Saray yaşamından Hareme, devşirme sisteminden devlet yönetimine ve daha bir çok konuda hiç bilinmeyen detayları içeren, görsel resim ve minyatürler ile zenginleştirilen güzel bir çalışma olmuş. Kitapta Osmanlı tarihi bölüm bölüm ele alınmış; sorular bölümlere ayrılmış yani: kuruluş’un şifreleri, haremin şifreleri, yönetimin şifreleri gibi… Bunun yanında kitap kapağının güzel olduğunu, giriş sayfasındaki resmin de ilginç olduğunu ekleyeyim.

Osmanlı Tarihi’nin çok kısa bir özeti aslında Osmanlı’nın Şifreleri adlı kitap: merak edenler için okunası ve kısa sürede bitirilebilecek bir eser ortaya çıkmış. Devamının gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Tarihimiz bir okyanus gibi ve bu kitap ancak bu okyanus da bir damla olabilir. Okuyun derim…

İyi okumalar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık