Samsung marka akıllı telefonlarda rastlanan hatalardan bir tanesi de ağda kayıtlı değil hatasıdır. Samsung ağda kayıtlı değildir hatası çözümü ise çok basit, bu sorun nasıl çözülür diyorsanız size kısaca anlatmak istiyorum. Bir sabah uyandınız ve her gün kullandığınız akıllı telefonunuzda size çok gıcık bir sorun baş gösterdi: “ağda kayıtlı değil” Üzülmenize gerek yok. Genellikle cihzlarda meydana gelen bu hata sonucu telefonunuzdan arama yapamaz, arama alamazsınız. Aslında telefonunuz kullanışsız hale geliyor “alo” açısından…
Bu hata sonucunda hemen telefonu formatlamaya, servise göndermeye kalkmayın. Sakin olun. :) Bu sorunun nedeni telefonun belirsiz bir nedenle baz istasyonu bağlantısının kopması yani ağdan anlık çıkması ve tekrar kayıt edilme zorunluluğudur. Tabii ki ne kadar “akıllı” olsa da cihaz bu kayıt etme işlemini yapamıyor ve sizden aslında bu “ağda kayıtlı değil” hatasını göstererek yardımcı olmanızı istiyor. :)
Ağda kayıtlı değil hatası nasıl çözülür?
Ağda kayıtlı değil hatası genellikle Samsung marka telefonlardan Samsung Galaxy s3, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy s4 mini, Samsung Galaxy S5, Note 2, Note 3 modellerinde karşımıza çıkıyor ve çözüm yolu için sizin ufak bir çabanız yeterli oluyor. Bunun için bir çok yol var ve içlerinden bir tanesi mutlaka çözümü sağlıyor. Yukarıda yazdığım gibi panik yok, sakin olun. Ancak yeni nesil cihazlarda ağda kayıtlı olmamasının sebepleri daha farklı olabilir, yazımdaki anlatımlar daha çok Android 7 ile Android 9 arası sürümleri ilgilendirir, Android 10 sistemi yüklü cihazlar için deneme – yanılma yöntemiyle sorunu çözmeye çalışmak adına burada yazılanları uygulayabilirsiniz.
Ağda kayıtlı değil sorunu çözümleri neler?
Eğer Samsung cihazınızda ağda kayıtlı değil hatası almışsanız yapacaklarınız şu şekilde;
- İlk olarak 10 dakika cihazınızı kapalı tutun (batarya çıkarılmış bir şekilde) sonra tekrar bataryayı takıp açın, açıldıktan sonra bir kaç dakika bekleyin.
- Eğer olmamışsa devam edelim.. Cihazınızdaki SIM kartı başka bir telefona takın, ilk maddede yazdıklarımı yapın, bataryayı takmadan önce SIM kartı da takın ve tekrar açın, bir kaç dakika bekleyin. Olmadı mı? Devam edelim…
- Samsung cihazınız açık iken ayarlar – diğer ayarlar – mobil ağlar – ağ operatörleri kısmına geliniz. yalnızca GSM seçeneğini seçiniz. Alt kısımda yer alan ağları ara seçeneğini dokunun ve ağları cihazınızın bulmasını bekleyin. Bu kısımda hangi operatörü kullanıyorsanız, onu seçin. Seçtikten sonra da biraz sabırlı olun, kayıt etmesini bekleyin. Ağ kayıt edildi uyarısı gelince cihazınızı kapatıp tekrar açın. (en altta yer alan videoda anlatıyor bu kısmı aslında, onu da izleyebilirsiniz)
- Bu 3 adım sorunu kesinlikle çözmeli. Eğer sorun devam ediyorsa SIM kartınızda bir sorun olabilir, başka bir cihazda deneyin veya müşteri hizmetlerini farklı bir telefondan arayın.
Burada şunu belirtmekte fayda var; genelde durup dururken oluşan bu hatanın bir sebebi de cihazınızın IMEI numarasının kopyalanması olabilir. IMEI numarası her telefon için özel olarak üretilen, bir nevi kimlik numarası işlevi gören bir numaradır ve aynı anda iki cihazda olması suçtur! Yani sizin cihazınızdaki IMEI yasal olmayan yollarla başka bir cihaza kopyalanırsa 1 aylık bir sürede iki IMEI numarası da engellenir; bu da cihazınızın aramalara, aranmalara kapanması dolayısıyla cihazınız çekmemesine veya bu makaleyi okumanıza neden olan “ağda kayıtlı değil” hatasını almanıza neden olabilir.
IMEI numaranızı öğrenmek için telefonunuz açıkken normal birini arıyormuş gibi *#06# (Yıldız, kare, sıfır, altı, kare) tuşlayın ve arama tuşuna basmadan IMEI Numaranızı ekranda görüntüleyin. Burada yazan numaralı www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden teyit ettirin. IMEI numaranızı yazdığınızda arama sorgusu sonucunda IMEI numaranız kopyalanmış ise bu hatayı almanızın sebebi demek ki IMEI numaranızın kopyalanmış olması demektir. Peki, IMEI numaranız kopyalanmış ise ne yapmanız gerekiyor? Garantiniz varsa servise gönderin, durumu anlatın veya en yakın telefon servisine gidin.
Buraya kadar yazdıklarım cihaz kullanıcısı tarafından çok kolay bir şekilde, fazla vakit harcamadan yapılabilecek işlemler. Burada yazılan çözüm önerileri sorunlarınızı gideremiyorsa kernel ve modern flashlama denilen bir yöntemle de sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz diyeceğim ama uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için ve cihazınıza daha fazla zarar verme olasılığınız olduğu için sorunu çözme adına daha fazla bir şey yapmayı denemeyin demek daha doğru olacaktır. Samsung cihazınızı en yakın servise getirim teslim edin.
Geçmiş olsun, umarım sorununuz çözülür.
Not: Yukarıda yazılı işlemler 1 adet S3 mini telefonda denenmiş ve başarılı olmuştur. Aşağıdaki videodan da yardım alabilirsiniz: