Özgün bir konu bulmak zor olunca imdada hep tarihimiz, geçmişimiz geliyor. Bu sefer taaaa Mağara devrine kadar gidiyoruz: kıtaların yeni yeni oluşmaya başladığı bir döneme. Mağaralarında güven içinde yaşayan Crood ailesi; babanın kuralları ile yemek yemek için dışarı çıkmak dışında sıradan bir hayatı olan bir ailedir. Zamanlarının çoğu mağara içerisinde geçmektedir. Fakat ailenin özgür kızı, uzaklara gitmek; yeni yerler görmek istemektedir ( Neden hep kadınlar işi .ok eden tarafta olurlar ki? :) ) Bunun için her fırsatı değerlendirmektedir; güneş ışınlarını takip etmesi ise onu başka biriyle tanışmaya itecektir ( Neden Güneş? Belki komplo teorisyenleri bunu sevmeyecektir, masonlukla bağdaştıracaktır ama bence güneşin insanlık tarihindeki önemini iyi bilmekte fayda var ve bu yönden doğru bir seçim olarak görüyorum film açısından ) Bu yabancıyla tanışmaları, aile açısından zamanla büyük bir şansa döner ve zamanla kıtaların ayrılmasından etkilenmemek için bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk, ailenin ilk mağaradan uzaklaştıkları andır. Ve mutlu son… :)
Dreamworks Animasyon ekibi uzun zamandır karşılaştırıldıkları Pixar ekibini kıskandıracak hamleler ile karşımıza çıkıyor, örneğin: çağa uygun doğa tasvirleri. Gerçekten çok canlı ve renkliydi: uzun zaman önce yaşadıklarına inanılan hayvan çeşitlerini filmde görmek de güzeldi. Hele ki o köpek benzeri hayvan ile kedi misali kaplan gibi dişleri olan hayvan! Filmin sonlarına doğru ikisi de çok büyük bir sürpriz yapıyorlar bizlere ve belki de serinin devam filminde onları daha çok göreceğiz.
Filme gidecek en küçük nesil bilmese de, yetişkinler şüphesiz Croodlar ile benzer çağları paylaşan Jean M. Auel imzalı, 5 kitaplık seri ‘Children of Earth’ü duymuşlardır… Auel’in Paleolithic dönemde geçen hikayesinde de bir kabilenin yaşadığı mağara bir deprem sonrası yerle bir oluyordu ve evsiz kalan aile, kendilerine sığınacak yeni bir yuva arıyordu. Bu yolculuk sırasındaysa yolda Ayla adında kendilerinden farklı bir kızla tanışıyorlardı… Bu yönden ‘kopya’ bir film diyebiliriz; her ne kadar özgün olduğu sanılsa da. Filmin yapım tasarımını üstlenen Christophe Lautrette animasyonun yapım aşamalarını anlatan özel kitapta diyor ki “Bir sanatçı için, var olmayan ama var olma ihtimali olan bir dünya yaratmaktan daha iyi bir şans olamaz.” Sonuç olarak yapım kalitesi ve yarattığı evren ile büyüleyen Crood’lar, modern dünyanın doğuşuna dair yaptığı esprilerle (kadınların ayakkabı çılgınlığı, fotoğraf çekme, hayvan evcilleştirme) de eğlenceli bir 100 dakika vaat ediyor. ” Asla korkma ” gibi yeniliklere açık olmanın insanlık için çok önemli olduğu vurgusunun yapılması da filmin artılarından. Filmin orjinal seslendirme kadrosunda Nicolas Cage ile Emma stone gibi ünlülerin olduğunu da belirtelim.
Benim puanım 10 üzerinden 7.
iyi seyirler.