Amerikalıların 3 kişiyle dünyayı kurtardıkları Holywood yapımlarını ağzımız açık izliyoruz da biz geri kalır mıyız? Oğuz ve Bekir karakterleri bundan 4 yıl önce Dağ filmiyle karşımıza çıkmış, samimiyetleri ile büyük bir beğeni toplamışlardı. Alper Çağlar, bu ilgiyi iyi değerlendirip daha kaliteli, daha sağlam bir yapımla hem de “tam zamanında” Dağ 2 filmiyle karşımıza. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) destekleriyle gerçek silahların yanı sıra ordunun helikopter ve uçakları kullanıldığı Dağ 2 gerçek silah ve ordu ekipmanlarının kullanıldığı ilk ve tek Türk filmi olarak tarihe geçti bile. Filmde TSK’da görev yapan gerçek askerler de rol aldı. Filmin oyuncu kadrosunda Çağlar Ertuğrul, Ufuk Bayraktar, Ahu Türkpençe, Atılgan Gümüş, Murat Serezli gibi önemli isimler yer aldı. Dağ 2 filmini sinemada dopdolu bir salonda izledim. Filmin ilk sahnesinde Ömer Halisdemir ve şehitlerimizin isimlerinin yer alması zaten film ile iyi bir bağ kurmamıza yeterli oldu diyebilirim. Bu millet, bu vatanın gizli kahramanlarını unutmamalı…
Dağ 2 Sinema Eleştirisi
15 Temmuz şehitlerini anarak başlayan film büyük ihtimalle sonradan eklenmiş. Bu kez filmde 7 tane bordo bereli askerin gizli bir görev için gittiği sınır ötesi operasyonda başlarına gelen olaylar ve görevleri ile vicdanları arasında kalıp aldıkları karar işlenmiş. İlk filmden hatırladığımız kısa dönem Oğuz (Çağlar Ertuğrul) ve uzun dönem deli Bekir’in (Ufuk Bayraktar) yaşadığı olayların üzerinden 6 yıl geçmiş ve ölen komutanlarını asla unutamadıkları için özel kuvvetlere katılma kararı almışlardır. Özel Kuvvetleri 8. Muharebe Arama Kurtarma Timi’yle birlikte Kuzey Irak’ta bir terör örgütü tarafından kaçırılmış gazeteci Ceyda Balaban’ı (Ahu Türkpençe) kurtarmak ve sağ salim Türkiye’ye getirmek için çok gizli bir göreve katılırlar. Karışık Orta doğu coğrafyasında tek bir düşmandan daha fazlasıyla mücadele etmek zorunda kalan 7 kişilik MAK 8 için kurtarma operasyonu son derece tehlikeli ve zorlu olacaktır. Filmdeki esprilerin çok yerinde olduğunu, özellikle askerlik yapan erkeklerin hoşuna gideceğinin de altını çizelim.
Dağ 2 daha iddialı
Bütçesi ilk filme nazaran daha da büyük olan yapım, çatışma sahnelerinin başarısı ve sıkmayan senaryosu ile dikkat çekiyor. ABD yapımı bir film olsa muhtemelen İMDB puanı 8 den yukarı olurdu! Filmin oyuncu kadrosu 200 kişiden oluşuyor ve bu kadro için 4 binden fazla başvuru gelmiş. Yönetmen Alper Çağlar çekimlerde gösterilen performanslarda ki gerçekçiliği yakalayabilmek için, oyunculara özel kuvvetler personellerinin sınır ötesi operasyonda taşıdığı yükü tüm sahnelerde taşıtmış. Filmde öyküsü anlatılan “Fırtına Getiren” timinin askerlerini oynayan oyuncular rollerine hazırlanırken 3 ay boyunca kondisyon ve operasyonel teknikler konusunda eğitim almış. Ayrıca Osman Paşa’ya Kan Uykusu Operasyonu ile gönderme yapılması da güzel bir detaydı. Filmi izledikten sonra büyük ihtimalle doğuda görev yapan askerlerimizi, özel kuvvetlerde görevli askerlerimizi daha iyi anlayacak; dünyayı kurtarmak için tek bir kişinin vicdani hareketinin ne kadar önemli olduğunu sizde göreceksiniz. Orta doğu topraklarında yaşanan üzücü olaylara sessiz kalmanın, orada yaşananları görmezden gelmenin büyük bir insanlık suçu olduğunu ve ne yazık ki o topraklarda doğru iş yapacak tek milletin Türk halkı olduğunu sizde anlayacaksınız. Bugün doğudaki askerlerle konuşsak onlarca hikaye, yüzlerce senaryo çıkar. Bu arada hatırlatalım: yönetmen, filmi çekmeye başlamadan önce görev yapan askerlerle konuşmayı ihmal etmemiş. Bu önemli bir artı.
Dağ 2 oyunculuklar güzel
Dağ 2 filmi oyunculuklar açısından da başarılıydı. Bekir rolündeki Ufuk Bayraktar ile filmin parlayan yıldızı Veysel karakteri ile inandırıcı ve empati kurması kolay bir performans sunan, yılların oyuncusu Murat Serezli. Ayrıca Astsubay Kıdemli Başçavuş Mustafa Şahin rolündeki bir diğer emektar isim, Atılgan Gümüş de seyri bir hayli keyifli kılıyor. Armağan Oğuz, Bedii Akın, Murat Arkın ve hikayesi ile Ozan Ağaç senaryonun kendilerine sunduğu paylarda iyi işçilik çıkartarak seyir zevkini yükseltiyorlar. Murat Arkın’ı her izlediğimde nedense aklıma babası Cüneyt Arkın geliyordu; atış yaparken söylediği cümleler (Hüseyin Nihal Atsız’ın Kahramanların Ölümü adlı şiirinden sözler) Battal Gazi’yi hatırlattı bana. Ufuk Bayraktar ve Çağlar Ertuğrul’un uyumu ilk filmdeki kadar başarılıydı. Oyuncuların doğallıkları da yerindeydi. Müslüm Gürses’in Affet şarkısının söylendiği sahne müthişti. Ahu Türkpençe’nin Gazeteci Ceyda Balaban olarak sıkı bir işçilik çıkartmış. Kendisini Köksüz filmindeki performansından sonra bir kez daha böyle görmek sevindirici. Bu arada senaryo bazında Ceyda karakteri belki biraz daha gerçek zemine oturtulabilir ve gerçek fikirlerini daha rahat dile getirebilirdi belki ama benzeri yapımları düşünürsek yine de umut verici bir girişim. Dağ 2 filminde Müslüm Gürses’in Affet şarkısının yanı sıra Duman’ın “Kolay Değil” adlı şarkısının yer aldığını da ekleyeyim.
Filmdeki konuşmalar, düşünceler yapay değil de olması gerektiği gibiydi. Aksiyon yerindeydi. Eksiklikler, mantık hataları vardı; fakat filmin gidişatı içerisinde sırıtmadı. Özel efektlerden çok görsel efektin kullanılması mantıklı bir tercihti fakat yetersiz kaldı. Amerikan aksiyon filmlerindeki o boğucu hava, filmde yoktu. Aksiyon havasına bir türlü giremedik daha çok vicdani olarak filme olan kalp bağı filmi bize izletti diyebilirim. Yakın dövüş sahnelerinin olmaması eksiklikti; içinden mermi geçen askerin bir sonraki sahnede mermiyi geçirmemesi gibi mantık hataları da cabasıydı. Ama filmi izleyince hatalar umurunuzda bile olmuyor çünkü gerçekten çok çaba sarf edilmiş emeği görebiliyorsunuz. Anlatımın akıcılığı, kaliteli oyunculuklar, birkaçını ( kurtarma görevinin sebebi) saymazsak abartılı bir kahramanlık güzellemesi olmamayı seçip, samimi davranmaya uğraşmasıyla takdire değer bir çalışma Dağ 2, hem teknik açıdan, hem anlatım üslubuyla, hem de bir sinema projesinde ekip çalışmasının önemini hatırlatması açısından sevindiren bir film. Doğrusu yanlışı olan ama sevilesi bir film…
Filmde verilmek istenen mesaj yerindeydi; tam olarak şu günlerde verilebilecek en güzel ve değerli mesajı vermiş oldu. Bu ülke ve askerleri sevilmeyi hak ediyor; hain ve darbecileri değil. Çevremdeki arkadaşlara da filmi öneriyorum. TSK’ya adanan filmde rol alan gerçek askerlerden biri olan Yunus Emre Uçar, filmin çekimlerinin tamamlanmasından kısa bir süre sonra bir operasyonda şehit oldu. Bunu da hatırlatalım. Nefes: Vatan Sağolsun filmi ile karşılaştırılmayacak yapıda, samimi, içten, bizden bir film olmuş Dağ 2. Yönetmenin eksiklikleri var fakat onları görüp, düzelteceğine de inanıyorum. İlk filmindeki eksiklikleri düzelten ekip, yeterli desteği görmesi halinde 3. filmde çok daha iyisini yapacaktır. özet olarak; alper çağlar yerli sinemamızın yüz akıdır, bu filmiyle kalitesini, sinematografı bilgisi ve tercihleriyle çıtayı Allahu ekber dağlarının tepesine bırakmıştır. Devamı da gelir umarım.
Bir kesimin hoşuna bu filmdeki milliyetçi duygular gidecek, diğerleri güzel mesajları, sinema izleyicisi kalitesi, düz adamlar için belki müzikleri, gerçeklik kokan muhabbetleri sevecek… Sinemamızın bu tip filmler üretmesi gerekiyor belki de yılda birkaç kez. Türk insanının, Türk milletinin bu topraklarda olma amacı ve bakış açısını iyi gösteren bir film olmuş. Sonuç: film bittiğinde bütün salon gözler dolu bir şekilde alkışladı.
İyi seyirler…