Sinekritik: Ghajini

ghajiniHindistan sinemasına yani bollywood sinemasına çok uzak kaldık Türk halkı olarak; gerçi kendi yeşilçam sinemamızla da çok iyi olduğumuz söylenemez: fakat, hintlilerin son zamanlarda yetiştirdiği en önemli aktörlerden biri olan Amir Khan, özellikle ülkemizde olmak üzere tüm dünyada gözleri bir anda hint sinemasına çevirmekte büyük bir başarı elde etti, hem de tek başına! 3 idiots gibi çok başarılı bir filmden sonra gelen bir çok film, özellikle Amir Khan hayranlarının ajan gibi incelemeleri sonucunda bulunda ve kulaktan kulağa yayılıp ‘mutlaka izlemelisin’ kategorisinde kendine yer buldu.

Bollywood sinema filmlerini takip edenlerin herhalde en büyük serzenişi, filmlerinde kullandıkları hint şarkılarının uzun olması ve ‘film hakkında bilgiler içerdiği içinde’ çoğu zaman mecburen izlenilmesi. Bazı filmlerinde hele çekilmez bir hal alıyor; mesela bu filmde konu çok ciddi ilerlerken bile şarkıların baştan sona ekranda dönmesi sinir bozucu. Film zaten bu tip şarkılar yüzünden neredeyse fazladan 20 dk daha izlenmek zorunda kalıyor ki 3 saatlik bu filmde çelilesi bir dert değil açıkcası!

Filmin konusuna gelince; hafif memento izlenimi var, bu benzerlikte başroldeki karakterimizin hafızasını kaybetmesi ve sevdiği kızın öldürülmesi sonrasında 15 dklık olan hafızasını sürekli güncel tutmak için resimleri kullanması olayını söyleyebiliriz. Ki tek benzerlikte bu aslında; bundan sonrası senaryoyu yazan arkadaşın harmanlamasına kalmış: biraz hint müziklerinden, biraz zengin erkek, fakir kız olayına ters bir bakış açısı getirerek, biraz bizim yeşilçam tadında sahneler ve tabii ki bir sinema filmi için bence en önemli şeylerden biri olan: çekildiği ülkeyi kapsayan bir olayı da ekrana yansıtarak ortaya çoğu amir khan hayranının beğendiği bir film çıkartmışlar. Sanjay Singhania Hindistanın en büyük iş adamlarından biridir. İşini severek yapar ama bu sırada kendisi hakkında çıkan asılsız haber sonrasında, bu haberi ortaya çıkartan kadını görmeye giderken nişanlısı olacak kızla tesadüfen karşılaşır ve onun bu ‘beyaz yalanına’ devam etmesine, ona ilk görüşte aşık olduğu için devam eder. Bir iş gezisi dönüşünde evinde nişanlısı öldürülür ve kendisi de ağır yaralı olarak kurtulur. Ama başına demir sopayla darbeler alan Sanjay kısa süreli hafıza kaybına uğrar ve Sanjay nişanlısını öldüren Ghajini‘ nin peşine düşer.

Amir Khan; bu filmde yakışıklılığının yanına, vucut geliştiricileri kıskandıracak bir vucüt yapısını eklemiş. Ve özellikle müzik klip karışımı sahnelerdeki kıyafet tercihleri çok güzeldi. Kendisine eşlik eden ve bu filmdeki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kendi ülkesinde alan Asin ise gerçekten mükemmel bir güzelliğe ve çok sevimli hareketlere sahipti. Film de onunda katkısı gerçekten büyüktü.

İçinde aksiyon, dram, aşk, gizem, müzik ve komedi barındıran film yine aynı ülkede 2005 yılında çekilmiş fakat fazla ilgi görmediği için değişen kadrosuyla 2008 yılında tekrar çekilmeye karar verilmiş. Bence Amir Khan filmleri arasında izlediğim en kötü filmdi diyebilirim; yine de izlenebilir ve imdb gibi sitelerde biraz araştırma yaptığımda filmin Amir Khan’dan torpilli puanlarının da yüksek olduğunu söyleyebilirim. Yine de film hisdistanda 2009 yılında bir çok ödülü de almış, bunu da belirtelim.

Benim puanım 6 ama yine de Amir Khan hayranlarının kaçırmaması gerek. Ve altyazısı pek bulunmuyor; mutlaka düblaj seçeneği ile izleyin.

İyi seyirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık