Sinekritik: Görevimiz Tehlike 5

gorevimiz-tehlike-5-film-4

1960’lı yılların ünlü televizyon dizisi Görevimiz Tehlike 20 yıldır devam eden bir sinema macerasına döndü. Tom Cruise ile yeni bir soluk kazanan serinin son filmi Mission: Impossible – Rogue Nation 150 milyon dolarlık bütçesi ile beyazperdeye taşındı. Görevimiz Tehlike filminin son dönemde tıpkı Bond serisi gibi toparlanma aşamasında olduğunu ve yükselişe geçtiğini de söylemek gerek. Görevimiz Tehlike 5 ile izleyiciler aksiyona, gizeme ve maceraya doyuyor. Yönetmen koltuğunda ise 3. uzun metrajlı filmini çeken Christopher McQuarrie oturuyor. Görevimiz Tehlike 5 filminin oyuncu kadrosunda ise Tom Cruise, Jeremy Renner, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Ving Rhames gibi isimler yer alıyor. Tom Cruise aynı zamanda filmin yapımcılığını JJ Abrams ile beraber üstlenirken, senaryo koltuğunda 1988 yapımı ilk Görevimiz Tehlike’nin yönetmeni Bruce Geller ile Demir Adam 3’ün senaristliğini de yapan Drew Pearce bulunuyor. Görevimiz Tehlike 5 ülkemizde 711 bin kişi tarafından izlendi.

 

Görevimiz Tehlike 5 / Mission: Impossible – Rogue Nation filminin konusuna gelince: ünlü ajanımız Ethan Hunt ve ekibi kendiyle uğraşan bir ‘devlet’ yapılanması ile karşı karşıya gelmek durumunda kalmıştır. Hunt ve ekibi kendilerine tuzak kuran ve kimliklerinin ifşa olmasına neden olan Syndicate / Sendika denen örgütü bulmak ve kim olduklarını ortaya çıkarmak zorundadır. Ethan Hunt’un başında olduğu IMF organizasyonunu hedef alan Sendika örgütünü amaçlarına ulaşmadan durdurmaz iseler, her şey bitecektir.

Görevimiz Tehlike’nin en önemli teknolojik hamlesi bana göre ‘yüze takılan maskeler’ yani istediğiniz kişinin yüzünü kullanabilme özelliği olmuştu. Son filmlerde yüz değiştirme tekniği fazlaca kullanılmıyor ama finalin bu ‘teknolojik hamle’ ile bitmesi hoşuma gitti. Bunun yanında filmde kullanılan teknolojiler çok fazla abartı olabilir: fakat gelecekte bunları görmek mümkün. Bunlara örnek olarak gözlük ile haberleşme Google’nin üzerinde çalıştığı bir teknoloji. Derginin bilgisayar ekranına dönüşmesi tabii aşırı fantastik ama yine de bu tip teknolojik hamlelerin filmde çok iyi kullanıldığını gördük. Filmde kullanılan silahlarda enteresandı: saksafonun uzun namlulu silaha dönüşmesi! Bu ajan dünyası bi başka dostum! Gözlere konulan mercek ile görüntü elde edilmesi, suyun altında ne kadar oksijen kaldığını gösteren giysi… ve daha fazlası. Gelecek ekrandaydı belki de!

Görevimiz Tehlike 5, aksiyonun yüksek dozda olduğu ve gizemin final sahnesine kadar kendini koruduğu bir kurgu/senaryo’ya sahipti. Bana göre serinin bu zamana kadar çekilmiş en iyi filmi olmaya da aday. Hem oturmuş teknik ekibi hem de kovalamaca ve takip tarzında başarılı sahne çekimleri ile teknolojinin/gizemin/kurgunun filmde çok iyi oturtulması ile diğer filmlerinden daha ilerde olduğunu düşünüyorum. Kemikleşmiş oyuncu kadrosunun benimsendiğini ve hunt’un ekibi arasındaki uyum gerçekten müthişti. Bütçesinin büyük olmasına rağmen büyük çaplı filmlere nazaran küçük olduğunu gördüğümüz filmin yönetmeni Tom Cruise ve arkadaşları ile bizlere tempolu, adrenalin dolu bir seyir zevki sunuyor. Yönetmen Tom Cruise ile daha önce de bir filmde çalışmıştı: ikili arasındaki uyumunda filme çok iyi yansıdığını söyleyebiliriz.  Serinin devamının çekileceğini de Tom Cruise doğruladı fakat tam tarih netleşmedi. Mission: Impossible 5, tüm dünyada 600 milyon doların üzerinde bir başarı elde ettiğini de ekleyelim.

Gelelim oyunculuklara: Görevimiz Tehlike 5 in başrolünde Tom Cruise yer alıyor. Ünlü oyuncu özellikle uçak ve kocalamaca sahnelerinin de yer aldığı bir çok sahnede dublör kullanmadı. Tom Cruise’nin bu tutumu organik ve daha gerçekçi sahnelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Serinin dördüncü filminde dünyanın en yüksek binasına gerçekten tırmanan Cruise’nin havalanmakta olan bir uçağa tutunması ile motosiklet sahneleri heyecan vericiydi. Fakat dublör konusundaki bu tercihi, ünlü oyuncunun çekimler sırasında 6 defa yaralanmasına neden oldu. Tom Cruise ile Simon Pegg’in araba sürüşlerini bizzat yaptıklarını ve bir çok ortak sahnede yine dublör kullanmaktan kaçındıklarını da ekleyelim. Simon Pegg filmde hacker Benji’yi canlandırıyor: komik sözleriyle filme renk kattığını, esprilerinin çok yerinde olduğunu söylemek mümkün. Benji rolüyle son filmlerde ajan olarak filme katılmıştı. İlk filmden beri ortalıkta dolanan sert ve ciddi ajan Luther’i oynayan Ving Rhames’i daha agresif sahnelerde görme şansını bir türlü elde edemedik ama zor anlarda ortaya çıkıp destek olmasıyla takımda kilit olduğunu gösteriyor. Bu arada serinin ilk 6 filminde oynayan iki isim Ving Rhames ve Tom Cruise olduğunu da ekleyelim. IMF’nin bürokratik taraflarını halleden ve Marvel serilerinde de oynayan Jeremy Renner Brandt rolüne yakışıyor. Serinin bir önceki filminde tam ekipten koptu derken yine dahil olmasıyla iyi bir tercih yapmış diyebiliriz. Bu 4 isim iyi bir ekip oldular: serinin son iki filminde takım ruhuna geri dönülmesi ve senaryoda Hunt dahil olmak üzere karakterlerin avantaj/ zayıflıklarının akıllıca kullanılması da doğru bir tercih. Hem eski hem de yeni karakterlerle Görevimiz Tehlike iyi bir ekip oluyor. Filmin ‘kadın’ yükünü ise İsveçli güzel oyuncu Rebecca Ferguson çekiyor: ilk başta yadırgasak da 2 saatlik film sonunda kanınız kaynıyor, çok beğeniyorsunuz. ‘kadınsı’ özelliğini çok iyi kullanmasının yanında dövüş ve aksiyon sahnelerinde de hiç sırıtmadan başarıyla karakterini oynadı diyebiliriz. Filme ayrı bir renk katmış ve ‘ne olur’ devam filmlerinde yer alsın dedirtmiştir. Son olarak görevimiz tehlike 5 ‘in kötü adamını oynayan Sean Harris’ten bahsedelim: ses tonu bile yeterliydi. Adam resmen kötü adamı oynaman için doğmuş!

Yönetmen hakkında da bir kaç not ekleyelim: 2000 yılında ilk uzun metrajlı filmi The Way of the Gun filmiyle yönetmenliğe başlayan Christopher McQuarrie, ikinci uzun metrajlı filmi Jack Reacher de Tom Cruise ile çalışmıştı. McQuarrie aynı zamanda yine Cruise’un başrolde oynadığı ”Yarının Sınırında” filminin senarist ekibinde yer almıştı. Senaryo yazarlığından (Olağan Şüpheliler) yazar/yönetmenliğe geçiş yapan Christopher McQuarrie’in Görevimiz Tehlike 5 filminde özellikle Viyana Operası’nda geçen gerilim dolu suikast sahnesi ile Fas’ta geçen hızlı motosiklet kovalamaca sahnesi ve ‘fabrikanın altında bulunan gizli kasa’ bölümüne indikleri sahneleri başarıyla ekrana yansıtması izlemeye değer. Bilgisayar efektleri yerine gerçek görüntülerin yer aldığı sahnelere daha çok yer vermesi de filmin özgün yapısını daha da sağlamlaştırıyor. Görevimiz Tehlike 5 adına yayınlanan her fragmanda kullanılan uçak sahnesini filmin hemen başında kullanıp, izleyiciyi filme daha iyi adapte etmesi de güzel bir fikir olarak göze çarpıyor.

Görevimiz Tehlike 5 , 2015 yılının en iyi aksiyon filmlerinden biri. Serinin hayranlarının kaçırmaması gerekiyor.

İyi seyirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık