Zihin Gezgini, asıl adı Reminiscence olan bir Hollywood yapımı. 2021 yılında vizyona giren filmin yönetmen ve senaristliğini Lisa Joy yaptı. Kadrosunda Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton gibi isimleri barındıran yapım, Bilimkurgu – Romantik – Gerilim kategorilerinde sıralanabilir. Imdb puanı 5,8 olan film, ülkemizde başta söylediğim gibi Zihin Gezgini adıyla sinemalarda yer buldu. Filmin yapımcı kadrosunda ise HBO’nun efsanevi dizisi “Westworld”un (2016 – 2022) yaratıcılarından Jonathan Nolan’ı görüyoruz. Ayrıca Rebecca Ferguson ve Hugh Jackman, 2017 tarihli ‘Muhteşem Showman’den sonra bu filmde de birlikte rol almış oldular.
4 Academy ve 3 BAFTA Ödüllü “Inception” (2010) filminin senarist/yönetmeni Christopher Nolan’ın küçük kardeşi olan Jonathan Nolan ile filmin yönetmeni ve senaristi Lisa Joy gerçek hayatta evli bir çift. Bu ayrıntıyı söyledikten sonra size başka bir ayrıntı daha vermek istiyorum: Inception adlı filmde Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı Dom Cobb karakterinin uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktı. Bu ayrıntıyı bildiğinizde, izlemiş olacağınız Zihin Gezgini adlı filmin konusunu da karşılaştırma yapma adına kullanabileceksiniz.
Nick Bannister karakterini canlandıran Hugh Jackman bu filmde kayıp anılarına veya geçmişteki mutlu zamanlarına bir şekilde tekrar dönmek isteyenlere hizmet veren başarılı bir dedektif olarak karşımıza çıkıyor. Günün birinde çalıştığı ofise gelen bir kadın, aklını başından alıyor. Dispotik bir gelecekte meydana gelen olaylar silsilesinde, iklim değişikliği nedeniyle sular altında kalan Miami’de yaşanıyor her şey. Gece ile gündüz kavramının değiştiği aslında bir olduğu, her günün gece olarak yaşandığı bir dönem. Böyle bir dönemde yaşayan Nick, kendisine gelenleri geçmişe götürüp geliştirdiği teknoloji ile anılarını yeniden canlandırıyor. Kendisi için önemli bir anahtarı bulmaya Nick’e gelen bir kadın, kaybettiği anahtarın bulunmasını ister. Nick, kadınla zaman geçirdikçe başka bir ilişkinin içinde bulur kendini. Artık sevgilisi olan kadının geçmişini öğrenmek zorunda kaldığından, tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalır.
Film Amerika’da sinemalarda uzun süre yayımlandı ancak yine de toplamda 4 milyona yakın kişi tarafından izlenebildi. Ülkemizdeki verilerine ulaşamadım ancak çok fazla ses getirdiğini söylemek güç. Yaklaşık 68 milyon dolarlık bütçe ile çekilen filmde görsel efekt ve yeşil perde teknolojisi sonuna kadar kullanılmış durumda. Film her ne kadar bilimkurgu kategorisinde nitelendirilse de kara film türüne daha yatkın içeriklere sahip denilebilir. Bunun yanında eski dedektif romanlarının lezzetini taşıyan izlere de sahip. Yine de içeriğinde mantık hataları ve klişe sahnelerde var. Atmosferin görsel başarısı, şiirsel anlatım, ilgi çekici senaryosunun yanında başarısız oyunculuklar, derinlemesine anlatılamayan konu gibi olumsuzluklara da sahip.
Film oyuncu kadrosunun başarısına gelirsek; Jackman, Bannister karakteriyle sırıtmıyor ancak unutulmaz bir dedektif görüntüsü de vermiyor. Ona yardım eden Watts elinden geleni yapıyor ancak çok da başarılı olamıyor. Rebecca Ferguson ise adeta bu karakter için doğmuşum dercesine, başarılı bir oyunculuk ile izleyicilerin beğenisini kazandı diyebilirim. Ancak yine de tüm karakterlerin derinlemesine anlatılamadığını da söylemek gerek. Filmin ilk yarısında her şey güzel giderken ikinci yarıda ortaya çıkan tekrar diyaloglar, basit senaryo ve mantık hataları, zorla kullanıldığı belli olan replikler ile düşük aksiyon sahneleri ile ivme aşağıya doğru iniyor. Klişeler de işin içine girince artık sinemasal anlamda seviye baya aşağıya düşüyor.
Sonuç olarak her ne kadar bilimkurgu filmi olarak nitelendirilse de kara film tadında içeriği oldukça fazla olan, Blade Runner, Başlangıç gibi filmlere selam gönderen, birkaç türü bir arada götürme gibi bir hataya düşen ve bu nedenle hiçbirinin hakkını tam olarak veremeyen, sıkılmayacağınız, zaman geçirmeli bir film olarak karşımıza çıkıyor Zihin Gezgini.
İyi seyirler.