WordPress 4.7 “Vaughan” güncellemesi ile wordpress iki yana yasla özelliğini rafa kaldırdı. Bunu neden yaptı, ne amaçla yaptı bilemiyorum, araştırmadım; fakat yazdığım her makalede (kendi blogum hariç :D) iki yana yasla seçeneğini muhakkak kullanıyorum. Word üzerinden hazırladığım makale ve yazılarda, her zaman iki yana yasla seçeneğini kullanıyorum. Wordpress siteleriniz için de iki yana yasla seçeneğini kullanabilirsiniz. Okuma alışkanlığı açısından derli toplu bir düzen sağlıyor. Peki, yeni güncelleme ile editörden kaldırılan iki yana yasla seçeneğini nasıl kullanmaya devam edeceksiniz? İşte cevap burada:
Wordpress iki yana yasla
Wordpress iki yana yasla özelliğini kullanmak istiyorsanız sizlere birden fazla seçenek sunacağım. Bunlardan bir tanesini kullanarak, internet sayfanızda wordpress iki yana yasla seçeneğini kullanarak yazılarınızı düzenlemiş olacaksınız.
İlk seçenek, kod yardımıyla yapmak. Eğer konuda uzman değilseniz hiç yeltenmemenizi öneririm. Bunu yaparken yedek almayı unutmayın. Temanızın fuctions.php dosyasına aşağıdaki kodları ekleyin:
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
/* = TinyMCE metin editörüne buton ekleme fonksiyonu --------------------------------------------------------------- */ function extended_editor_mce_buttons($buttons){ array_push($buttons, "alignjustify"); return $buttons; } add_filter("mce_buttons", "extended_editor_mce_buttons"); /* = TinyMCE metin editörüne buton ekleme fonksiyon sonu --------------------------------------------------------------- */
[/box]
Wordpress geliştiricileri her ne kadar yazı editöründen iki yana yasla seçeneğini kaldırsa da, yeni yazı eklerken kullanılan klavye kısa yolları arasından iki yana yasla seçeneğini kaldırmamışlar; yani editörünüzde yer alan soru işaretine bastığınızda gördüğünüz gibi iki yana yasla klavye kısayolu hala aktif durumda.
Bu da şu demek oluyor: yazınızı yazarken, tüm yazıyı seçin ve sonrasında Shift + Alt + j ye basın; göreceksiniz ki tüm yazılarınız iki yana yaslanmış olacak.
Bir diğer seçenekte yazı eklerken farklı bir editör kullanmak olabilir; bunun için TinyMCE Advanced adlı eklentiyi önerebilirim. Normal eklenti kurar gibi bu eklentiyi kurun ve aktifleştirin. Eklentiyle beraber wordpress iki yana yasla seçeneği geliyor. Tıpkı eskisi gibi yazılarınız için kullanabilirsiniz.
Bir diğer seçenekte yazı eklerken sağ üst kısımda yer alan görsel – metin seçeneklerinden metin seçeneğine basarak yazının başı ve sonunu <p style=”text-align:justify;”> YAZI BURAYA GELECEK </p> şeklinde manuel olarak girmeniz… Bu şekilde yazılarınız iki yana yaslı bir şekilde olacaktır.
Bir diğer seçenekte temanızın css dosyasında yapacağınız bir düzenleme. Kullanmış olduğunuz tema dosyası içerisinde style.css dosyasına girip #content satırını bulun ve içerisine alttaki kodu ekleyin.
1
|
text-align:justify;
|
Kodu #content satırına eklediğiniz takdirde sitenin tüm her yerinde yazılar iki yana yaslanacaktır. Bu kodu sadece yazılarda uygulamak istiyorsanız temanıza göre #post veya #entry satırına eklemeniz yeterli olacaktır.
Fakat şunu belirtmem de fayda var: iki yana yasla seçeneği için kod düzenlemeleri yapmanıza gerek yok, çünkü gelen güncellemeler ile bu düzenlemeleriniz iptal de olabilir. Bu yüzden elle manuel olarak kısayol tuşunu kullanmanız kafi bana göre ama yine de site sizin, zaman sizin… Yedek almayı unutmayın özellikle kod düzenlemeleri yaparken…
Şuan gördüğünüz yazı da wordpress imkanlarından faydalanarak yazımı iki yana yaslamış bulunmaktayım. :)
Başarılar. :)
GÜNCELLEME:
Wordpress 5.0 sürümü ile yenilenen Gutenberg editörünü kullanmaya başladığımızdan yukarıda belirttiğim kısayolları kullanamayacaksınız. Bunun için aşağıda yeni bir yazı yazdım, onu okuyabilirsiniz. ancak Gutenbert editörü kullanmayan ve hala eski editörü kullanmaya devam edenler bu yazı da yazanları uygulamaya devam edebilirler. : )