Yüreğim Çiselendi adlı kitap – bu sıralar şiir kitaplarına sardım – Yolda Kitap Yayınevi tarafından okuyucuyla buluşturulan, şair Âdem İmdat Kesici tarafından kaleme alınan bir antoloji eser. Yaklaşık 300 sayfalık eserde şairimizin 1995 yılından 10 Ekim 2014 tarihine kadar yazmış olduğu şiirler, destanlar, ağıtlar, güfteler, besteler ve sözler yer almaktadır. Yayın hakları Asur Yayın Dağıtım adlı firmaya ait olan eserin elimde 2014 yılında yapılan 2. baskısı yer almakta (İlk baskı ne zaman yapıldı bir ayrıntı verilmemiş). Kitabı okumak isteyenler şuan sanal alem üzerinde sadece sahaf sitelerinden satın alma işlemini yapabilecekler: çünkü kitap sitelerinde satışı yok ibaresiyle karşılaşıyoruz. Ancak Hepsiburada üzerinde kitabın şuan ki satış fiyatı 75 TL idi, onu da ekleyelim (yine bir sahaf tarafından satışı yapılıyor).
Şiirin hamuru biziz, yani insanoğlu, yani insan sevgisi: bu açıdan bakıldığında insanı anlamayan bence şiir yazamaz, yazsa da eksiği çok olur. Yani herkes bir anlamda “şiir” yazabilir ama her yazılan gerçek manada “şiir” olamaz. Bizim milletimiz de şiir konusunda çok şanslı: başka hiçbir millette olmayan bir milli kültürümüz, bize miras kalan bir kültürümüz var. Ne kadar sahip çıksak az gelir. Ben kendi adıma şiire biraz uzağım, düz yazı yazmayı daha çok seviyor ve yapmaya çalışıyorum ancak kültürümüze sahip çıkmalıyız, bunun bir yolu da şiirlerdir. Bir yerde okumuştum, tam olarak neresi hatırlayamadım ancak özetle şöyle diyordu: bugün çektiğimiz sıkıntıların temelinde şaire, şiire, kısaca söz’e gereken önemi vermeyişimiz yatıyor. Fuzuli ki bu konuda şunu der: “İlimsiz şiir, harcı ve hesabı olmayan duvar gibidir.” O yüzden şiire ve şaire önem vermeliyiz. Bu konuyu ki düşüncelerimi özellikle buraya yazmak istedim.
Yüreğim Çiselendi kitabı içeriği nelerden oluşuyor?
“Yüreğim Çiselendi” adlı bu kitabın şair ve yazarı Âdem İmdat KESİCİ’nin eser hakkında “Ulusal anlamda bir çalışma ile yazılan ve hazırlanan bu eser, Türkiye’nin her köşesindeki okuyuculara ulaştırılacaktır. Beste ve güftelere müzik yapmak isteyen Bestekârlar ve Müzisyenler her tarz eseri nakaratlı olarak güfte halinde bu kitapta bulacaklardır.” diye bir ifade kullandığını sosyal medya araştırması sonucu buldum. Kitapta 300 adet şiir, şairin şiirleri hakkında yapılan birkaç değerlendirme, şaire göre mükemmel bir şiir ve güfte yazabilmenin 24 altın kuralı, yöresel şiirler içerisinde geçen kelimelerin açıklamaları, şairin bestelenmiş ve albümlerde yer alan eserlerinin listesi gibi içerikleri bulacaksınız.
Yüreğim Çiselendi adlı bu kitapta yer alan şiirler; Dini, Milli, Tarihi, Manevi, Marş, Ezgi, Şiir, Güfte, İlahi, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Musikisi, Yöresel Destanlar, Ağıtlar, Beyitler, Taverna, Karadeniz, Karadeniz Arabesk, Rap, Otantik ve Mani tarzlarında yazılmış olan şiirlerdir. Bu şiirlerin çoğu hece ölçüsüne göre, 3 adet şiir ise serbest vezinle yazılan şiirlerdir. Aynı zamanda MESAM (Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) asıl üyesi olan halk şairi Adem İmdat KESİCİ’nin MESAM’a kayıtlı 233 eseri de bu kitapta yer alıyor. Bestelenerek albümlerde yer alan 41 eser, dizilerde yayınlanan 6 eser ve klipleri çekilen 5 eser de ayrıntılı olarak ayrı bir şekilde okuyucunun dikkatine sunulmuştur (Buradaki bazı bilgiler kitap hakkında kitap sitelerinde yer alan bilgilerden derlenmiştir). Bunlardan bir tanesi tabii ki Yüreğim Çiselendi adlı şiir ve bu şiiri Mavi Göç grubu çok güzel şekilde yorumlamıştır, dinleyelim:
Buraya kadar yaptığım aslında kitabın genel bir özetiydi. Kitabın görüntüsünden biraz bahsedelim: Yüreğim Çiselendi adlı kitabın başlık fontu biraz değişikti, bir de kapak resminde ince belli güzel bir çay bardağı bizleri karşılıyor. Kapak tasarımının içerisinde kitabın kendisi de var: sıcak ve güzel bir çay eşliğinde dalınan düşünceleri tanımlıyor gibiydi kapak görseli, bu haliyle güzel bir tercihti. İç kapakta ise şairlerle ilgili Kuran-ı Kerim’de yazan ayetler yer alıyor. İçindekiler kısmı gayet kapsamlı düzenlenmiş. Kitabın yazarı “Yazarla İletişim” adı altında kendine ait cep telefonu ve e-posta adreslerini de paylaşmayı ihmal etmemiş. Buradan sonra içerik benzerliği olduğundan dolayı ayrı bir paragraf ile devam etmek gerekiyor.
Yüreğim Çiselendi ile Kalbime Gelen Sözler birbirini tamamlayan iki benzer kitap
Çünkü: kitabın içeriğindeki bir çok şiir yazarın bir başka kitabı olan Kalbime Gelen Sözler adlı eseriyle neredeyse aynı. Farklarını söylemek gerekirse örneğin bu kitapta Önsöz’den önce Özel Teşekkür kısmı yer alıyor: bu kısımda Kalbime Gelen Sözler adlı eserinden daha fazla kişiye teşekkür ettiğini görüyoruz: hatta internet sitelerine bile teşekkür edilmiş. 3 Ekim 2014 tarihli bu teşekkür metninde birçok isim yer alıyor ve yazar kendini Halk (Kalem) Şairi Âşık Hoca Âdemi olarak tanıtmış ki bu mahlası oluyor. Önsöz kısmında yazılanlar da Kalbime Gelen Sözler adlı kitabın önsözü ile neredeyse aynı ancak şiirleri hakkında değerlendirme yapan kişilerin sayısı da bu kitapta daha farklı gözüküyor.
Yüreğim Çiselendi kitabının boyutu Kalbime Gelen Sözler adlı kitabın boyutuna göre daha küçük: bu tercih bana daha mantıklı geldi. Çünkü bu haliyle şiirler daha düzenli gözüktü ve bir de şiirlerin yanına eklenen çizim çok hoş olmuş. Yine farklı olarak her şiirin altına yazar, güfte, bestekar gibi açıklamalara yer verilmemesi de göze daha hoş gözüktü. Bu kitapta farklı olarak bazı şiirler gördüm: örneğin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yazılan bir akrostiş şiiri örnek olarak verilebilir. Kalbime Gelen Sözler adlı kitapta “Başkanımız Var” adlı şiir ise bu kitapta “Cumhurbaşkanımız Var” şeklinde yer bulmuş. Bir de 2013 yılında Çayeli Kaymakamlığından ayrılan ve bu yazıyı yazdığım sırada Çankırı Valisi olan Abdullah AYAZ hakkında yazılan “Güle güle Kaymakam bey” (s. 66) adlı şiir de hoşuma gitti. Kalbime Gelen Sözler adlı kitapta gördüğüm naçizane eleştirilerden kitap düzeni/editörlük konusunda bu kitabın daha derli toplu olduğunu da eklemem gerek.
Kitabın sonlarına doğru Hicaz makamında bestelenen “Sözünde Durmadın” ile Nikriz makamında bestelenen “Karadenizin çayı toplanır mayıs ayı” adlı şiirlerin notalarının yer aldığı sayfalara da yer verilmiş. Kitaba ismini veren Yüreğim Çiselendi adlı şiir ise 248. sayfada karşımıza çıktı. Kaybana kelimesini ben farklı anlamda biliyordum ancak anlamının farklı olduğunu gördük (Kaybana: Ölünün geride kalan eşyası). Bunun yanında yöresel dile hakim bir şekilde, bunların anlamlarını da dipnot olarak paylaşarak okuyucuya aktarmış yazarımız. Kalbime Gelen Sözler adlı kitaptan daha fazla şiir olduğunu da görüyoruz.
Benzer kitabı hakkında daha önce bir blog yazısı yazdığımdan sözü daha da uzatmak istemiyorum. Son tahlilde: Şiir sevenlerin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser Yüreğim Çiselendi. İçerisindeki şiirler derli toplu olmasa da halk şairimizin gönlünden kopan kelimeleri okumak gerçekten iyi geldi: yeri geldi memleket özlemi çektik, yeri geldik güncel konularla karşılaştırdık, yeri geldi maziyi hatırladık.
İyi okumalar.