İphone bir çok insanın kullanmak istediği telefonlardan biri olmasına rağmen; maddi olarak bir çok kişiyi zor durumda bırakacak bir fiyata sahip olduğu için özellikle gençler tarafından yurt dışından satın alınmak isteniyor ve bu da beraberinde bazı sakıncalar getirtiyor. Bilinen bir şey var; pasaportu olan birine aldırtırım. Bu kadar kolay gözükse bile aşağıda yazacaklarımı iyi okumanız gerek; bu tip bir alışveriş yapacaklara faydalı bir kaynak olacaktır. Özellikle
yurtdışından alınan iPhone’ların pasaport kaydı
yapmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir yazı.
Öncellikle isterseniz, piyasada para karşılığı pasaport kaydı yapan telefoncuların veya kişilerin kullandığı 2 tür dolandırıcılık yönteminden bahsedelim ;
1. si :
Diyelim ki yurtdışından sıfır iPhone aldınız daha sonra Türkiye’de para karşılığı pasaport kaydı yapan bir telefoncuya gittiniz ve iPhone ‘unuzu pasaporta kayıt ettirdiniz. Her şey çok güzel giderken 3-4 ay sonra BTK ‘dan ( http://btk.gov.tr ) telefonunuza bilgi mesajı gelir ve “telefonunuz kayıtlı olmadığından kapanacaktır” şeklinde bir uyarı alırsınız. İşte bunun nedeni pasaportunuzdaki eksik bilgilerdir. Pasaport kaydı yaptırdığınız telefoncular bilerek ve kasten kayıt sırasında pasaport bilgilerini eksik girerler ve “bir pasaporta 2 sene telefon kaydettirememe” durumundan kurtulup aynı işlemi başka kişilere uygulayıp köşeyi dönerler.
2. si :
Dolandırıcıların kullandığı ikinci yöntem ise biraz daha can sıkıcı. Turizm firmalarında çok sayıda pasaport bulunduğu için telefoncular veya dolandırıcılar bu firmalarla ortak çalışır. Örneğin; Yurtdışına iş veya seyehat için çıkmak isteyip bir turizm firmasıyla anlaştığınızı farz edelim. İşlemler için pasaport ve kimlik bilgilerinizi turizm firmasının yetkililerine verdiğinizde, pasaport bilgileriniz doğubank vb. bilinen yerlere götürülüp telefonculara satılıyor. Onlarda telefon satın alanlara bu pasaportlar üzeridnen kayıt yapıyorlar. Telefonu satın alan kişininde hiç umrunda değil tabii pasaportun kimin üzerine olduğu.
İşte can sıkıcı nokta tam burada başlıyor. Diyelim ki siz de yurtdışından telefon aldınız ve Türkiye’ ye geri döndüğünüzde kendi pasaportunuza kayıt yaptırmak istiyorsunuz ve bomba patlıyor. Pasaportunuz doludur şeklinde bir uyarı alıyorsunuz. Pasaportunuza siz farkından olmadan bir kayıt işlemi yapılmış. Bu durumda kayıt hakkınız yok. Fakat sizden habersiz kayıt edilmiş telefonun kaydını iptal etme hakkınız var .
Eğer sizin kullandığınız telefon bu şekilde dolandırıcılar tarafından kayıt yapılmış ise telefonunuz asıl pasaport sahibi tarafından kapattırılabilir. Tüm bu sahtecilik ve dolandırıcılıklar yüzünden başınızın ağrımasını istemiyorsanız Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ‘nun web sitesinden bilgi alabilirsiniz.
BTK Mobil Cihaz Kayıt Sistemi ‘nin web sitesi için: http://www.mcks.gov.tr/tr/index.php
IMEI Sorgulama için: http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php
Kaynak yazı: http://www.iphoneturkey.net/yurtdisindan-alinan-iphone-pasaport-kaydi.html