Aslına bakarsanız, bu konu da bir yazı yazma fikri uzun zamandır aklımda vardı. Fakat blog ödülleri reklam videosunu yayınlayınca, sadece video hakkında yazmak yeterli diye düşünmüştüm; bu sabah okuduğum bir blog yazısı fikrimi değiştirdi. http://bit.ly/czdlzu sayfasındaki yazıyı okuduktan sonra, bu konuda bende benim bakış açımdan bir değerlendirme de bulunmam gerektiğini düşündüm; hem neden blogluyoruz ki? Bunun için!
11 senedir sanal alemdeyim, 2 yıldır ise tamamen kendime ait olan bir laptopum da var; kendi emeğimle aldığım… Fakat işin kötü tarafı yaklaşık 8 sene hiç bir şey yapmadan boş vakit geçirmem olmuştur… Blog ile ne zaman tanıştım sorusuna şuan cevap vermek bile utandırıyor beni…
Blog ödülleri ülkemizde bir kaç yıldır devam eden bir organizasyon, ben ise ilk kez bu yıl katılacağım; zaten bu yıl öğrendim diyebilirim bu yarışmayı… Tüm hazırlıklarımı da buna göre yaptım, 3. yılında olan bir organizasyonun uzun yol kat etmesi, artık TV’ lerde reklamları yayınlanır hal alması gerçekten sevindirici; az önce yazdığım 3. yeşilçam ödüllerinden bile daha çok yer aldı/almaya devam edecek sanırım medyada: bakın daha ödüllere adaylar bile belirlenmedi ne kadar revaçta… Keşke sinema dünyasını da bu şekilde yönlendirebilecek/organizasyon düzenleyebilecek sağlam bir ekip olsa : )
Blog ödülleri hakkında konuşmadan önce, dünyada bloglamanın gelişmesi konusunda bir kaç nacizane bilgimi sizinle paylaşmak gerekirse; blogger’in kurulmasıyla resmi olarak başladı blog yazmak…Yani blog konusunda ki ilk ürün bu; ondan önce tabii ki kendi yazılarını yazıyordu isteyen… ben merak ettim, neden ” blog ” kelimesi kullanıldı diye – ki anlamını bildiğim halde – sonuç olarak karşıma: log ile web kelimelerin birleşmesi sonucunda ortaya çıkan weblog kelimesinin zamanla kısalmasıyla yaygın olan şuanki şeklini aldığı çıktı.
Dünyada blog denince akla gelen bir kaç site var, bunların başında weblogs.com geliyor: bu siteye girdiğinizde blogların ne kadar çok güncellendiğini göreceksiniz: ben siteye girdiğimde her saniye de bir kaç blog güncelleniyordu… Tabii bu siteye ek olarak Technorati’yi de katmak gerekirki, daha fazla teknik konulara girmeyelim… Fakat şunu belirtmekte fayda var; bloglamanın zirve yaptığı dönemlerde tüm büyük internet siteleri blog hizmetlerini yayınlamaya başladı: yahoo, google, msn live gibi… Ki bir ara günde 50bin adet blog yazıldığı görülüyor ki ( bu senenin istatistiğini bulamadım, geçen yılın da ) blog özellikle dünya da çok kullanılan bir sistem… [ Biz biraz geç mi kaldık sanki??? ]
Tekrar bana dönecek olursak: ilk blogla tanışmam wordpress sayesinde oldu diyebilirim. Bu yazılım yardımıyla kendi sunucumuzda kendi blogumuzu oluşturup yayınlayabiliyorduk: sonrasında joomla ile tanıştım ve[ ki blog yazılımı değil aslında ] bu yazılımla blogumu oluşturdum..
üniversite öğrencisiyim, msn – facebook gibi listelerimde az önce kısa bir araştırma yaptım: blogu olan sayısı 10’u geçmiyor… Facebookta kullandığım okul için açılan bir fake hesapta 3bine yakın kişi olmasına rağmen; bir kaç kişi dışında blog kullanan göremedim. [ blog kullanan adam hiç olmassa iletisine yazar değil mi? Onu bilen yapan yok… ] Kendi çevremde blog konusundaki sorularıma cevaplar ise hep benzer oldu: ” banane senin ne yazdığından ya! Ne twitlemişsin, ne konu da yazmışsın, beni ilgilendirmez! ” Çok sorunlu bir çevrem mi var? :/
Burada devreye bence blog ödülleri giriyor; blog ödülleri sayesinde blog yazanların sayısında artış olacağı ve blog yazan kişilerin daha da birbirlerine yaklaşacaklarını düşünüyorum. Çünkü artık bir kazanç yaratmayan rekabet ortamı da oluşuyor gibi; çoğunluk kişisel blog kategorisinde bloglar açsa da bir çok kategori de bloglar oluşmaya başladı; şuanda blog üzerine hazır blog sitelerinin kaç tane üyeleri var istatistiki olarak bilmiyorum ama bir çok gazetenin bile blog sayfaları var: yani artık taşlar yerinden oynadı… Eskiden böylemiydi? İnternetle çok iç içe olanlar hariç, böyle bir durum yoktu diye düşünüyorum. Çünkü ben bile son 2 yıldır bloglarla bu kadar iç içeyim.
Ülkemizdeki blog dağılımını net olarak bilmesem de çoğunluk blogspot, blogger, blogcu gibi hazır blog sistemlerinin yer aldığı sitelere üye olarak blog yazıyor: ben buna karşıyım. Bazen incelerken blog sitelerinde kendi ajandasına yazar gibi küfürler yağdıran bloggerlerde görüyorum ki; bu tip bana göre ” çürük ” şeyler de olacaktır: zamanla temizlenecekleri de aşikar…
Araya girip; notlarımı bakmak için mail kutumu açtığımda mail kutumda türk dil kurumuna ait bir mail gördüğümde aklıma geldi: neden blog? Türkçe bir isim kullanılamazmıydı? Web günlüğü ismini ben nedense kendi blogumda da kullanmışım ama web kelimesi de yabancı bir kelime… Neyse, bu konuya girmeyelim bence : ) [web günlüğü konusunda googlede 2.sayfadaymışım. pehhh!]
Velhasıl, blogosferdeki havadan bir çok kişi artık ” hava ” sını alıyor : ) Blog ödülleri yaklaştıkça, ben açıkcası heyecanlanıyorum. Yazımın başında bahsettiğim yazı da blog ödülleri konusundaki çekinceler vs. anlatılmış: onlara tekrar girmek istemedim. Ülkemizdeki en büyük eksikliklerden biri de kendi oluşumumuzu gerçekleştirememiz ya da yaptıklarımızın dünya ülkelerindekilerle başedemeyecek kadar basit olmaları… Buna örnek olarak facebook – yonja, blogger – blogcu gibi siteleri örnek verebilirim sanırım.
Bilen birisi varsa cevaplasın; googleye de sormadım: dünyada blog ödüllerinin benzeri oluşumlar var mı? Onları incelemek isterdim.
Okuduğunuz için teşekkürler.
tast