Akıllı telefonlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Artık en yakın arkadaşımız oldular; vakit öldürmek için kitapları, yüz yüze sohbeti, akrabayı, gezmeyi, macerayı bırakır olduk: aşkı da, eğlenceyi de, macerayı da artık akıllı telefonlar aracılığıyla oturduğumuz yerden buluyoruz. Bu yazımda ise akıllı telefonlar içinde en çok kullanılan android işletim sisteminde kullanmamız gereken en önemli android uygulamaları sizlere anlatacağım. Tabii ki hali hazırda akıllı telefonları sadece ‘alo’ için kullanan yaşlı amcalarımız olsa da ben normal bir android kullanıcısı olanların telefonlarında ‘mutlaka’ kullanması gereken en önemli uygulamaları sizlerle paylaşacağım; bunun yanında yazının sonuna örneğin çok müzik dinleyen ya da güvenliğe çok önem verenler içinde bazı uygulamaları yazacağım. VE son tahlilde şunu belirteyim: yazacağım eklentilerin neredeyse hepsi ÜCRETSİZ olacaktır. Burada yazan uygulama isimlerini telefonunuzda yer alan Google Play mağazasında aratıp, bulup indirmek tamamen size kalmış. : )
Android işletim sistemine sahip bir telefonunuz var ise sizin için öncelikler farklı olabilir fakat en önemlisi telefonunuzun stabil çalışması, kasılmalar olmaması ve tabii ki bataryanın uzun süre dayanmasıdır. Bunun yanında akıllı telefon kullanmanın en önemli amaçlarından olan sosyal ağlar ve internet de sörf yapma gibi eylemlerin yanında güvenliğinde ön planda olması gerekir. Tabii ki akıllı telefonun bazı konularda kolaylık sağlayarak kullanıcıya zaman kazandırması ve yardımcı olması da önemlidir. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde aşağıdaki uygulamaları kullanmanız gerekmektedir. Android işletim sisteminde yer alan haritalar uygulaması ülkemizde pek randımanlı çalışmadığı için Yandex.Navi uygulamasını da mutlaka telefonunuzda bulundurun derim.
En önemli Android Uygulamaları
Sosyal medya sitelerinin uygulamalarını ( Facebook, Twitter, Pinterest, Vk vs ) listeye eklemiyorum. Bunlar zaten isteğe göre kullanıcın indirmesi gereken uygulamalar. Bunun yanında Whatsapp, Youtube gibi uygulamaları da listeye eklemiyorum.
Clean Master : Her android telefonda yer alması gereken 1 numaralı uygulama. Bir çok işlevi var. Bunlardan bazıları; gereksiz dosyaları silmesi, boşa kaynak tüketen uygulamaları durdurması, ön belleği temizlemesi ve yardımcı uygulamaları ile batarya ömrünü kısaltması ve telefonunuza sızabilecek virüsleri engellemek için aktif koruma gibi özellikleri sayılabilir.
İnbox : Google’nin yeni uygulaması. Her android kullanıcısının bir gmail adresi vardır. Bu mailinizi en aktif ve düzenli şekilde takip edebileceğiniz bir uygulama. Mail yanında sohbet edebilme imkanı da var.
Pixlr Express : En kullanışlı resim düzenleme araçlarından biridir. Kırmızı göz düzeltme, efekt verme, resim kırpma, resim ekleme gibi aklınıza gelebilecek her türlü photoshop araçlarını içeriğinde barındırmasının yanında isterseniz bazı eklentilerini de ücretsiz bir şekilde internetten indirebilirsiniz.
Office Mobil : Microsoft’un yapmış olduğu Office yazılımın android versiyonu ile telefonunuzda word, excel vs tüm dosyalarını açıp görüntüleyebileceksiniz.
Root Explorer : Telefonun (sistem dosyaları dahil) hepsini görüp düzenleyebileceğiniz dosya yöneticisi. (Önemli not: Bu uygulama çok yararlıdır ama bilmediğiniz dosyaları sakın silmeyin! )
Barkod Tarayıcı : Ürünlerin QR kodlarını okumaya yarar. Artık barkod kodları televizyonlarda, web sitelerinde hatta alış veriş yaparken mağazalarda bile sıkça kullanılmaya başlandı. Bu sayede internet üzerinden barkodun ayrıntılarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca QR kodları sayesinde uygulamaların linkleri görülür.
Aldiko : Çok güzel ve kullanışlı bir kitap okuma programı. Pdf ve text dahil bir sürü formatı sorunsuzca açabiliyor.
Chrome : Eğer android kullanıcısı iseniz mutlaka internette hızlı bir şekilde dolaşmak için bu uygulamayı indirmeniz gerekmekte. Bazı telefon modellerinde zaten mevcut ama eğer telefonunuzda yoksa mutlaka indirin.
Adfree : Marketteki ücretsiz uygulamalarda her ne kadar ücretsiz olsa da içeriğinde ‘tamamen duygusal’ öğeler barındırabilir: reklamlar! İşte bu uygulama yardımıyla çıkan reklamları engelleyebilirsiniz.
VLC Player : VLC sayesinde bütün formatlardaki videoları rahatlıkla izleyebilirsiniz. Yine ücretsiz olan VLC player; yok o format desteklenmiyor, yok bu tarayıcıda açılmıyor dertlerinden kurtulmanız için yapılmış. Telefonunuzda yer alan herhangi bir video dosyasını veya internetten izleyeceğiniz her hangi bir video izlemek için bu uygulama size yeterli.
Ben telefonuma format atarsam veya telefonu ilk aldığımda üç aşağı beş yukarı burada yazan uygulamaları hemencecik kurarım. Bunların dışında aşağıda yazacağım uygulamalara da bir göz atın derim.
Muzei : Bu uygulama, telefonunuzun ana ekranını canlı bir müzeye çevirmeyi garanti ediyor. Canlı bir duvar kağıdı uygulaması olan Muzei, ana ekranınıza her gün farklı sanat eserleriyle şenlendiriyor. Bunların yanında aynı zamanda ücretsiz bir uygulama olarak kullanıcılara sunulmuştur.
Tapatalk : Forum siteleri hala işlevselliğini koruyor. Bir çok şey paylaşılıyor bu forumlarda. Bunları tek bir uygulama yardımıyla takip edebilirsiniz.
HoverChat : Film izlerken aynı zamanda mesaj da atmak isteyenler için HoverChat Bir mesajlaşma uygulaması olan HoverChat size başka bir uygulamayla uğraşırken ya da film izlerken mesajlaşma imkanı tanıyor. Mesaj ekranını istediğiniz gibi boyutlandırabildiğiniz uygulama, aynı zamanda ücretsiz.
Caps Yap : Son zamanlarda caps yapmak moda oldu. Çektiğiniz 1 veya 2 fotoğraf üzerinden telefonunuzda basit bir şekilde caps hazırlayabilirsiniz.
Google Keep : Telefonunuza not almak için en iyi uygulama Yoğun ve unutkan insanlar için gün içerisinde yapılacakların notunu almak olmazsa olmaz bir eylemdir. Ancak telefonlardaki not tutma uygulamalarının yetersizliği can sıkmaktadır. Google Keep ise kullanışlı bir hatırlatıcı ve not tutma uygulamasıdır. Ayrı ayrı renklendirebildiğiniz konu başlıklarına isterseniz fotoğraf da ekleyebilirsiniz. Ayrıca sesli bir not aldıysanız uygulama sizin için otomatik olarak kaydediyor. Ve ücretsiz.
Google’s Sky Map : Google’ın gökyüzü haritasıyla hem eğlendirip hem de bilgi vererek yıldızları gözlemleme imkanı tanıyor. Ücretsiz olan Google’s Sky Map, insanların yıldızlar hakkında daha çok bilgi sahibi olmasını amaçlıyor. Telefonunuzu gökyüzüne doğru tutarak o anda hangi yıldıza baktığınızı görebilirsiniz.
tTorrent : Bugüne kadar bilgisayardan yaptığımız torrent sitelerinden veya normal bir şekilde dosya indirme işini artık telefonlar ve tabletler ile de yapma imkanı sağlıyor. Bilgisayarda kullanmaya alışık olduğumuz torrent’in hemen hemen bütün özellikleri uygulamasında da bulunmaktadır ve ücretsizdir.
Mighty Text : Kullandığınız Android numarasıyla bilgisayarınızdan mesajlaşma olanağı sağlıyor. Uygulama sayesinde bilgisayarınızdan ya da tabletinizden mesajlaşabilirsiniz. Güzel olan tarafı, işyerindeyseniz ve telefonunuza bakamıyorsanız bu yolla iletişim kurabilirsiniz. Aynı zamanda Gmail için de kullanılabiliyor ve bedava.
MyPhoneExplorer : Bu uygulama ile akıllı telefonunuzu PC’nizden yönetebilir, Outlook’u eşitleyebilir, SMS gönderebilir, arama ve kişi listelerinizi inceleyebilir ve cep telefonunuzdan yaptığınız birçok işlemi PC’nizden yapabilirsiniz.
AndroTurk Radyo : Cep telefonunuzun radyo özelliği yoksa veya kanallar size yeterli gelmiyorsa, sayısız radyoyu internetten dinleyin. Uygulama, radyoları farklı müziklere göre gruplara ayırıyor.
Bunun yanında isteyen android için en önemli 8 uygulama adlı yazımı da okuyabilir. : )
Sizin de önerileriniz var ise mutlaka yazın!