Trabzon, Doğu Karadeniz’in en büyük şehri olmasının yanında Karadeniz bölgesinin de en önemli şehirlerinden biri. Adeta Doğu Karadeniz bölgesinin iç bölgelere ve dışa açılan kapısı durumunda. Siyasi açıdan ifade etmek gerekirse: çok etkili olduklarını da söylemek gerek. Her ne kadar başbakan ve Cumhurbaşkanları Rize’den çıkmışsa da siyasi teşkilatlanmanın önemli kademelerinde hep Trabzonlu isimler olmuştur. Türk futbolunun 4 büyüklerinden bir tanesi olan Trabzonspor ise şehrin vazgeçilmesi, adeta hava kadar önemli bir yapısıdır. Peki Trabzon’da nerelere gitmeli? Trabzon’da nereleri gezmeli? Yazıma başlamadan önce belirteyim: Doğu Karadeniz bölgesi mutlaka gezilmesi gereken, adeta cennetten köşelere sahip hem doğa hem de tarihi eserlerin yer aldığı mükemmel bir yer. Önümüzdeki 10 – 20 yıl sonra değerinin daha da artacağına inandığım fakat yöre halkının “sorumsuzluğu” nedeniyle tahribatlarında yaşanacağı bir bölge.
TRABZON’DA GEZİLECEK YERLER
Karadeniz’e kıyısı bulunan Trabzon’un kumsalları pek ünlü değil. Fakat “Denize girmek için” bir çok yer var; artık belediyelerde hem kadınlar için hem de herkes için denize girebilecekleri alanları oluşturma konusunda başarılı. Yine de bir Antalya kumsalı ile karşılaştırma yapamayız. Muhafazakar kesimin yaşadığı Trabzon’da özellikle öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle homojen bir yapı yine de oluşmuş durumda: yeter ki paranız olsun! Saygılı olduktan sonra tepkilerle karşılaşmazsınız. Son dönemde arap turizminin adeta Trabzon’a akın ettiğini de belirtmek lazım.
Trabzon denince akla ilk Trabzonspor geliyor belki de ama tabii ki sporla alakamız yok: Sümela Manastırı, Uzungöl, Ayasofya Camii gibi yerler ilk akla gelen yerler. Fakat tabii ki koskoca şehri bu 3 yerle sınırlı tutmak haksızlık olur. Trabzon’un Yomra ve Akçaabat ilçelerinde plaja gidebilirsiniz. Sürmene, Maçka tarihi eserleri ile meşhur yerler. Maçka’da rafting yapma şansınız da vardı en son ama şuan devam ediyor mu bilmiyorum. Yine Maçka’da birden fazla manastır olduğunu da ekleyeyim. Eskiden iç bölgelerle iletişim Maçka üzerinden kurulduğu için, bu bölgede bir çok manastır kurulmuş olsa gerek. Son dönemde terör örgütü PKK’nın da burada bir kaç eylem yaptığını not edeyim. Hem kültürel, hem sportif, hem de tarihi açıdan gezebileceğiniz yerler Trabzon’da mevcut.
TRABZON’A NASIL GİDİLİR?
Tabii ki bir yere gezi düzenlemeden önce, gezi planının yapılması gerekiyor. Nasıl gidilir, ne ile gidilir? sorularının cevabını bulmadan yola çıkmak, yanlış bir hareket olur. Trabzon, bölgenin ilk havalimanına sahip kenti. Trabzon havalimanına ülkemizin değişik illerinden aktarmalı/aktarmasız uçuşlar haftanın her günü mevcut. Yurtdışından gelenler İstanbul aktarmalı bir şekilde Trabzon’a ulaşabiliyor. Onun dışında herhangi bir ilden gelmek isteyenler direk otobüslerle Trabzon’a ulaşabiliyor. Trabzon’un otogarı büyük ama eski; umarım ilerde yenilenir. Trabzon’a gelen otobüslerin bir çoğunun konforlu ve kullanışlı olduğunu da belirteyim. Ulusal taşımacılık yapan neredeyse her firma Trabzon’a otobüs kaldırıyor. THY dahil bir çok uçak firması da neredeyse haftanın her günü bir kaç kez sefer düzenliyor.
TRABZON’DA NEREDE KALABİLİRİM?
Trabzon, oteller konusunda zengin bir ilimiz. Bir çok ünlü otelin şubesi Trabzon merkezde var. Bunun dışında gideceğiniz doğa turu veya tarihi eser ziyaretlerinde konaklayabileceğiniz yıldızı bol otel/motel/pansiyonda yer alıyor. Eğer uzun süre Trabzon ve çevresinde gezecekseniz size önerim herhangi bir aparttan daire kiralamanız. Bunun için havalimanının hemen üst kısmında genelde öğrencilerin kaldığı apartlarda yer bulabilirsiniz. Bu apartlar hem havalimanına/otogara yakın hem de turistik mekanlara ulaşımı kolay.
Yazımın devam eden kısmında Trabzon’da görülmesi gereken yerlerin listesini görüntüleyebileceksiniz. Size ipucu vermesi açısından listede yer alan eserlerin, yerlerin, mekanların vs. bir çok resmini de yazıya ekledim.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ.
yazınızda o kadar güzel anlatmışsınız ki memleketime bir kez daha hayran kaldım tşkler paylaşım için