Google arama tüyoları
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar - İnternet ve Programlar

Google arama tüyoları

2

Google üzerinde aradığınız herhangi bir şeyi bulmak aslında o kadar da zor değil; fakat nasıl arayacağınızı bilmiyorsanız, Google arama sizin için bir çöplüğe dönüşebiliyor. Bu çöplükte bir şey aramak samanlıkta iğne aramaktan farksız olabiliyor. Aradığınız bilgiyi net bir şekilde bulmak ve arama sonuçlarının daha doğru çıkmasını istiyorsanız yapmanız gereken bazı yöntemler mevcut. Bunları yaparsanız Google arama sonuçları daha sağlıklı bir şekilde karşınıza çıkacaktır. Bu sayfada vereceğim bilgileri Google üzerinde arama yapanların %96’sının bilmediğini de söyleyeyim. O yüzden, iyice okuyun, aklınızda kalsın, arama sonuçlarında kullanın, daha doğru sonuçlara ulaşın. Benden söylemesi. :)

Şimdi gelelim, Google arama tüyolarına…

Google Arama Tüyoları

“Ya da” / “veya” yerine “|“ sembolü

Aradığınız şeyin ne olduğunu tam olarak bilmiyorsanız, tek arama sonucundan farklı sonuçları görüntülemek için ya da ve veya anlamına gelen / işaretinin yerine “|” işaretini kullanabilirsiniz. Böylelikle arama sonuçlarınız daha güçlü ve verimli bir şekilde karşınıza çıkabilir. Örneğin; Hakan KARA | Karahan

hakankara han Google arama tüyoları
Hakan KARA Karahan google arama sonuçları

Aynı anlamdaki kelimeler için “~” sembolü

Yakın anlamlı/eş anlamlı kelimelerle ilgili bir arama yapıyorsanız sonuçlarının daha sağlıklı çıkması için arama yapacağınız kelimeler arasında “~” sembolü koyabilirsiniz. Örneğin; Hakan ~ Sultan

Bir web sitesi makalesi arıyorsanız

Aslında bunu biliyorsunuz, Chrome üzerinde bu yöntem daha sağlıklı işliyor. Adres satırına site ismi yazıp boşluk bıraktıktan sonra aramak istediğiniz makale ile ilgili bir kelime yazarsanız google size sadece ilgili sitede boşluktan sonra yazdığınız kelimeyle alakalı sonuçları çıkarır. Örneğin; hknkr.com sinekritik Bunun benzeri bir arama yöntemi de var o da site: site:www.hknkr.com sinekritik şeklinde. bu iki yöntem benzer sonuçları verir.

hknkr sinekritik Google arama tüyoları
hknkr sinekritik google sonuçları

Asterisk (*) işareti kullanarak arama yapma

Asterisk * işareti Türkçe’de yıldız olarak biliniyor. Bu * işareti ile de arama yapabilirsiniz. Peki, bu * işareti ne işe yarar? hatırlamadığınız kısmı * işareti ile belirleyin, ona göre arama yapın. Örneğin; Hakan * hakkında diye yazarsanız arama sonucu Hakan Kara Hakkında şeklinde çıkar. Yani * işareti ile lgili Google en doğru ve en alakalı kısmı ekleyerek size sunar. Bu arama yöntemi daha çok makalelerle ilgili veya uzun cümle ile yaptığınız aramalarda işinize yarayacaktır.

AROUND yardımı ile uzun cümleleri bulma

Aradığınız şeyin bazı kelimelerini biliyor, ancak gerisini hatırlamıyorsanız AROUND çok işinize yarayacak. Aradığınız cümlenin ilk ve son kelimesini hatırlayabiliyorsanız, o iki kelimenin ortasında AROUND yazın, parantez açarak tahmini eksik kelime sayısını yazın, parantezi kapayın ve aramaya başlayın. Örneğin; leküm diniküm AROUND(1) şeklinde bir arama yaparsanız arama sonucu şu şekilde karşınıza leküm diniküm veliyedin ile ilgili arama sonuçları çıkar. Bu arama şeklini uzun cümleli bir arama yapıyor ve cümlenin tamamını bilmiyorsanız kullanabilirsiniz.

Belirli bir tarih aralığını araştırmak için “…”

Belirli bir zaman dilimi arasında gerçekleşen olaylarla ilgili bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız, bu arama yöntemini kullanabilirsiniz. Google arama sonuçları belirleyeceğiniz zaman dilimleri arasında yazılmış site yazılarını karşınıza çıkaracaktır. Zaten normalde birçok site yazılan makalelerde tarih etiketini kullanıyor. Hatta fark etmişsinizdir; Google arama sonuçlarında bazen yazıldığı tarihte çıkar. İşte bu arama yöntemi de yazıldığı tarihe göre sonuçları önünüze seriyor. Fakat burada dikkatinizi çekmem gereken bir şey var; 2000’li yıllardan öncesine ait bir arama yaparsanız sağlıklı sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. Örneğin Gazete 1953…1961 şeklinde bir arama yaparsanız, istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bunun yerine Gazete 2010…2012 arama yöntemi daha sağlıklıdır bana göre.

intitle:

Bir başlık ya da URL arıyorsanız kullanmanız gereken şey “intitle:”. Bunu kullandıktan sonra boşluk bırakmadan aradığınız kelimeyi yazın. Örneğin; intitle:hknkr

related:

Birbirine benzeyen web siteleri arıyorsanız related: yazdıktan sonra bir boşluk bırakarak benzerini aradığınız web sitesini yazın. Örneğin; related: hknkr.com

Bütün cümleyi bulmak istiyorsanız

Google’a aradığınız cümlenin tamamını düz bir şekilde yazarsanız, aynı bu şekilde yazılmış sonuçları size sunar. Bunun yerine o cümlenin başına ve sonuna tırnak işareti koyun. Örneğin; “Zıplamalar, hep aynı istikamete yönelmiş değildir” şeklinde arama yaparsanız size cümlenin tamamını verecektir. “İnsanlık bir merdiven basamaklarından çıkar gibi yükselmez. Zıplamalar, hep aynı istikamete yönelmiş değildir. Zar atar insanlık, kâh kazanır, kâh kaybeder.” Tabii bu tür bir aramayı ünlülere ait sözler yerine makale içi arama yaparken denemenin daha mantıklı.

– işareti kullanarak arama sonuçlarını filtreleyin

Google arama sonuçlarında yukarılarda çıkmak, daha çok kelimede çıkmak için web siteleri çeşitli ayarlamalar yapıyor. Buna genel itibariyle SEO çalışması diyoruz. Örneğin bir film eleştirisiyle ilgili site arıyorsunuz ama karşınıza hep film izleme siteleri çıkıyor veya maç izleyeceksiniz karşınıza hep korsan siteler çıkıyor. Arama sonuçlarının daha isabetli olmasını istiyorsanız, kelimeleri çoğaltıp bazı kelimelerin de göz ardı edilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; doğa fotoğraf kitap -satış veya İstanbul’un tarihî eserleri ile ilgili araştırma yapıyorsunuz, ancak Bizans dönemine ait eserler sizi ilgilendirmiyorsa, arama satırına “İstanbul tarihî eserleri – Bizans” yazmanız yeterli olacaktır.

+  işareti kullanarak kelimeyi ön plana çıkartın

İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri yazarken başına ‘+’ koyarsanız, birden çok kelimeyle yaptığınız aramalarda + işareti koyduğunuz kelimeyi ön plana çıkartırsınız.

inurl: yöntemi

Aranan kelimelerden ilkini web sitesinin URL’sinde (adres satırında) diğerlerini metin içerisinde arar. Örneğin; inurl:hknkr sinekritik

allinurl: yöntemi

Aranan kelimelerin hepsinin web sitesinin URL’sinde olan sonuçları getirir. Örneğin; allinurl:hknkr sinekritik

filetype: yöntemi

Google tarafından desteklenen dosya formatlarından herhangi birini seçerek arama yapabilirsiniz. Bunun için dosya formatı ve aramak istediğiniz kelimeyi yazmanız yeterli oluyor. Örneğin; filetype:pdf maliye şeklinde bir arama yaparsanız google tarafından indekslenmiş olan pdf dosyaları içerisinde maliye kelimesi aranır ve bulunanlar size sonuç olarak gösterilir.

define: yöntemi

Google bir sözlük gibi de kullanılabilir. Örneğin; define:maliye

inanchor: yöntemi

Aranan kelime sayfanın bağlantı tanım metinlerinde geçmelidir. Örneğin; bilgisayar inanchor:ucuz

 

Hava durumunu öğrenmek istiyorsanız

weather kelimesi ile hava durumunu öğrenebilirsiniz. Örneğin; weather Rize şeklinde arama yaparsanız Rize hava durumu karşınıza çıkar. Google Türkçe sayfasında bu arama şeklini hava durumu rize şeklinde (rize kısmına istediğiniz yeri yazın) arama yaparak da görebilirsiniz.

Google bulunmaz bir nimet. Bu nimetten doğru bir şekilde faydalanırsanız, daha sağlıklı bir şekilde sonuç elde edebilirsiniz. Çoğu insan düz arama yapıyor, aramak istediğini direk yazıp, sonuçlara bakıyor. Fakat hedefi tam 12 den vurmak istiyorsanız, bu makalede yazan yöntemleri kullanmanızı öneririm.

Eğer ‘ben kodlarla uğraşmadan ayrıntılı arama yapmak istiyorum’ diyorsanız Google ana sayfasından “Gelişmiş Arama” bağlantısını tıklayarak çeşitli kriterlere göre filtreleme yaparak daha ayrıntılı arama yapabilirsiniz.

Google Arama Teknikleri

  • Google arama sonuçlarında çıkan sonuç sayısını azaltmak için daha fazla kelime yazmaya çalışın.
  • Aradığınız kelimeleri çoğul yazmak yerine tekil yazın.
  • Google büyük harf, küçük harf uyumuna bakmaz, türkçe karakterleri dikkate almaz, siz düz bir şekilde yazın, aramanızı yapın.
  • Macintosh’la ilgili aramalar için www.google.com/mac
  • Microsoft’la ilgili aramalar için www.google.com/microsoft.html
  • Linux’la ilgili aramalar için www.google.com/linux adreslerini kullanabilirsiniz.
  • Birbiriyle ilişkili kelimeler: http://labs.google.com/sets bu sayfada yer alan sütunlara girdiğiniz kelimelerle ilişkili diğer kelimelere ulaşabiliyorsunuz. Örneğin sütunlara sırasıyla IBM, HP, DELL gibi bilgisayar markalarını girip “Large Set” butonuna bastığınızda diğer tüm bilgisayar markaları listeleniyor.
  • Ayrıntılı resim arama: http://images.google.com/ sayfasında ise internet üzerinde yayınlanan milyonlarca resim içerisinden aradığınız resmi bulabilirsiniz.
  • İstediğiniz bir ülke ile ilgili güncel haberlere ulaşmak için: http://news.google.com/ sayfasına girin.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 23 Nisan 2018

    Bu arama yöntemleri ile backlink araması yapabilirmiyiz veya bir siteye verilen bağlantıları aramak mümkün mü

  2. 27 Mayıs 2018

    Gerçektende şu ana kadar rastlamadığım arama kriterleri bulunuyor. Yer imlerime ekledim bile.
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir