Google Reklam Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
  1. Anasayfa
  2. Site Tanıtımları

Google Reklam Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

13

Google, tüm dünyada nüfusun hemen hemen tamamına ve belirlenen kriterler sayesinde hedeflenen kitlenin neredeyse %100’üne ulaşmanızı sağlayan bir reklam sisteminden faydalanma olanağı sunuyor.

Google Adwords olarak isimlendirilen ücretli reklam hizmeti, arama motorunda, internet sitelerinde ya da görüntülü yayın yapan sitelerde reklamlarınızı yayınlamanıza izin veriyor. Kampanyanızı oluştururken belirlediğiniz kriterleri doğru şekilde tespit ettiğinizde, diğer yöntemlere göre çok daha düşük maliyetli ve daha verimli bir reklam hizmetinden yararlanmış oluyorsunuz. Dolayısıyla başarılı bir kampanya yapıyorsunuz, satışlarınız kampanyanın başarısı ölçüsünde artıyor.

Sistem basit şekilde açıklandığında çok mantıklı bir sistem olarak görünüyor ama Google Adwords sisteminden faydalanan kişilerin ya da faydalanmaya başlamak isteyen kişilerin akıllarına takılan bazı sorular da oluyor. Bu soruların başında reklam fiyatlarının hangi kriterlere göre belirlendiği geliyor. Bu soruya cevap vermeye çalıştığımız yazımızın akılarınızdaki soru işaretlerinin kalkmasına yardımcı olmasını umarız.

Google Reklam Fiyatları

Google reklam fiyatları sonuç odaklı bir sistemle belirlenen, reklam verene mantıklı biçimde yansıyan bir sistemle belirlenen fiyatlardır. Reklamlarınızın gösterilmesi, yayınlanması nedeniyle hiçbir ücret ödemezsiniz. Sadece verdiğiniz reklamlara tıklayan kişiler olduğunda ve siteniz ziyaret edildiğinde ücretlendirilirsiniz.

Tıklama başına ya da görüntülenme başına yapılan fiyatlandırmalarda kullanılan birim ücretler ise (örneğin tıklama başına 50 kuruş gibi uygulanan ücretler) kampanyanızı oluşturduğunuz sırada yaptığınız seçimlere göre belirlenmektedir. Kampanyanızda hedeflediğiniz ülke, şehir lokasyon gibi seçimler ve bulunduğunuz sektör içindeki rekabet katsayıları, yapılan fiyatlandırmada kullanılan birim ücretleri etkileyen unsurlardır. Reklam verenin hedefleri (branding, satış vb.) gibi unsurların da etkilediği birim fiyatlar, rekabetin yoğun olduğu sektörlerde daha yüksek olacaktır. Örneğin cep telefonu satışı yapan bir firmanın katlanması gereken birim reklam maliyeti, halı satışı yapan (yani daha az rekabet olan bir sektörde çalışan) bir firmanın katlanması gereken birim fiyatlardan (tıklama başına maliyet gibi) daha yüksek olacaktır.

Tabi rekabetin yanı sıra lokasyon seçimi gibi unsurlar da birim maliyeti etkileyecektir. Örneğin halı yıkama sektöründe çalışan ama İstanbul’da hizmet veren bir firmanın katlanması gereken birim reklam maliyeti, Artvin’de ya da Şırnak’ta aynı işi yapan bir firmanın katlanması gereken maliyetlerden daha yüksek olacaktır. Çünkü İstanbul ilindeki sektörel rekabet, Artvin veya Şırnak gibi illere göre daha yüksektir. Rakiplerinizin teklifleri, kalite puanları, reklamlarınızın konumu, toplam reklam maliyetini etkileyen önemli unsurlardır.

Bu konuda çok daha detaylı bilgiyi ve Google’da reklam vermenin inceliklerini http://www.egbilisim.com.tr/google-reklam-fiyatlari/ sayfasından inceleyebilirsiniz.

Google Reklamları Ücretlendirme Sistemi

Google Reklam Fiyatları nasıl belirlenir?
Google Reklam Fiyatları nasıl belirlenir?

Google Adwords sisteminde kullanılan ücretlendirme modelleri şunlardır:

Tıklama Başına Maliyet – TBM (CPC: Cost Per Click)

Reklamın her tıklanmasında bir birim ücretle fiyatlandırıldığı sistemdir. Birim tıklanma ücreti Google algoritmaları tarafından yapılan hesaplamalar sonucunda belirlenir. Sizin ve sektördeki rakiplerinizin verdikleri teklifler hesaplanır ve mevcut konumunuzu hak etmenizi sağlayan Ortalama Tıklama Başına Maliyet (Ort. TBM) belirlenir. Bu rakam toplam maliyetin hesaplanması amacıyla kullanılan birim maliyet yani Tıklama Başına Maliyet – TBM rakamıdır.

Maksimum Tıklama Başına Maliyet (Maks. TBM) terimi ise Google Adwords sistemine sunduğunuz ve tıklama başına ödeyebileceğiniz en yüksek değeri belirttiğiniz maliyettir. Örneğin tıklama başına maksimum 2 TL ödemeyi kabul etmişseniz, yapacağınız toplam ödemenin hesaplanmasında kullanılan TBM rakamı 2 TL’yi geçemez. Ama bu durumda reklamlarınızın konumu ve gösterildikleri yerler ve sıralamalar değişebilir.

Görüntüleme Başına Maliyet – GBM ya da BGBM (CPM: Cost Per Mile / Thousand Impressions)

Reklamın bulunduğu sayfanın görüntülenme sayısına göre yapılan ücretlendirmedir. Reklamınızın yer aldığı sayfa her görüntülendiğinde ya da 1.000 kez görüntülendiğinde bu 1 birim olarak kabul edilir ve her birim belirlenen miktar üzerinden ücretlendirilir.

Aksiyon Başına Fiyatlandırma (CPL: Cost per Lead/Cost per Action)

Reklam verenin belirlediği faaliyete göre (örneğin siteye üye olunması durumunda) yapılan ücretlendirmedir.

Satın Alma Başına Fiyatlandırma (CPA: Cost Per Acqusition)

Reklamla gidilen siteden satın alma, form doldurma, belge indirme, para transfer etme gibi işlemlerim yapılması durumunda ücretlendirme yapılan sistemdir. Yani reklamı yapılan ürünün ya da hizmetin satın alındığı durumlarda fiyatlandırma yapılan sistemdir.

Google Reklam Ücretleri Standart Mı?

Yukarıda da açıkladığımız gibi farklı faktörlere göre değişebilen reklam ücretleri söz konusudur. Türkiye için bakıldığında, 7 kuruş ile 4 TL arasında değişen ortalama tıklama başına maliyetler olduğu görülmektedir.

Bu rakamlar alt ve üst sınırlar değildir. Verilen teklifler ve sektörlerde yaşanan rekabet, Google Adwords sisteminde katlanılması gereken birim maliyetlerin (TBM gibi) artmasını ya da azalmasını sağlayabilir.

Google reklam ajansı EG Bilişim aracılığıyla hazırlanan bu bilgilerin daha detaylı haline EG Bilişim web sitesinden ulaşabilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (13)

Popüler Yorumlar
  1. Yazıda anlatmaya çalıştım.

  2. 20 Eylül 2018

    bu konudaki en güzel anlatım olmuş bence bravo..

Yapılan Yorumlar
  1. Google reklamları konusunda aradığım her şeye bu makale aracılığıyla ulaştım. Güzel makaleniz için teşekkür ederim.

  2. Güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş aradığım cevabı buldum teşekkürler

  3. google reklam ücretlerinde bilmediğim birçok terim vardı. Tek tek bunları açıklamanız isabet olmuş. Benim gibi bilmeyenler ne manaya geldiğini öğrenecekler.

  4. zamanında reklam verdim birşey anlamadım tıklama diyorki 150 ise giriş o kadar görünmüyor malum sohbetle alalı olunca girişleri görüyoruz :)) 25 tl harca 100 tl al diyor 1 kere 100 tl verdi bir daha vermedi bir daha alma şansım varmıdır.

  5. Günümüzde arkadaşlık siteleri beklenenden farklı sonuçlar doğurmaktadır bir çok arkadaşlık siteleri ücretli hizmet vermekle birlikte yazılı sohbet edilen sohbet siteleri de bunlara ayak uydurmaktadır 3-5 kişinin elinde tekelleşen bu sunucularda bir çok görev para ile satılmaktadır vede günümüze baktığımızda çok farklı sonuçlar çıkmaktadır umuyorum daha düzgün kişilerde bu arkadaşlık vs gibi sitelere yoğunlaşarak çıkar amacı gütmeyen oluşumlar oluşur teşekkürler paylaşım için.

  6. Bilgilendirici bir makale olmuş merak ettiğim konulardan bitanesiydi teşekkürler.

  7. 1 Ağustos 2018

    Merhaba hakan. Çok güzel bir paylaşım olmuş…Emeğine sağlık…

  8. hocam anlatımınız için teşekkür ediyorum, kafama takılan bir soru var acaba sitenin içeriği adsense olayını etkiler mi? para kazanma açısından daha yüksek getirisi olan içerik türleri varmıdır, varsa hangi içerik türü daha çok kazanç getirir?

    • Site içeriğine ve cooekieslere göre adsense reklamları çıkıyor; bu da demek ki adsense kazancınızı etkiler. İçerikte daha fazla para veren reklam çıkarsa ve ziyaretçi tıklarsa, daha fazla kazanırsın.

  9. Güzel bilgiler, teşekkür ederiz.

  10. 20 Eylül 2018

    bu konudaki en güzel anlatım olmuş bence bravo..

  11. Neye göre hesaplanıyor ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir