Uzun dönem Joomla 1.5 kullanıcısı olarak blogum yayın hayatına devam etti, öncesinde joomla 1.0 dan 1.5 versiyonuna geçmek zaten başa bela olmuştu: şimdi de joomla 3 versiyonu çıktı ve daha da kötüsü joomla takımı artık joomla 1.5 a destek vermiyor. Bu da doğal olarak benim gibi joomla 1.5 kullananların bir üst sürüme geçmesine sebep oluyor.
Ben de uzun süre düşündükten ve inat ettikten sonra artık joomla 3.x versiyonuna geçiş yapmaya karar verdim. Öncelikle bilmeniz gerekenler;
– Bulunduğunuz web alanının (hosting) joomla 3.x versiyonu için gereken sistem özelliklerini sağlayıp sağlamadığını kontrol edin.
– Eğer web sitenizde birden çok bileşen var ise daha geniş kapsamlı bir araştırma yapmanızı öneririm.
– BU İŞLEMLERE BAŞLAMADAN ÖNCE MUTLAKA JOOMLA YEDEĞİNİZİ ALINIZ.
Şimdi gelelim yapacak olduğumuz işlemlere, ayrıntılara girmeden basit bir şekilde anlatmak istiyorum:
1. Joomla 1.5 sitenizin admin panelinden normal bir şekilde bileşen ekler gibi jUpgrade bileşenini (joomla resmi sitesinden son sürümünü indirin) kuralım.
2. Bileşeni açalım. Ekrana gelen start kısmına basıp, işlemlerin tamamlanmasını bekleyelim.
Bu aşamada yeni web siteniz, işlem tamamlandığında alt tarafta linkleri de verildiği üzere kurulmuş vaziyette. Yalnız bu yeni web siteniz, Joomla 2.5 versiyonu… JUpgrade’nin ben son versiyonunu indirdiğimde sadece 2.5 a kadar geçişi sağlıyordu.
Peki neleri joomla 2.5 web sitemize taşıdık?
Bannerler, kategoriler, iletişim, yazılar, menüler, dahili modüller, rss akışları ve sitemizin üyeleri.
Bunlar dışında kalan eklentilerin, bileşenlerin vs. taşınması gibi bir durum YOK!. Fakat telaşlanmayın, bir kaç bileşen için iyi haberleri yazımın sonuna saklıyorum.
Kendi sitenizin sistem özelliklerini yukarıdaki resimde olduğu gibi görebilirsiniz. Joomla 3.x sistem gereksinimleri ile karşılaştırma yapabilirsiniz.
3. Yeni sitemizin yönetici paneline giriş yapalım. Büyük ihtimal bize ‘güncelleme’ var uyarısı verecek. (site ingilizce) Bu güncellemeyi de yapalım.
4. Şimdi geldi sıra joomla 3.x versiyonuna taşımaya. Aşağıdaki linkte bulunan dosyaları bilgisayarımıza indirelim:
Joomla Güncelleme Paketi: http://joomlacode.org/gf/download/frsrelease/17575/76729/Joomla_3.0.1-Stable-Update_Package.zip
Joomla 3 Türkçe Dil Dosyası: http://joomlacode.org/gf/project/jtranslation3_x/frs/?action=FrsReleaseBrowse&frs_package_id=6450
5. İndirdiğimiz dosyalardan önce güncelleme paketini Joomla 2.5 in yönetin paneline girip Eklenti Yöneticisi linkini tıklayıp seçerek kuruyoruz. Bir süre sonra işlem başarılı bir şekilde bitecek ve joomla 3.x versiyonuna geçiş yapmış olacağız.
Ama bitmedi tabii!
Şimdi sıra geldi; Türkçe yapmaya… İkinci indirdiğimiz dosyayı da kurduğumuzda, sitemizde artık türkçe oluyor.
Geri kaldı; güncelleme sonrası çıkmış olan olası yeni güncelleme paketlerini de kurmaya. Bu zaten uyarı olarak yönetici panelinin ana sayfasında bizim karşımıza çıkacaktır. Bu güncellemeleri de yapmayı unutmayın. İlerleyen tarihlerde sürüm yükseltme işleminin Joomla 2.5 üzerinden otomatik şekilde gerçekleşeceğini de söylemem gerek, ben bu işlemleri bu şekilde başarılı bir şekilde gerçekleştirdim.
TÜM İŞLEMLERİ YAPTIK, PEKİ BİLEŞENLERİMİZE NE OLACAK?
Arkadaşlar eğer kullandığınız bileşenin joomla 3.x versiyonu için yapılmış hali varsa: büyük ihtimal bu geçişten sonra yeniden bileşeni kurduğunuzda eski bilgilerinizi görecektir. Bunu kontrol etmek için bileşeninizin resmi sayfasında araştırma yapabilirsiniz. Ben bu güncelleme işlemini yaptıktan sonra aşağıdaki iki bileşeni tekrar kurdum ve eski bilgilerimi gördü.
– Jcomments
– JDownloads
Geçiş işlemi sırasında yaşayacağınız sıkıntıların ise sebepleri şunlar olabilir:
– Hostunuzun Joomla 3.x versiyonu desteklememesi.
– Hostunuzun Joomla uyumlu olmaması.
– Yukarıda yazanları harfiyen uygulamamanız.
Şimdi, yeni web siteniz yeni bir dizinde ( muhtemelen jupgrade adlı dosya içerisinde ) kurulu bir şekilde hazır halde çalışıyor durumda olması gerekiyor. yani sitenize siteniz.com/jupgrade şeklinde ulaşıyorsunuz, eskisi de çalışır vaziyette.
– Eskisinden kurtulmak için; cpanelinizden hepsinin yedeğini alıp farklı bir dosya içerisine yükleyin.
– Ana dizindeki yeni sitenizin dosyaları hariç her şeyi silin.
– Jupgrade dosyasının içerisindeki tüm dosyaları ana dizine yani eski sitenizin olduğu dizine taşıyalım.
Bu kadarcık. :)