Joomla kurulumu sonrası yapılması gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Joomla

Joomla kurulumu sonrası yapılması gerekenler

1

Joomla, açık kaynak kodlu yazılımlar içerisinde öğrenilmesi basit olan hazır sistemlerden biridir. Fakat bir yerden sonra işin ” çakallıklarını ” bilmek gerekebiliyor: bunun yapılmasındaki amaç ise siteye daha fazla ziyaretçi çekmek ve sitenin popülaritesini artırmaktır. Bunun için, joomla ile kurduğunuz bir siteyi nasıl geliştirebilirsiniz? sorunuzun cevabımı kendimce vermeye çalıştım. Bu yazımda Joomla kurulumu sonrası yapmanız gerekenler, siteniz için önem arz eden konuların üzerinde durmaya çalıştım.

1- Joomla güvenliği konusunda tüm yazılan yazıları okumalısınız. ( bu konu çok önemlidir, bir çok madde/bilgi içerir. )  Bu konuya fazla girmek istemiyorum çünkü başlı başına bir konu: önemlidir. Ki burada basit şeyleri de yazıma eklemeyeceğim; sitenizi sürekli güncel tutmalısınız, eklentileriniz güncel olmalı gibi…

Bu konuda benim yazdığım yazıları okuyabilirsiniz.

2- Genel Ayarlar kısmından sitenizin açıklama ve keywords bilgilerini mutlaka girin.

3- Sitemizin google amca tarafından daha hızlı ve sağlıklı biçimde indexlenmesi için , bağlantı linklerinin daha anlaşılır olması gerekmektedir. Bunu yapmakta gayet basit, htaccess.txt dosyasının adını .htaccess olarak değiştirdikten sonra genel ayarlar kısmından aşağıdaki resimde göründüğü gibi ayarlarımızı yapıp kaydediyoruz.

4- FeedBurner‘dan ve Google Analytics‘den kendinize birer hesap açıyorsunuz. İkisini sırayla anlatmak gerekirse;

* Feedburner aboneliği ile siteniz için ” devamlı müşteri ” grubu oluşturuyorsunuz bir nevi; bu konuda feedburner için sitenize ekleyebileceğiniz modüller joomla resmi sitesinde var. Uygun pozisyona yerleştirin, hatta bana göre herkesin görebileceği bir pozisyona ekleyin: böylelikle onlar tek tıkla sizin yazılarınızı ” sitenize girmeseler bile ” takip edeceklerdir.

* Google Analytics üyeliğini gmail hesabıyla alıyoruz, gerekli kodları temamızdaki yerlere ekledikten sonra sitemize giriş / çıkış istatistiklerini takip ediyoruz. Hangi kelimelerde googlede daha iyiyiz, hangi konularda ilgi çekiyoruz sorularının cevaplarını bu şekilde bulabilir ve bu şekilde sitemizin geleceği için plan – program yapabiliriz.

5- Sitenizdeki içerikler, genellikle google sayesinde ziyaretçi çekmeye başlayacaktır. Bundan dolayı sitenize kuracağınız ” benzer yazılar eklentisi ” ile ziyaretçilerin sitenizde daha fazla kalmasına olanak sağlamış olacaksınız. Ayrıca yanına ekleyebileceğiniz ” rastgele haberler ” eklentisi ile ziyaretçiyi yeni yazılarınıza da yönlendirebilirsiniz. Burada aklınızda olması gereken 2 şey: bu eklentiler sitenin performansını düşürebilir ve bu eklentileri plugin olarak yazılarınızın altına ekleyin; modül olarak sitenize eklemeyin derim. Eklentileri joomla resmi web sayfasından bulabilirsiniz.

6- Siteniz için mutlaka ” site haritası ” bileşeni kullanın. Bunun için önerim XMAP site haritası bileşenidir. Kurduktan sonra .xml uzantılı linkini google site haritası dizinine mutlaka eklemelisiniz. Site haritalarının en önemli özelliği arama motorlarının yazılarınıza daha çabuk ulaşmalarıdır.

7- Sitenizi ” ping ” servislerine mutlaka pingletin. Veya bunun için eklentiler var; onları kullanın. Böylelikle sitenizde yazdığınız yazı daha çabuk arama motorları tarafından indexlenecektir. ( bu konuda blogumda bir kaç yazı mevcut )

8- Sitenize mutlaka ” Hakkımda ” ve ” İletişim ” bölümü ekleyin. Blog tecrübemden dolayı size şunu söyleyebilirim: sitemde en çok okunan yazılarımdan biri de ” hakkımda ” sayfasıdır. Google sayesinde gelen ziyaretçiler merak ediyor; bakıyorlar: böylelikle belki de siteme daha sonra da geleceklerdir. İletişim kısmı da önemlidir.

9- Sitenize sosyal medya eklentilerini mutlaka ekleyin. Bu konuda ben blogumda şu yazıda sizlere bir kaç öneri de bulundum.

10- Blogunuzun web standartları ile uyumluluğunu kontrol edin, XHTML’inizin kontrolü için bu adresi: http://validator.w3.org/, CSS’inizin kontrolü için bu adresi: http://jigsaw.w3.org/css-validator/ kullanabilirsiniz. Ayrıca, sitenizde ücretli ve bol css dosyalı bir tema kullanıyorsanız css optimizasyonu adlı makalemi okumalısın.

Ve son sözü daha söylemeledik;

Unutmayın, bu yazı daha bitmedi: sizlerin de katkısıyla daha da gelişecektir.

Tabii ki işler burada bitmiyor; sitenizi geliştirmek için yapmanız gerekenler olacaktır. Fakat Joomla kurulumu sonrası yapmanız gerekenler, olması gerekenlerden en önemli olanları sıralamaya çalıştım. Bakalım zamanla neler ekleyeceğiz?

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir