Kitap Yorum: Labirent – Ölümcül Kaçış
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Yazılarım

Kitap Yorum: Labirent – Ölümcül Kaçış

3

labirent-olumcul-kacisSinema salonunun önünde ‘hangi filmi izlesem?’ temalı çalışmamı sonlandırmak üzereyken karşılaştım Labirent – Ölümcül Kaçış ile. Afişi ilgi çekiciydi; hemen bir google araştırması yaptıktan sonra filmin kitap uyarlaması olduğunu öğrendim. O an bir karar vermem gerekiyordu: önce film mi yoksa kitap mı? Hem yazara saygısızlık olmaması için hem de kitap kokusunu özlediğim için ve sıralamaya uymak için: kitabını okuduktan sonra filmi izlemem gerektiğine karar verdim. Pişman değilim! Labirent serisi yani yazar James Dashner ile tanışmam bu şekilde oldu: daha önce hiç bir kitabını okumamıştım. Fakat son zamanlarda Açlık Oyunları serisinin getirdiği bir ivme var; bu kitap ile ivmenin bir adım daha öteye itelendiğini söylemem gerek. Açlık oyunlarını okuyan biri olarak söylüyorum: bu kitap daha gizemli, daha ‘merak uyandırıcı’, daha aksiyon dolu ve daha ‘hızlı’ diyebilirim. Bu arada yazar hakkında bir kaç not düşeyim; Georgia’da doğup büyümüş olan yazar, şu anda ailesiyle birlikte Rock Dağlarında yaşamaktadır. Zamanında finans okumuş ve uzun süre de bu alanda çalışmış yazarımız, bir süredir tam zamanlı yazarlık yapıyor ve rakamları da kesinlikle özlemediğini söylüyor. Benim de Maliye yani finans okuduğumu belirteyim. : )

Kayran‘a hoş geldiniz! Kayran bir labirent. İçerisinde ‘kutu’ vasıtasıyla oraya gönderilmiş, geçmişini hatırlamayan insanlar 2 yılı aşkın süredir yaşam mücadelesi vermekteler. Her şey bir ‘düzen’ içerisinde devam etmekte: ta ki Thomas gelene kadar. Thomas, Kayran’ın yeni misafiridir. İsmi dışında bir şey hatırlamamaktadır. Yeni ortama ayak uydurması zor olmaz. Fakat peşi sıra gelen kızın davranışları ve haberleri her şeyi alt üst etmiş, kayran da olağanüstü koşullar üzerinde zor bir karar süreci işleme başlamıştır. Izdırap Verenler, Yaratıcılar, Bıçak böcekler gibi kötü düşmanları var. Ve her gün belirli saatlerde Kayran’ın duvarları kapanıyor. Bir hapishane gibi sanki… Fakat insanlar Kayran içerisinde kendi kuralları etrafında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken Thomas ve sonrası kızın gelişi her şeyi alt üst etti. Kitabın başından sonuna kadar ‘merak’ unsuru yakanızı bırakmıyor; yazarın karakterizasyon becerisi de buna eşlik ediyor. Örneğin Thomas; onun gözünden Kayran’ı seyrediyoruz ve bir nevi o, biziz. Diğer karakterlerinde en az Thomas kadar başarılı işlendiğini söylemek gerek. Kitabın 324. sayfasında her karakterin isimlerinin ünlü bir bilim adamından alındığını da öğreniyoruz. (Isaac Newton: Newt. Thomas Edison: Thomas. Albert Einstein: Alby) Burada bir parantez açmak istiyorum: yazarın kitapta hiç bir dinden bahsetmemesine rağmen, dini tarihi ve özel bazı bilgileri kitaba nakış gibi işlediğini görmek de mümkün: örnek vermek gerekirse, 12 çocuktan oluşan lider kadrosu (hatırlayın: 12 havari de bir mağara da kalmışlardı), Domuzlar konusundaki düşünceleri (Yahudiler sevmez), Newt’in (yani Newton’un) grubun lideri olması (Newton’un İlluminati’nin lideri olduğu söylenir) ve Taş duvarları bunlara eklemek mümkün. Karakterler içerisinde bir tek Teresa’yı ayrı bir şekilde değerlendirmek gerek: kitabın ortalarından sonra konuya dahil oldu ve pek tanıyamadık. Fakat bunda etken olarak serinin devamında onu daha ön planda görme olasılığı söylenebilir.

labirent-olumcul-kacis-spo

Yazarın kitapta gördüğüm eksiklikleri vardı; bunlar içerisinde (Tercümeden kaynaklı olabilir tabii) sürekli bazı cümlelerin tekrarlanması sayılabilir. Örneğin ” Eski hayatımı hatırlamıyorum ama eminim hiç bu kadar… ” ile başlayan cümleleri. Bunun yanında bir diğer eksiklik, Kayran’ı çok iyi tasvir edememesi. Acelesi varmış gibi bir kaç ipucu verip gerisini tamamlamadan hızlı bir şekilde hikayesine devam etme arzusu vardı. Aynı ortamda olmalarına rağmen ‘ilk defa gördüğüm çocuk…’ ile başlayan bir kaç cümle de vardı nedense.

Seri üç kitaptan oluşuyor. The Maze Runner (Ölümcül Kaçış) Labirent adlı bilim-kurgu serisinin ilk kitabıdır. Diğer kitapları ise The Scorch Trials ve The Death Cure adlarıyla yayınlandı ve ben bu yazıyı yazarken daha Türkçe’ye çevrilmemişlerdi. Bu arada New York Times makalesine göre (“A Children’s Story Series: Will a Game Help Books?” ) James Dashner, Scholastic Books tarafından planlanan zamanda yolculukla ilgili bir seride yer alacak altı yazardan biri olacak. İlk romanın adı ise A Mutiny In Time.

Kitabı okuduktan sonra filmi izlemek için bilgisayar karşısına geçtim. Şimdi filmini izlemekte! Serinin devamını da açıkçası çok merak ediyorum. İkinci kitap nerede geçecek? Gerilim ve heyecan dolu bir kitap okumak istiyorsanız ve Açlık oyunları tarzı bir kitap okumak istiyorsanız Labirent – Ölümcül Kaçış tam size göre! İyi okumalar!

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 2
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir