Karadeniz Teknik Üniversite’si ve ana kampüsü olan Kanuni Kampüsü’nde uzun zaman bulunmuş biri olarak, tam da tercihlerin yapıldığı bu dönem de böyle bir yazı yazmak istedim: sosyal medya aracılığıyla özellikle reklam yoluyla bir çok üniversite – genelde vakıf üniversiteleri – kendilerini tercih yapacak öğrencilere tanıtmak için uğraşırken ben de KTÜ hakkında bir yazı yazmak istedim diyebilirim.
1955 yılında kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi ülkemizin tanınmış üniversitelerinden biri. Bir çok bölümün, fakültenin bulunduğu üniversitemiz hükümetin ‘her ilde üniversite’ projesi kapsamında bir çok il de bulunan fakültelerini o illerde yeni kurulan üniversitelere aktarması nedeniyle resmen küçüldü diyebiliriz. Yine de içerisinde neredeyse ülkemizde okutulan bölümlerin bir çoğu yer almakta.
Şu bir gerçek: Sizi eğitecek olan yine sizsiniz. Yani siz ne kadar çok isterseniz, o kadar başarılı olacaksınız. Bunun için herhangi bir üniversiteye gerek yok. İş siz de bitiyor. O yüzden bu yazımı okumaya devam ederken bunu dikkate alarak devam edin. :)
Teknik bilimler, fen bilimleri, beşeri bilimler, sağlık bilimleri, eğitim bilimleri, spor bilimleri gibi kategorilerde bulunan bölümlerin bir çoğu ana kampüs olan Kanuni Kampüsü çevresinde konuşlandırılmış. Eğitim Bilimlerinin bir çoğu ise söğütlü de bulunan diğer kampüste yer alıyor. Ana kampüs – ülkemizin bir çok kampüsünü gezmiş biri olarak söylüyorum – bir üniversite de bulunan tüm olanaklara sahip durumda. Üniversite kütüphanesi, kortları, spor sahaları, yürüyüş alanları, cafeleri ile bir arada olan fakülte binaları size kampüs içerisinde kolay ulaşım imkanı ve birliktelik konusunda katkı sağlayacaktır. Bunun yanında 4 giriş – çıkış kapısıyla çevresindeki konaklama imkanlarına, kalınacak evlere yakınlığı ile de artı bir avantaj sağlıyor. Kampüsün içerisinde yer alan yurtları ile hemen yukarısında kalan yeni yurtları ile – devlet yurtları bunlar – öğrencilere kalacak yerler konusunda sıkıntı da yaşatmıyor. Bunun dışında öğrenci bolluğu nedeniyle her keseye uygun bir çok özel yurtlarda mevcut. Eğitim kampüsü ise ana kampüse 1 otobüsle yaklaşık 20 dk uzaklıkta ve bir dağ yamacına yapılmış durumda. Ana kampüsle kıyaslandığında bu bayır aşağı eğitim belki sıkıntı yaratabilir ama kampüs çok uzakta değil… Yeni yeni gelişen ve bir çok imkanların da oluştuğu Söğütlü kampüsündeki eğitim de özellikle yeni gelen eğitim sistemiyle biraz daha kaliteli olacaktır diye düşünüyorum. Tıp fakültesi ise kendi halinde: kampüsün en tepesine yerleşmiş durumda ve farabi hastanesiyle beraber öğrenciler doktorluk hayatına adım atmadan önce bir çok bilgi edinme şansına sahipler. İİBF ve Mühendislik fakülteleriyle meşhur üniversitenin bu bölümlerinde ülkemizin çok değerli hocaları olmasına rağmen özellikle İİBF de daha doğrusu Titia‘da okulu bitirmek için extra çaba sarf etmek zorunda kalabilirsiniz… Zorluğundan demiyorum bunu: okulun adı çıkmış bir kere. :) Mühendislik fakültesinin önündeki uçağı görünce şaşırmayın, siz de bir resim çektirmeden de geçmeyin. :)
Üniversitenin kulüpleri pek ön plana çıkmasa da başarılı işler yapan kulüpler var. Bunun yanında kişisel olarak başlayan ve devam ettirilen, öğrencilere sosyal yaşam alanında ek fırsatlar sunan organizasyonlarda var. Kendinizi geliştirmek adına bunların da katkısı olacaktır. Üniversite de yurt dışı imkanlar mevcut bunun yanında Diploma Eki ve AKTS eki gibi avantajları ile Teknokent’e sahip. Ülkemizin bildiğim kadarıyla 4 teknik üniversitesinden biri olmasına rağmen içerisinde Tıp fakültesi barındıran ( belki de dünya da ilk ) ve Tıp fakültesi akademisyenleri tarafından yıllardır yönetilen bir üniversite aynı zamanda…
Genellikle dışarıdan gelen öğrencilerin ilk başta üniversitenin değil de çevresindeki kültürün etkisiyle biraz bocaladıkları bir yer Trabzon. Çok ilginç şeyler yaşayabilirsiniz: mesela Orman fakültesinde okuyacaksanız, derslerindeki her ağacın kampüs içinde olması nedeniyle her dersi farklı bir ağacın altında geçirebilirsiniz. :) Yine de ülkemizdeki bir çok kampüsü kıskandıracak seviye de olan kampüsünü ön plana çıkartmak istiyorum. Yoksa verilen eğitim her yerde NEREDEYSE aynı. Müfredat aynı. Hocaların bir çoğu kendi alanlarında uzman kişiler.
Rektörümüzün dediği gibi: Dağların yeşiliyle denizin mavisinin buluştuğu nokta da ülkemizin en güzel kampüslerinden birinde okumak: eğlenceli olacaktır. Siz ambleme kanmayın: olay siz de bitiyor. :)
KTÜ‘yü seçecek arkadaşlara şimdiden hayırlısı olsun diyorum.
Pişman olmak veya olmamak: tamamen sizin elinizde… :)
birkaç sözlükten baktım da, çok kötülüyor üniversiteyi öğrenciler. Ciddi anlamda bir yerden yere vurma söz konusu ve neredeyse iyi anlamda doğru düzgün hiçbir şey okumadım. Açıkcası bu beni biraz korkuttu. Özellikle İİBF’de okuyacağım için. Bir de bahar şenlikleri yerine mevlid yapılıyormuş, neden?
Merhaba cansın; eğer bir yerde sürekli bir eleştiri varsa orada bir yanlış var demektir. :) Bu kadar insan neden okuyor o zaman orada? :) O kadar da kötü bir yer değil. İİBF biraz zor sadece: eğer gerçekten bir ekonomist olmak istiyorsan senin için değerli hocalarla beraber güzel bir ortam olabilir. ama sırf üniversite bitirmek için gelirsen zorlanabilirsin.
Bahar şenlikleri ile mevlid farklı şeyler… Yıllarca Bahar şenlikleri de oldu bir kaç yıl kesinti olsa da mevlidlerde aynı dönemlerde yapıldı. Katılımcı pörtföyü farklı organizasyonlar bunlar. :) O yüzden bunu nerede okudun ya da duydun bilmiyorum ama bilmeden yazılmış bir şey… Bu sene Bahar şenlikleri yapılmadı ama mevlid okundu farklı bir tarihte. aynı tarihlerde zaten olmuyorlardı.
İİBf hakkında sorun varsa sorabilirsin.