Öğrencilerin belki de en çok sevindiği ve okul bittikten sonra aynı oranda üzüldükleri konulardan biri de öğrenim kredileri konusudur; alıp bir güzel harcayanlar okul bittikten sonra ellerine ulaşan ödeme takvimini gördüklerinde bu sefer nasıl ödeyeceğiz telaşı ile karşı karşıya kalırlar…
Eskiden haberlerden takip ettiğimiz kadarıyla; ödemeyen çok kişi vardı: belki de hala ödemeyenler var… Ama artık böyle olmuyor; hemen kapımıza dayanmaları an meselesi olur her halde ya da kayıtlı bir işe girdiğimizde maaşımızdan kesiyorlar… Neyse. Konu bu değil.
Yeni çıkan bir kanun var; 5505 sayılı bu kanun öğrenim kredilerini ödeme konusunda sıkıntı çekecek olanlara kolaylık sağlamak için çıkarıldı. Kanunda yazan şeyler gayet açık, sizlerle de paylaşayım. Ve anladığım kadarıyla en önemli iki şart: her hangi bir sigortanızın olmaması gerek ve ödemeye başlamamanız gerek.
YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Kanun No. 5505 Kabul Tarihi : 18/5/2006
MADDE 1 – 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkralar üç ve dördüncü fıkra olarak eklenmiştir.
“Öğrenci, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde üç yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır.”
“Borçlunun Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar, ilgilinin talebi halinde borcunu ödemesi, kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak suretiyle ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılabilir.”
“Katkı kredisi borcu ödemelerinde de aynı esaslar uygulanır.”
GEÇİCİ MADDE 1 – Borcu ödemedeki iki ve üç yıllık bekleme süreleri ile aylık dönemler halinde Kuruma yapılacak ödemeler bu Kanunun yayımı tarihinden sonra kredi alacak öğrenciler için uygulanır.
MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Yazı hakkında bilgileri bulabileceğiniz sayfa: http://www.memurlar.net/haber/46040/
Bu konuda yapmanız gereken; kredi yurtlar müdürlüğüne gidip dilekçeyi almak ve gerekli eklerle başvuruda bulunmak.
ARKADAŞLAR BU KONUDA LÜTFEN AŞAĞIDAKİ BAŞLIĞA TIKLAYIP YENİ YAZIYI OKUYUNUZ!