Otoimmün hastalıkların neden oluştuğu konusunda bilimsel çalışmalar devam etmekte birlikte hastalığa genetik ve çevresel faktörlerin bir rada etki ettiği konusunda ortak görüşler yaygındır. Özellikle kadınlarda daha sık görülür. (Çevresel faktörler ve genetik özellikler bunda tabii ki etkendir.)
Sayfa İçerikleri
Otoimmün nedir?
Bağışıklık sistemininin yanlış bir şekilde vücudun sağlıklı dokularına saldırdığı duruma bilimsel olarak Otoimmün hastalıklar adı verilmektedir. Normal koşullarda bağışıklık sistemi bakteri ve virüs adı verilen mikroplara karşı koruma sağlayarak, bu kötücül organizmalara karşı savunma hücrelerini devreye sokarak saldırmaya başlar. Ancak Otoimmün hastalığında ise bağışıklık sistemi vücudun herhangi bir dokusunu kötücül organizma olarak algılayarak saldırmaya başlar.
Bu durumdan sağlıklı hücreler etkilenir ve vücudun birçok doku ve organında hasar meydana gelir. Bağışıklık sisteminin bozulması diğer hastalıklarında yaygınlaşmasına neden olabilir.
Otoimmün hastalık belirtileri nelerdir?
Günümüzde bilimsel çevreler tarafından 100’e yakın Otoimmün hastalık türü tespit edilmiştir ve bu hastalıkların bazılarının belirtileri oldukça benzerdir. Bu durumda gideceğiniz uzman doktorun yönlendirmesi, sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
Aşağıdaki Otoimmün hastalık belirtilerinden herhangi birinin oluşması durumunda doktora başvurmalısınız:
Klasik belirtilerden sayılabilecek olan;
- ağrı
- kızarıklık
- ısı artışı
- şişmeye neden olan iltihap
Bunlar dışında genel belirtiler ise;
- Yorgunluk
- dikkat dağıklığı
- saç dökülmesi ve cilt döküntüleri
- kaslarda meydana gelen yoğun ağrı
- karıncalanma
- uyuşma
- eklem ve diğer dokularda şişme
Otoimmün hastalıklar nasıl tedavi edilir?
Günümüzde bilimsel olarak tedavi konusunda heniz tam bir keşif yapılmamış olsa da Otoimmün hastalıkların tedavisinde belirtileri hafifletmek için kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bu tedaviler genelde özel bir diyet ve düzenli egzersiz ile hastaların sağlık açısından kendilerini daha iyi ve huzurlu hissetmesi açısından fayda sağlamaktadır.
Otoimmün hastalıklara hangi doktor bakar?
Eğer Otoimmün hastalık türlerinden herhangi birine yakalandığınızdan şüpheleniyorsanız hemen bir doktora görünmeniz gerekecektir. Vücudunuzda yaşanan hastalık belirtilerine göre farklı uzman doktorlardan bir tanesine gitmeniz gerekebilir. Öncesinde Dahiliye doktoruna gitmeniz, yönlendirme açısından faydalı olacaktır.
Romatoloji uzmanı: Romatoid artrit ve Sjögren sendromu gibi eklem hastalıklarının meydana gelmesi durumunda gitmeniz gereken uzman doktordur.
Gastroenteroloji uzmanı: Çölyak ve Crohn hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıklarının meydana gelmesi durumunda gitmeniz gereken uzman doktordur.
Endokrinoloji uzmanı: Tiroid bezi ile ilişkili Haşimato ve Graves hastalığı ya da böbrek üstü bezi ile ilgili Addison hastalığının meydana gelmesi durumunda gitmeniz gereken uzman doktordur.
Dermatoloji uzmanı: Sedef hastalığı gibi otoimmün cilt hastalıklarının meydana gelmesi durumunda gitmeniz gereken uzman doktordur.
Günümüzde yaygın olarak görülen 14 adet otoimmün hastalık türleri aşağıdaki gibidir:
Tip 1 Diyabet, Romatoid Artrit (RA) (Eklem İltihabı), Sedef Hastalığı (Psöriyazis/Psöriyatik Artrit), Multipl Skleroz (MS), Sistemik Lupus Eritematozus, İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı (İBH), Addison Hastalığı, Graves Hastalığı, Sjögren Sendromu, Haşimato Tiroiditi, Myasthenia Gravis, Vaskülit, Pernisiyöz Anemi, Çölyak Hastalığı
Diğer hastalık çeşitleri ve tedaviler konusunda Google üzerinde arama yapabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Şöyle bir video da size sunuyorum:
NOT: Bu bir özgün içerik deneme yazısıdır.