İngiliz yazar ve yönetmen Edgar Wright’ın Amerika’da çektiği ilk film olan Baby Driver, neden Türkçe’ye Tam Gaz adıyla çevrildi, bilemiyorum; dağıtıcılar ne düşünerek bu kararı aldı, merak da ediyorum. Mint Royale’e ait Blue Song şarkısının klibinden ilham alan Baby Driver, özgün ve heyecanlı kurgusu, bol aksiyonu ve dinlenesi müzikleri ile seyircilere hitap ederken, bazı salonlarda Recep İvedik 5 gibi ‘saçma’ bir yapımın vizyona girdiği günlerde sinemalarda boy gösterip olumlu yorumlar almış bir yapım olarak da dikkati çekiyor. Başrolünde rolünün hakkını sadece yüz ifadesiyle bile veren Ansel Elgort yer alırken, oyuncu kadrosunda Lily James, Kevin Space, Jamie Foxx ve Jon Hamm gibi isimler yer alıyor.
Tam Gaz film konusu hakkında şunları yazabiliriz: Çocuksu görüntüsüne rağmen müthiş araba kullanma yeteneklerine sahip Baby (Ansel Elgort), çok büyük soygunlar organize eden Doc (Kevin Spacey) için, soyguncuları olay yerinden götüren kaçış şoförü olarak çalışmaktadır. Bu konudaki müthiş yeteneklerini birlikte çalıştığı herkese zamanla kabul ettirmektedir. Az konuşan, herkesle mesafesini koruyan ve sürekli müzik dinleyen Baby, güzel garson Debora (Lily James) ile tanışıp ona aşık olduğında, hayatını suç dünyasından uzak bir şekilde sürdürmenin gerçekten mutlu olabilmesi için gerekli olduğunu fark edecektir. (Kaynak: sinemalar.com)
Filmde çok ilginç bir ayrıntı var: Meniere hastalığı. Peki, Meniere hastalığı nedir? Meniere, iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu olan sıvılardaki basıncın mikrobiyotik oluşumlar nedeniyle artmasından kaynaklanan br hastalık, en önemli belirtisi ise aşırı baş dönmeleridir. Filmde ise genelde kulak çınlaması veya işitmenin azalması ile anlatılmaya çalışıldı.
Tam gaz, özellikle gençlere hitap eden bir film: bebek gibi bir yüze sahip ana karakterin gözlük ve kulaklık takarak daha ilgi çekici bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Geçmişinden izler taşıyan bu ‘bebek’ yüzlü karakter, ‘ezilen çocuk’ (aklıma Küçük Emrah geldi, Yeşilçam’da anca o kadar!) bir yandan da inanılmaz sürüş tekniği ile bir çok insanın imrenerek baktığı bir kişiliği yansıtıyor. Yani aslında bir çok izleyicinin hayalinde bulunan bir karakter dizayn edilmiş bir açıdan…
Baby Driver aslında sıradan – basit bir kurguya sahip fakat işin içine yönetmenin etkisi girince ortaya farklı bir film çıkıyor. Çünkü plan sekanslarının sıklığı, sürüş esnasındaki görüntülerin başarısı, basit ama etkili mizansenler, izleyiciyi sahneden koparmayan bakış açıları, sokak ve caddelerin harika yansıtılması ve tabii ki bütün bunların yanında: müzikler! Müzikler çok başarılıydı; son bölüme doğru tavan yapan aksiyona mükemmel eşlik etti. Yer yer tercih edilen nostaljik müziklerde cabası…
Filmin çekiminde toplamda 150 araba kullanılmış; bu açıdan da prodüksiyonun başarısını eklemek gerek. Gerçekçi dekorların yer aldığı filmde CGİ kullanmak yerine sade görüntülerin kullanılması da aslında tercih açısından yönetmenin hanesine artı puan olarak eklenebilir. Bu arada Bebek yüzlü sürücünün aşık olduğu karakteri oynayan Lily James, son dönemde adını sıkça duyuran bir isim: Titanların Öfkesi filminden de hatırlıyorum, daha bir çok başarıya imza atacağına da eminim. Oynadığı Debora karakteri için daha önce Emma Stone ismi üzerinde duruluyormuş ama La La Land çekimleri nedeniyle James seçilmiş; bence çok doğru bir karar! James, 2015’te gösterime giren Cinderella’nın yeni uyarlamasında Sinderella’yı daha sonrasında da Aşk ve Gurur ve Zombiler filminin başrolünde yer almıştı.
Velhasıl.
Monoton hayatınızdan sıkıldıysanız, biraz çılgınlık yapmak istiyorsanız; izleyiciyi sıkmayan, hoş müzikleri ile aksiyonu bir arada izleyiciye sunan Baby Driver / Tam Gaz filmini izleyebilirsiniz.