Windows hayatımızın önemli bir parçası adeta. Microsoft radikal bir karar alarak Windows 10 sürümünü ücretsiz dağıtıma açtı. Yıllardır fahiş ücretler nedeniyle Windows sürümleri kaçak bir şekilde bilgisayarlara yükleniyordu. Artık bu olmayacak. Windows 10’un ayrıca son sürüm olacağı da söyleniyor. Bir önceki sürüm olan Windows 8’de kullanıcılar tarafından eleştirilen bir çok konu Windows 10 sürümünde düzeltildi gibi gözüküyor. Kasım ayı içerisinde de Windows 10’a büyük bir güncelleme gelecek. Şirket tarafından paylaşılan bilgilere göre windows 10’un daha stabil olması için çalışmalar devam ediyor. Peki windows 10 hızlandırma işlemi nasıl yapılabilir? Windows 10 turbo modda çalıştırmak için ne yapmak lazım? İşte bu yazımızda sizlere windows 10 hızlandırma konusunda cevap vereceğim.
Windows 10’un sistem gereksinimleri aslında çok yüksek değil: 32 bit için 1 GB, 64 bit için 2 GB ram ve en az 1 Ghz işlemciye sahip olması gerekiyor. Benim bu yazımda size anlatacağım windows 10 hızlandırma konusunda işlemleri yaptığım bilgisayarda 2 GB ram bulunuyordu. Windows 10 hızlandırma için yaptığım ayarlamalar sonrası hatırı sayılı bir artış sağlandığını belirteyim.
Windows 10 çoğu kullanıcı tarafından Windows 8 e nazaran çok beğenildi. Fakat daha stabil çalışmıyor. Özellikle oyunlar konusunda ciddi sıkıntılar var. Ve bir süre sonra performans düşüklüğü de yaşanıyor. Ben bu yazımda sizlere windows 10 u en hızlı kullanmanın yöntemlerinden bir tanesini yazacağım. Burada yazanları uyguladığınızda windows 10 u en hızlı şekilde kullanıp oyunlarınızda performans artışını göreceksiniz.
Windows 10 u hızlandırmak için aşağıdaki videoda yapılanları aynen uygulamanız yeterlidir:
Bunların dışında yapacağınız bazı şeyleri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Windows 10 bir süre sonra yavaşlamaya başlıyor; bu özellikle windows xp ve windows 7 ile karşılaştırıldığında baya erken oluyor. İlk baştaki performansı almak zor. Tabii bunda windows 10 un stabil olmaması önemli etken. SP 1 ve 2 çıktıktan sonra daha da iyi olacağını düşünüyorum.
Windows 10 u hızlandırmak için şunları da yapabilirsiniz – deneyebilirsiniz:
- Performans sorunlarını denetleyebilirsiniz. Performans sorun gidericisini açmak için Başlangıç düğmesine Başlangıç düğmesinin resmi ve ardından Denetim Masası’na tıklayın. Arama kutusuna sorun giderici yazıp Sorun giderme’ye tıklayın. Sistem ve Güvenlik bölümünden Performans sorunlarını denetle’ye tıklayın. Sorunları bir kontrol edin. Bakalım sistem nasıl hatalar bulacak.
- Hiç kullanmadığınız programları bilgisayarınızdan silin. Program ekle ve kaldır kısmında kullanmadığınız programları silin. Bazı programlar HALA windows 10 için stabil durumda değil, windows 7 uyumlular aslında ama windows 10 a kurabiliyorsunuz. Zamanla windows 10 için stabil programlar çıkmaya başlayacaktır.
- Haftada bir disk temizleme seçeneğini kullanın.
- Güncel ve kullanışlı virüs programı kullanın, bu virüs programı ile ara ara tarama yapın bilgisayarınıza…
- Windows 10 bilgisayarınızın daha iyi performans sunması için yapacağınız bir diğer ayar ise “En iyi performans için ayarla” seçeneğidir. Bunu yapmak için Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri \Sistem \ Gelişmiş \ Performans sekmelerini takip edin. Buradan “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçiniz.
- Başlat menüsüne “sorun giderme” yazarak denetim masasındaki ilgili menüyü açın ve Sistem ve Güvenlik sekmesinde yer alan Bakım görevlerini çalıştır seçeneğine tıklayın. Bu seçenek ile bilgisayarda var olan sistem problemleri bulunur ve düzeltilir. Sizi bu kısımdaki araç yönlendirecektir.
- Arama ekranına perfmon /report yazın ve çıkan sonuca tıklayın. Çıkan sonuçta yer alan sekmelerden Performans ve Temel Sistem Denetimleri önemli; bunlar Uyarılar kısmında yer alır. Burada yazan çözüm önerilerini değerlendirmeniz gerek. Araç sizi yönlendirecektir.
- Belki bilgisayarınıza Bloatware bulaşmış olabilir; Windows Defender bu konuda başarılı ama nereye kadar? bir yardımcı belirleyebilirsiniz. Benim önerim Malwarebytes Anti Malware.
sevgili Hakan
bir videonu izleyerek bir sorunu anlamaya çalışıyorken, neredeyse 10 saniyede bir video yeniden başlıyor; tıklamaya çok ihtiyacın var galiba! Üzüldüm…
Merhaba Ali,
Senin için videoyu yeniden izledim. Video bana ait değil; yazı bana ait ama videoyu ek bilgi olsun diye araştırmam sonucunda bulmuştum. Videoyu tekrar izlediğimde herhangi bir sorun göremedim. Video bana ait olmadığı için tıklama gibi bir ihtiyacım da olmuyor. :) Sorunu çözemediysen sorun hakkında yazabilirsin. Kolay gelsin.