Wordpress kurulumlarında normal şartlarda FTP / Cpanel bilgilerini bir kez girdiğinizde, bir daha sormaması gerekiyor. Özellikle Wordpress uyumlu sunucularda FTP bilgilerinin sorulmaması gerekiyor. Fakat bazen sunucu taşındığında, dosya ayarlarında meydana gelen değişiklikler ve sunucu kaynaklı sorunlar neticesinde Wordpress eklenti kurmak, güncelleme yapmak istediğiniz sizden Wordpress FTP bilgileri istenebilir. İlerleyen güncellemelerde de benzer bilgileri istemesi canınızı sıkabilir. Bunun yaşanmasının sebebi aslında paylaşımlı/VPS sunucularda güvenlik gereği açıklan suphp özelliğidir. Suphp özelliği ile apache sunucularda çalıştırılan php kodlarının nobody olarak değil hesap sahibi olarak çalıştırılması amacı vardır. Bu sayede tehlikeli kodların çalışmasına engel olunur, çalışırsa da kim tarafından çalıştırıldığı tespit edilebilir. Bu özellik açık olduğunda wordpress eklentilerini güncellemek istediğinizde veya eklenti silmek istediğinizde dahi FTP bilgilerinizi girmeniz istenir. Eğer FTP bilgilerini sürekli girmekten bıktıysanız, aşağıda anlatılanları yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.
Wordpress FTP Sorunu
FTP bilgileri sizden istenildiğinde “FTP sunucusuna bağlanılamadı: siteadı.com:21” hatası alırsınız. Bu hatayı aldığınızda sunucu adı kısmına ftp.siteadi.com veya localhost veya 127.0.0.1 yazmanız, diğer bilgileri de doğru girmeniz gerekiyordu. Fakat bu bilgileri girmek istemeyebilirsiniz sürekli dediğim gibi. bunun için yapmanız gerekenler şu şekilde:
wp-config.php dosyasını açıp en alt satırına:
1
|
define(‘FS_METHOD’, ‘direct’);
|
yazıyoruz. Bu şekilde hatanın düzelmesi gerekiyor ama bazen sorun devam edebiliyor işte o zaman yine aynı dosya içerisinde şu kodları eklemeniz gerekecek:
1
2
3
4
|
//*eklenti güncellemelerinde wordpress FTP bilgilerini sormasın*
define(‘FTP_HOST’, ‘ftp.siteadiniz.com’);
define(‘FTP_USER’, ‘FTP_Kullanıcı_Adı’);
define(‘FTP_PASS’, ‘FTP_Şifreniz’);
|
Bu bilgileri eklemeniz halinde FTP/Cpanel bilgileriniz wp-config.php içerisinde gözükecek. Yani çok da güvenli bir durum değil aslında onu da belirteyim.
Tabii işlem bitmiyor eğer sitenizde SSL sertifikası kullanıyorsanız aşağıdaki kodu da eklemeniz gerekecek:
1
2
|
//*Eğer SSL bağlantı kullanıyorsanız aşağıdaki satırı da eklemelisiniz(https)*
define(‘FTP_SSL’, true);
|
Bu kodları ekledikten sonra sorunun çözülmesi, FTP bilgilerini sormaması gerekiyor.
Eğer problem devam ediyorsa; wp-content
dizini altındaki uploads
ve plugins
klasörlerinin de izinlerinin 777 olduğundan emin olun.
Bir diğer çözüm de wp-config.php dosyasına şu kodlardan birini eklemek:
define ('FS_METHOD', 'direct');
define ('FS_METHOD', 'ftpsockets');
Umarım sorununuz çözülmüştür.