İnternet dünyasındaki her site için arama motorları çok önemli. Bizim ülkemizde ise arama motorları arasında Google ön plana çıkıyor. Google üzerinden ziyaretçi çekmek, daha ön plana çıkmak ve sitesini güvenli hale getirmek isteyenler için yeni bir seçenek var: SSL sertifikası. Peki SSL sertifikası neden kullanmalıyız? Güvenlikte önemli ama Google son güncellemesi sonrası resmi blog sayfasından SSL sertifikası olan sitelerin daha ön planda olacağını açıkladı. Wordpress içerik yönetim sistemine sahip bir siteniz varsa, siteniz için SSL kullanmak isteyebilirsiniz fakat bunu kullanabilmek için bazı ayarlar gerekiyor. Peki Wordpress SSL Sertifikası nasıl yüklenir?
Normalde php kodlamadan ve SSL sertifikası yüklemeden anlamam. Daha önce böyle bir şey de yapmadım. Fakat SSL sertifikası aldıktan sonra bunu siteme kendim kurmak istedim. SSL sertifikası kurarken Google sonuçlarından faydalandım tabii ki; bir çok forumda ve blogda yer alan bilgileri bir araya getirerek bu yazıyı oluşturduğumu belirteyim.
SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
Ücretsiz SSL sertifikası var. Benim sitemde de ücretsiz sertifika yüklü. Bunun dışında isterseniz daha profesyonel ve daha iyi olan sertifikalarda var. Bu sertifikaları almak için internet servis sağlayıcınızla görüşerek parayla da alabilirsiniz. Bankalar için alınan SSL sertifikalarında cüzi ücretler söz konusu. SSL sertifikanızı ücretli veya bedava aldınız, iş burada bitmiyor: sıra kurulum da. Bunu bazı firmalar kendileri ücretsiz yaparken bazıları yine ücretle yapıyor. Sizde bu yazıdakileri uygulayarak SSL sertifikanızı kurabilirsiniz. İşlemlere başlamadan önce bir yedek almayı da unutmayın.
WordPress SSL Ayarları Nasıl Yapılır? – WordPress HTTP Gezintiyi HTTPS Yapmak – WordPress HTTPS Ayarları – WordPress HTTP Sayfaları HTTPS Yapmak
Wordpress SSL Sertifikası Kurulumu
Sitenizin cpaneline giriş yaparak public_html veya www klasörüne giriş yaparak .htaccess dosyasını bulup, sağ tıklayıp düzenleye basınız. Başlamadan önce .htaccess dosyasının bir yedeğini almayı unutmayın. Bu dosyanın içerisinde şu kodların olması gerekiyor:
Biz bu kodlarda öncelikle bir değişikliğe gideceğiz. Ekleme yapacağımız kodlar şu şekilde:
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.hknkr.com/$1 [R,L]
RewriteEngine On kodunun yerini kesinlikle değiştirmeyin. Bu yukarıda verdiğim kodları, RewriteEngine On kodundan sonra bir kez entere basın ve oraya yapıştırın. Domain kısmını kendi sitenize göre düzenleyin.
Kodları doğru bir şekilde ekledikten sonra kaydedin. Tabii bu işlemler başlangıç. Şimdi sitemizin yönetici paneline giriş yapıp, ayarlar kısmından genel kısmına tıklayınız:
Burdaki site ismini http:// den https:// şeklinde düzeltmemiz lazım. Bu yaptıklarımız sonucunda sitemizdeki tüm linkler https:// ile başlayacak yani SSL sertifikası aktif olmuş olacak. Bütün bunları yaptıktan sonra hala tarayıcıya girdiğinizde yeşil yerine sarı işaret çıkıyorsa, güvenli sayfa uyarısı vermiyorsa bir sorun vardır demektir. Bu sorunun muhtemel sebebi sitenizde bulunan dış linkler ile sosyal medya linkleri, resim linkleri olabilir. Bunu da düzeltebiliriz.
Bunun için wordpress eklenti dizininden bir eklenti kurmamız gerekiyor. SSL desteği sağlayan, tüm linkleri https:// şekline çeviren eklentiler var. Eklenti yükle kısmından yeni eklenti yükle diyerek SSL dediğimizde bir çok sonuç çıkıyor. Burdaki eklentilerden bir tanesini deneyebilirsiniz.