Yurtdışında Kredi Kartı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
  1. Anasayfa
  2. Google Aramalarım

Yurtdışında Kredi Kartı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

0

Yurtdışında kredi kartı kullanmak isteyenlerin bazı bilmesi gerekenler var. Yurtdışına tatile giden kişiler genellikle kredi kartı ile alışverişlerini yapmaktadır. Ancak bu konuda eksik bilgiye sahip olanlar ve nasıl harcama yapacaklarını bilemeyen kişilerde oldukça yaygındır. Yurtdışında kredi kartı kullanımı için ekstra bir kart almaya gerek yoktur. Visa ve Master logolu kartlar oldukça yaygın olarak kullanılmakta ve her yerde geçmektedir. (Tabii diğer kartlarda olabilir, bu logolu kartlar en bilinenler olduğu için yazdım) Bu kartlar aynı yurt içinde kullanıldığı gibi kullanılmaktadır. (Yani uluslararasıdır) Yapılan harcamalar isteğe göre ekstreye USD, Euro veya TL olarak yansıtılabilmektedir. Döviz olarak yapılan harcamalarda minimum ödeme tutarları bulunmamaktadır ve yapılan harcamaların ödeme döneminde hepsinin ödenmesi gereklidir.

Aslında şöyle düşünün: Yabancı bir internet sitesinden kredi kartınızla alışveriş yapabiliyorsanız, aynı kredi kartını yurtdışında da kullanabilirsiniz.

Yurtdışında kredi kartı kullanmak, bazı konularda dikkatli olduğunuzda çok mantıklı.
Değil tabii ki. : ) O eskidendi. Artık Yurtdışında kredi kartı kullanmak, bazı konularda dikkatli olduğunuzda çok ama çok mantıklı. Hem zamandan da tasarruf. Cebinizde nakit taşımaya gerek yok.

Eğer nakit taşımayı sevmiyor, bulunduğunuz yerin para birimi ile Türk lirası arasında hesap kitap yapmakla uğraşmak istemiyor, hızlı bir şekilde işlemleri tamamlamak istiyorsanız ilk bilmeniz ve kontrol etmeniz gereken şey: Yurtdışına çıkmadan önce kredi kartının yurt dışı alışverişlere açık olup olmadığını öğrenmek! Bunu öğrenmelisiniz. Bu sorunun cevabı birçok banka ve kredi kartı için cep telefonu ve internet sonuçlarında yer almaktadır. Yani internet bankacılığı hesabınızı kullanarak bunu kontrol edebilme şansınız var. Ayrıca buradan yurtdışı kullanımı aktif veya pasif konumuna getirilmektedir. Yurtdışına çıkmadan önce kredi kartının bu kısımlardan herhangi birinden aktif hale getirilmesi gereklidir. (Ben teknoloji özürlüyüm diyorsanız müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz)

Yurtdışı kredi kartı komisyon oranları

Yurt dışında kredi kartı ile harcama yaparken bazı komisyon oranları bulunmaktadır. (Buna bankalar yurtdışı kredi kartı kullanımı komisyon oranı diyor) Bu oran ortalama olarak %2 tutarlarında olmaktadır. (Yani bankadan bankaya değişmektedir, bu tutarlar bankaların internet sitelerinde sizin zor bulacağınız yerlerde yazar genelde) Ancak yurt dışında bazı işyerleri kredi kartı alışverişlerinde fazladan komisyon almaktadır. Bu komisyon oldukça fazla düzeylerde olabilmektedir. Bu nedenle bir mağazadan alışveriş yapmadan önce mağaza personeline orada kredi kartına komisyon alınıp alınmadığı sorulmalıdır. Bu şekilde harcamalar daha dikkatli bir şekilde yönetilebilir.

Kredi kartlarının bir çoğu ile yurtdışında rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.
Kredi kartlarının bir çoğu ile yurtdışında rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.

%2 oranında belirtilen komisyon oranı ise USD, Euro veya farklı para birimleri ile yapıldığından banka tarafından uygulanmaktadır. Güncel faiz ve komisyon oranları banka ile iletişime geçilerek buradan öğrenilebilmektedir.

Cebinizde nakit taşımayın, yurtdışında kredi kartı ile dolaşın

Yurtdışı kullanımınızda harcanan tutar kredi kartınızda USD’ye çevrilerek hesabınıza yansıtılıyor. Bu tutar harcamanın yapıldığı an değil, bankaya yansıtıldığı andaki satış kuruna göre belirleniyor. Eğer hesap ayarlarınızda hesap özeti USD ile gösteriliyorsa zaten sorun yok, ekstrede USD olarak göreceksiniz. Ancak TL ise eksrete USD’nin çevrilmiş hali ile karşınıza çıkacak. Birçok banka teknolojik gelişmeler sonrası bu tutarların alt kısmına açıklamalarda ekliyor. (Yani şu tarihli yurtdışı harcamanız şu tutar ile hesabınıza yansıtılmıştır bla bla bla gibi.) 

Yurtdışında banka kartı kullanımı

Yurtdışına çıkacak olan kişiler banka kartını nasıl kullanacaklarını ve bu konuda sorun yaşayıp yaşamayacaklarını merak etmektedirler. Öncelikle yurtdışında banka işlemlerini adı altında birçok işlemi gerçekleştiremezsiniz sadece para çekme ve bakiye görme gibi basit işlemler yaygındır. (Şöyle düşünün; bugün tüm banka ATM’leri ortak ama farklı banka ATM’sine gittiğinizde standart işlemler yapabiliyorsunuz, tıpkı yurtdışında olacağı gibi…) Havale ve EFT gibi işlemlerde yurt dışında bulunan vatandaşlar için geçerli olmayacaktır. Bu nedenle yurtdışına çıkmadan önce banka kartınızın yurtdışına açık olduğuna ve para çekme limitlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda ayarlandığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yurt dışında banka kartı kullanmak isteyen kişiler için birçok banka ATM’si bulunur. Bu ATM’lerden kolaylıkla bakiye öğrenilebilir veya para çekilebilir. Ortak ATM’ler Türkiye’de bulunduğu gibi birçok ülkede de yer almakta ve aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Burası önemli: eğer döviz borcunuzu (TL’ye çevrilmiş olsa bile) hemen ödemezseniz, yabancı ülkede kullandığınız tutarın, ödenmemiş kısmı için banka hesap özeti kesim tarihinden başlayarak günlük bakiye üzerinden faiz işletmeye başlıyor.

Yurtdışı kredi kartı kullanımında dikkatli olun; komisyon ücreti vermeyin, dolandırılmayın

Yurtdışında bazı mağazalar kredi kartı ile alışveriş yaptığınızda, tıpkı ülkemizde olduğu gibi komisyon ücreti alabilir. Bu durum ürünlerde belirtilmez. Örneğin 5 EURO’luk mal aldınız, kredi kartı ile ödemek istediniz, bir 5 EURO’da sizden komisyon almasın! Dikkat edin, yabancı dil hakimiyetiniz iyiyse bunu sorabilirsiniz. Alışverişleriniz sonrası olası hatalar için size verilen kredi kartı sliplerini atmayın, saklayın. En kötü ihtimalle hatıra olur. : ) Kredi kartınız var diye (gerçi her zaman geçerli bu) fazla alışveriş yapmayın, Türkiye dışında olduğunuzu unutmayın, internet üzerinden bulunduğunuz ülke ile TL arasındaki farkın ne kadar olduğunu, örneğin kaç riyal kaç TL ve dolar yapıyor diye mutlaka kontrol edin.

Yurtdışından aldığınız telefonları nasıl kaydedeceğinizde yurtdışı telefon kaydı başlığımda. (iPhone’lar için) : )

İyi gezmeler, güzel alışverişler diliyorum. : )

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir
images

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir